Det kissas för mycket vitt i golfen. Sida 75-97

   Klicka på rubrikerna ovan för att komma till önskat textblock

 

Det kissas för mycket vitt på golfbanorna

Golfen är en hälsobringare av rang, förutsatt att jag inte "tankar" in för mycket vatten när jag spelar! Av någon anledning uppmanas jag att dricka mycket vatten under en golfrond, oavsett väder och oavsett om jag är törstig eller inte. Men varför denna uppmaning? 

   Enligt forskare på Karolinska Institutet så har detta med att i tid och otid dricka vatten ingen positiv inverkan på spelet. De hävdar att det är en myt att det är så - och att det inte finns någon vetenskap som styrker påståendet. Vill du veta mera om detta ämne så sök på nätet; vattenförgiftning, eller på Karolinska Institutet, där finns det intressanta upplysningar att hämta.

sidan 75

 

Vatten är ett farligt gift, vilket omger Visby stift, skrev Falstaff fakir

Det är skadligt att inta för mycket vatten! Man kan drabbas av vattenförgiftning - läste jag i Läkartidningen. För mycket vatten späder ut och rubbar balansen mellan andra livsviktiga vätskor som finns i kroppen. För mycket vatten, under kort tid, kan leda till skador på kroppen och livsviktiga organ som njurar och annat.

   Av för mycket vatten blir man kissnödig - och överskottsvattnet måste ta vägen någonstans. Vi har en påfyllningstratt i den ena änden och en avtappningskran i den andra, men de ska inte missbrukas, och inte användas i onödan. Inte heller när man spelar golf. 

 

Det är nog fler golfare som riskerar att drunkna i allt sitt vatten än att de törstar ihjäl

Ibland möter jag golfare som i regn och kyla bälgar i sig litervis med vatten i tron att det ska hjälpa dem till bättre golfresultat. Eller  att de ska undvika uttorkning. Men det är väl som med en del annat i golfen - att det är någon guru som uttalat sig i frågan och då tror många att det är en sanning som måste följas om man ska lyckas som golfare.

   Numera går jag min egen väg och minskar ner på vattenintaget - och jag ser till att urinen är gul och inte vit när jag använder kranen. Då slipper jag också, till förfång för tempot i bollen, att i tid och otid springa out of bounds och förorena i naturen.

    Kroppen själv är den bäste rådgivaren och den säger till när den behöver vatten. Då känner jag mig törstig och då dricker jag för att släcka törsten. Jag lyssnar numera på den signalen och inte på gurun. 

   Att dricka någon av de "energidrycker" som rekommenderas i prestationshöjande syfte av olika gurus gör jag aldrig. De tillför inget annat än onödigt socker och kolhydrater, och de ämnena mår jag bäst av utan.   

 

Jag ägnar mig aldrig åt stretching innan jag slår ut

Det propageras för att stretching är bra som uppvärmning för oss golfare, och att det förhindrar skador. Men sådana övningar kan, om jag förstått det hela rätt, ha motsatt effekt!

   Att töja ut stela ouppvärmda muskler innan jag slår ut på 1:a tee är i bästa fall onödigt - och är i sämsta fall till men för min hälsa. Ju mer tid som ägnas åt sådana övningar ökar den risken, och ökar den negativa effekten som kan bli en följd av stretchingen.

sidan 76

 

Det är sämre att värma upp med stretching än att inte värma upp alls

Många forskare och läkare menar - att stretching före en ansträngning mestadels är onödigt, kontraproduktivt ... och skadligt. För mig känns det hälsosammare när jag tar en kort snabb promenad innan spelet, och att jag böjer mig djupt några gånger framåt, bakåt och åt sidorna. Den uppvärmningen brukar vara tillräcklig för mig. Dessutom kan man ha värmen på för fullt i bilen på väg till golfbanan!? Den uppvärmningen gör kanske samma nytta. Den ena metoden är måhända lika bra som den andra.

 

I början av min golfkarriär trodde jag att jag inte var vem som helst   

Den ständiga strävan till att sänka mitt spelhandicap lämnade mig ingen ro. Gick det mig emot under en golfrond bokade jag tid hos pron i hopp om att den på några minuter skulle komma med lösningen av den gordiska knuten. Fungerade inte mina klubbor som det förutspåddes mig i reklamen köpte jag nya i tron att det var dem det var fel på.

   Jag var ett tacksamt mål för alla säljare och gurun som finns i branschen. Jag ville gärna tro att resultatet i min golf berodde på materielen och inte på min egen (o)förmåga. Nu förstår jag - att som den knäppgök jag är ställde jag onödigt höga krav på mig själv. Med resultat att om det inte gick som förväntat blev jag sur, elak och stressade mig själv helt i onödan och till men för mitt hjärta. Det som var tänkt att vara en underbar avkoppling och en lisa för själen blev då i stället ett ohälsosamt tvång som jag inte mådde bra av.

 

Ett och annat dubbelslag i golf är inte att förakta

Nu 2019 spelar jag ungefär på handicap 28 och vikten är runt 113 kilo, vilket jag får vara nöjd med. Handicapet trivs jag utmärkt med, men vikten kunde minska något. Men det är inte den enklaste saken när jag har en kropp som ökar i vikt när jag passerar en köksfläkt. Och jag konstaterar - att varje gång jag smakar på en bit choklad då krymper mina kläder. Handicap 28 är ett handicap som ger mig några behövliga dubbelslag - och är ett handicap som jag ibland kan spela på när lyckan står mig bi.

   Ett handicap som gör att jag kan notera en 3:a, 4:a eller 5:a protokollet någon gång emellanåt - vilket känns bra. Nyligen gjorde jag en eagle vilken renderade mig hela 6 poäng av de 23 poäng som jag totalt lyckades skrapa ihop på hela ronden. 

 sidan 77

______________________________

 

Flyeryd i östra Blekinge, där jag är född, är ett paradis där också stenmurarna blommar

En sak har jag förstått av den hjärtinfarkt jag fick; hade jag börjat spela golf i unga år, och dessutom inte börjat röka, hade jag troligen inte fått denna infarkt. Jag är född 1941, i en gudsförgäten liten plats som heter Flyeryd,  i Kristianopels socken i Blekinge län, granne med Östra Karsbo i Torsås socken, Södra Möre. Därav de vackert skorrande rrr:n som hörs när jag talar.  Skorrande rrr som vi blekingar gärna vill tro kan härledas till franskan … inte till danskan.

 

Kristianopels socken är en del av det "stenrika" men fattiga grannskapet till Dackebygden

Det nordöstra hörnet av Blekinge. Den del av världen som Gud glömde vid skapelsen, men som han, när han upptäckte misstaget, gjorde till ett paradis där stenmurarna blommar hela sommaren! Åk dit och förbluffas av detta naturfenomen.

   I denna min ljuva hemtrakt fanns det ingen golfbana så det blev att röka i stället. Vilket jag illa nog började med redan i folkskolan.

 

den gamla goda tiden var det rent av hälsosamt att röka

I vart fall om man trodde på dåtidens reklam, vilket jag gjorde. Då trodde jag att allt som var skrivet var sant, och att fotografier visade verkligheten och inget annat. Det kan man inte lita på att de gör i dag. Fråga kung Karl den XVI Gustaf ... han torde veta efter den skandal han råkade ut för. Därför var det heller ingen i min omgivning som nämnvärt protesterade mot att jag började med detta ofog redan i skolåldern. I tiden mellan skolan och 47 år var jag sedan upptagen av både att röka och att försörja mig. 

 

Cigaretten är en livsfarlig onödighet, med glöd i ena änden och en självmordskandidat i den andra

Att sluta röka under tiden mellan skolan och infarkten föll mig egentligen aldrig in. När man vet med sig att man kan sluta röka när som helst, och hur enkelt som helst, då behöver man väl inte sluta precis då. Eller hur?

   Men hur ungdomar i dag, med tillgång till all fakta och information som finns, tillåter sig att börja röka har jag svårt att förstå. Det är det dummaste och mest meningslösa man kan göra mot sig själv.

 

Inget här i livet är för sent förrän man är framme

Jag rökte minst 20 cigaretter om dagen i 35 år men slutade tvärt när infarkten kom, vilket jag är tacksam för att jag kunde göra. Det tar ungefär de åren att utveckla en hjärtinfarkt, en lungcancer ... eller KOL; ett oansenligt namn på en allt annat än oansenlig sjukdom. Den börjar med rökhosta och andfåddhet och slutar i helvetes kval med långsam kvävning när lungorna slutar fungera.

   Har man som jag har haft turen att överleva en så dramatisk händelse som en hjärtinfarkt - då är det lätt att sluta röka.

sidan 78

 

                         Rökare är människor de också ... men inte lika länge, sa Salon Gahlin

När jag bestämde mig för att sluta röka fick jag inga problem med abstinens eller annat - och jag har sedan dess aldrig haft några sådana problem. Är man fullt medveten om vad slutpriset för att röka kan bli är det inte svårt att avstå från det tvivelaktiga nöjet. Rökandet var ett gissel - men det smakade gott varenda gång.

   Sport, motion och fysisk ansträngning då? Nej, varför det: Är man tillräckligt begåvad behövs ingen motion, sa Sten Broman. Och begåvad trodde jag att jag var. Dessutom drog jag djupa halsbloss när jag rökte vilket var ansträngande nog. 

   Då, "på den gamla goda tiden", då vi blekingar skyllde dåligt väder, missväxt, oäkta barn, försvunnen tvätt, förlorade oskulder och allt annat som var galet på ryssarna. Då när vi trodde på myten att inget kunde hända oss stora starka dackar. Men det kunde det.

 

De visade bättre väder i Expressen än i Kvällsposten

Åren fram till hjärtinfarkten hade min insats på sportens och motionens område begränsat sig till att jag varje dag "hoppade över" sportsidorna när jag läste Kvällsposten. Ibland köpte jag dock Expressen - där jag också hoppade över sportsidorna.

   Detta svek berodde inte på att Expressen var bättre än Kvällsposten. De berättade om samma eländes elände men jag tyckte nog att de visade bättre väder!? i Expressen än i Kvällsposten, därför köpte jag Expressen ibland. 

 

Att bli en hyfsad golfare är inte så svårt, men att sedan vara det - det är svårt

Att lära sig spela golf på en rimlig nivå kan alla göra. Vi ska bara inte ställa för höga krav på oss själva för då är inte golfen rolig, eller ens nyttig. Och hur golfen ska spelas kan vi lämna därhän; för en normal sanning om hur golf ska spelas varar som regel ändå bara tills nästa nummer av Svensk Golf utkommer. Jag har ännu inte läst en enda utgåva av denna skrift utan att någon däri har propagerat för ett annat sätt att spela golf på än det jag dittills har praktiserat.

 

Och att rätta sig efter andras råd om hur golf ska spelas är som att sy sig kläder efter andras mått

Golf är svårt och svårare blir den om vi krånglar till den, vilket vi ofta gör. Golfen är enklare och roligare om vi inte tar den allt för allvarligt. Att vi gör det utifrån våra egna förutsättningar, och att vi inte tror på allt som sägs och skrivs om hur den ska utföras.               Ta golfen som den kommer, som ett hälsosamt nöje och en lisa för själen och inget annat. Och inse innebörden i vad Esaias Tegnér skrev, dock utan att han då förmodligen avsåg just golfen:   

 

Därför bör den kloke skattas - som den gyllne regel minns

att rätt värdera vad som finns … och inte endast det som fattas

 

sidan 79 

 

Golf är en primitiv form av jordbruk, sa Hans Werthén

Golfen ger mycket tillbaka till oss utövare. För vad är det annars som kan få oss att tillbringa hela dagar gående fram och tillbaka på gamla potatisåkrar och böka i jorden, att bedriva: Primitivt jordbruk, som Hans Werthén sa. Och detta oavsett vilket väder som råder. Vad skulle det annars vara som får oss golfare att vissa tider på året frivilligt riskerar att få blåskatarr, förfrusna fingrar, förkylningar, skoskav, fotsvamp och Gud vet vad. Ja det är ju faktiskt så, att när andra på grund av dåligt väder går in ... då går vi golfare ut. I vart fall om det är en tävling. 

   Många menar - har man anmält sig till en tävling då ska man stå på första tee när starttiden är inne ... om man så ska bäras dit. Om det spöregnar, snöar eller blåser storm betyder ingenting i sammanhanget. Golf är golf och då får, tokigt nog, allt annat stå till sidan. Vädret tycks vara kryddan i tillvaron för golfare.

 

Bara svenska golfare ... och sjöräddningen - går ut i alla väder

När det är riktigt dåligt väder är det bara svenska golfare och sjöräddningen som går ut. Golfare gör det frivilligt och för sitt inbillade nöje. Sjöräddningen gör det också frivilligt, men i syfte att rädda liv - så det är en viss skillnad på motiven.

   Allt väder är golfväder hävdar nördarna, men att spela golf i regn och rusk är galet. Det resulterar i flera "onödiga" krämpor hos oss golfare än vi vill tillstå. Det kan vara okej om det börjar regna under spelets gång, men att gå ut i regn är väl närmast dumdristigt och borde inte förekomma, inte ens på tävling!

   När jag ser alla dessa golfspelare ge sig ut på golfbanorna i tid och otid, och i väder som alla vettiga flyr, då undrar jag om det var de skarorna som Johan Ludvig Runeberg skådade i sin kristallkula i mitten på 1800-talet. För visst påminner detta utdrag ur en av Fänrik Ståls sägner om nutidens svenska golfspelare:

 

Jag såg ett folk som kunde allt, blott ej sin ära svika.

Jag såg en här som frös och svalt - men segrade tillika

______________________________

 

Inför vår Herre, och i golfen, är vi alla jämlika och jämställda ... utom kvinnorna förstås

I golfen är vi förunnade ett handicapsystem som ska göra oss alla jämlika och jämställda - är det tänkt. Och vi kan tack vare detta system tävla mot varandra på ett jämlikt och jämställt sätt - bortsett från kvinnorna som inte är jämställda med oss övriga! Tävlandet är en stor del av tjusningen med golfspelet, och tävlandet i golfen är till stor del meningen och syftet med spelet.

sidan 80

 

Ibland blir tillvaron för oss golfare precis som vi har tänkt oss den,

 särskilt när vi inte har tänkt oss något särskilt

Handicapsystemet är alla golfares jämlika rätt att få vara olika duktiga, men att ändå kunna spela mot varandra i samma tävling, eller i samma boll. Tanken är storartad, men problemet med jämlikheten är att vi golfare ständigt hetsas till att alltid försöka uppnå den med dem som är bättre än vi själva. Vi inbillas ständigt i propagandan för golfen att den som inte vill bli bättre alltid blir sämre.

 

Det finns de som menar att inget är så odemokratiskt och orättvist

som att behandla alla golfare lika 

Det är nog därför vi är uppdelade i A, B och C-klass när vi spelar tävlingar; vi säger oss acceptera handicapsystemet ... men vi tror inte på det. Men hur som helst med jämlikhet, demokrati och rättvisa. Det finns alltid någon som är mera "jämlik" än övriga. Som skiljer ut sig från mängden och som står där som mest "jämlik" segrare när tävlingen är slut.

   Och en vacker dag hejdar sig tiden ett slag och något oväntat sker; att du då är den som är mest "jämlik". Det vill säga att du då hamnar i den situation som denna bok till dels handlar om, att hålla segertalet när man vunnit en golftävling.

 

Som golfare duger du som du är, och handicapsystemet innebär - att ingenting

 i din golf gör dig underlägsen några andra golfare ... utan ditt eget samtycke

Därför kan det gå precis hur som helst när du deltar i en golftävling. När du slår ut i golf kan drömmar slå in som du kanske inte  trodde att du närde. Det finns då alltid en viss risk för, eller chans till, att du till slut vinner tävlingen. Eller att du vinner din klass.   

   Även om du i dina mest optimistiska stunder, eller pessimistiska, kanske tror att det inte gäller dig så kommer den dag då även ditt golfspel kommer att gå enligt instruktionsboken. Den dag då allt går din väg hur du än gör och hur tokigt du än agerar. När den dagen inträffar kommer du in med en fantomscore - och du hamnar högst upp på prispallen om du vill det eller inte.

   Den dagen står du där som mest "jämlik" segrare med de konsekvenser det för med sig för dig med extra  uppmärksamhet på din person, och med krav på att du ska hålla ett segertal.

 

Att vi förväntas hålla ett segertal när vi vunnit skapar ofta större problem än det löser

De flesta av oss vill hellre dö än hålla tal, läser jag på Systembolaget.se. Att vinna en golftävling uppfattas därför av många som en katastrof - och som därför får dem att avstå från att delta i golftävlingar.

   En seger innebär ju inte bara att man får stå där och lapa segerns sötma, få pris, njuta av konkurrenternas besvikelser och lyss till publikens jubel. Nej, att segra är att ta steget ut i kylan och upp på toppen av stacken - där vinden blåser kallt och snålt.

   Att segra är att hamna i händelsernas centrum och få allas blickar riktade mot sig. Då blir det för de flesta plötsligt allvar, och det är inte längre lika roligt. Inför detta djävulska påfund, att hålla ett segertal, är det många som får kalla fötter och svettbrytningar.

  Så med tanke på det obehag som detta för med sig för de flesta förstår jag ärligt talat inte varför vi på amatörnivå förväntas ska hålla detta tal när vi har vunnit en golftävling, eller vunnit vår klass.

sidan 81

 

Det är väl okej att proffsen förväntas hålla tal, de som genom att vinna en enda tävling kan tjäna

80 normala årslöner - eller mer, men att vi golfmotionärer ska göra det tycker jag är en överdrift

Det vore väl enklare för alla om vi bara hämtade vårt eventuella pris - och att vi sedan fick gå därifrån i lugn och ro. Att vinna i golf är svårt nog utan att man därtill ska behöva hålla detta tal. Ska det sägas något i sammanhanget kan väl prisutdelaren säga något "smickrande" till segraren. Det skulle förenkla proceduren - och alla skulle våga gå för fullt hela ronden utan rädsla för att  behöva hålla detta tal. Då skulle nog flertalet uppfatta en seger som en belöning och inte som en plågsam mara.

 

Men detta krav på segertal är väl en konsekvens av den människosyn som råder inom golfen

Golfen främjar som sagt egoismen - och kravet på att hålla segertal ska nog ses som en "hämnd" på den som har snuvat oss andra på konfekten i tävlingen. Det finns inget egenvärde i ett segertal, det är egentligen bara dumt.

   Men nu är det som det är med detta och bästa möjliga får göras av situationen. Det förväntas inget långt tal, men det förväntas ändå ett tal av dig när du har vunnit. Har du då inte pastor Alf Svenssons goda retoriska förmåga infinner sig omedelbart ett problem som förefaller oöverstigligt för de flesta - hållandet av detta segertal. Hur ska du göra, och vad ska du säga om du trots allt hamnar i denna "nödsituation"? Jo, det är inte svårt när du vet hur du kan göra, och till detta återkommer jag lite längre fram.

sidan 82

 

Du håller väl inte igen på de sista hålen av rädsla för att hålla segertalet

Det är många golfspelare som genom åren har avstått från att tävla, eller som avsiktligt hållit igen för att slippa stå där ensam och övergiven högst upp på stacken, högst upp på prispallen, med kallsvetten rinnande i pannan och hålla detta för många till synes oöverstigliga och skräckinjagande segertal.

   Men som den optimist du är räknar du nog med att denna olycksdag aldrig kommer att drabba dig. Men pass på - för det är precis vad den kommer att göra, ty även en blind höna hittar ibland ett korn. Helt plötsligt ramlar polletten ner i rätt rör och du finner dig själv stående där som segrare, och därmed förväntad segertalare.

 

En dag har du kanske större tur än du egentligen förtjänar

En dag står fru Fortuna på din sida och ser till att ditt spel stämmer till 100 procent. Antislajsplåstren på dina klubbor gör full verkan. Cobran går längre än någonsin och tack vare plåstren hamnar bollarna mitt på farvajen, som vi säger i Skåne.

   Träfemman går som en moraklocka och med de korta järnen klistrar du bollen vid pinnen i varje inspel. Bunkrarna lyckas du undvika att hamna i och puttarna går din väg - hur illa du än siktar.

   De "puttfrossahämmande" tabletterna som du suger på fungerar perfekt - för bollarna rinner ner i koppen utan att du förstår varför. Medtävlarna i bollen är stumma av beundran över ditt fina spel, och poängen rasar in.

   Vad då att golf är svårt! Och vem sa att det inte går att spela golf med en sving som jag har. Tji fick du, och här ser du undantaget som bekräftar regeln, mumlar du tyst. Visst är golfen ändå rättvis så till vida att det alltid är ditt resultat som räknas, och inte hur du har uppnått det. Att delta i en golftävling är ingen skönhetstävling där den som håller snyggast i klubban vinner racet.

 

Bollen ska bara ner i koppen med så få slag som möjligt

Det betyder inte så mycket hur du hanterar klubborna ute på banan för att detta "under" ska inträffa. Hur du gör är av underordnat intresse för alla, utom möjligen för klubbens tränare, som kanske tar tillfället i akt och propagerar för sina lektioner när hen ser hur (illa) du hanterar verktygen. Det framgår inte på scorekortet hur du har uppnått ditt resultat, eller hur din sving ser ut. Scorekortet berättar bara det nakna resultatet. Tur eller otur, stolpe ut eller stolpe in, framgår inte där. 

   Det är nog därför som många efteråt, på det 19 hålet, känner för att i detalj plåga sina vänner och bollkamrater med att berätta hur de gjorde på alla de övriga 18 hålen. Ett omtugg och idissling som är lika inspirerande som att titta på andras semesterbilder, eller som att titta på när färgen torkar på en nymålad vägg.

sidan 83

 

Då och då snubblar vi golfare över en oväntad seger

En vacker dag leker livet även för dig - då det mesta går din väg, åtminstone så långt. Det är den dag du kommer in efter 18 hål med ett lycksaligt leende på läpparna och med svansen i vädret. Du glider av 18:e greenen med lätta steg och med ett kanonresultat i bagaget, ett segerresultat. Vad då glömde att hålla igen på slutet.  Men hörru du du. Det vet väl alla att det inte är min stil att hålla igen, mumlar du. Nej självfallet inte. Du är ju känd för att alltid göra ditt bästa för att vinna … eller?

   Nåja, hur som helst med den viljan. Denna gång vann din fåfänga och habegäret över din försiktighet. Den hastiga kollen på de fina priserna på prisbordet innan du gick ut lockade dig i fördärvet. Det är inte gratis att ligga på topp - och det kostar på att vidmakthålla en hög svansföring.

 

Du gick med öppet visir in under galgen, och du stack frivilligt huvudet i snaran

Du glömde all försiktighet på golfbanan och du lapade i dig poängen som katten lapar grädde. Habegäret är en bra drivkraft men är en dålig herre. Men visst var det kul att komma in med ett bra resultat att visa upp. Håll med om att du kände en ilning av stolthet när du såg ditt namn högst upp på resultattavlan. Visst värmde gratulationerna du fick av väluppfostrade konkurrenter och medspelare som hjälpligt lyckades dölja sin besvikelse över sitt eget misslyckande. Av resultattavlans olika rader är den översta raden mest intressant att se sitt namn på - även om det kan kosta på i slutänden.

 

Välbefinnandet i golf inträffar när du minst anar det

Du har visat dina konkurrenter att du är bäst. Du har visat hur slipstenen ska dras och var skåpet ska stå. Det är en dag som inte går av för hackor - och du har ett resultat i bagaget som du kommer att leva länge på. Men med ett nytt handicap som du får svårt att leva upp till nästa gång du ger dig ut på banan. Men so what, den dagen den sorgen. Just nu är det bara glädje som råder.

   Och så här kan det gå när man spelar golf; när man minst förväntar det så blir det som det blir.

 

Nu står du där övergiven som en snögubbe i töväder, och lika rådvill som en fjärt i en korgmöbel

Men ve och fasa! Långsamt börjar det gå upp för dig att du har vunnit hela tävlingen, eller klassen, och att du därmed också förväntas hålla det traditionella segertalet till dina besegrade konkurrenter, och för publiken.

   Hålla ett tal. Jag ska hålla tal. DET ÄR JU JAG SOM SKA HÅLLA TAL! O hemska tanke. Jag som aldrig har talat offentligt förut. Jag som nästan får blodstörtning bara jag tänker tanken. Hur ska det gå? Vad ska jag säga, hur ska jag bete mig.  Och vad kommer folk att tycka. Jag tror jag dör. Jag tror jag sticker huvudet i närmaste buske och smiter från allt.

sidan 85   

 

Ibland går dina golfdrömmar i uppfyllelse ... även om du säger dig inte ha några sådana

Vad är det här för soppa, undrade Erik XIV när han fick sin sista ärtsoppa 1570, och du undrar nog detsamma. Vad är det för soppa du hamnat i? Det var inte meningen att du skulle vinna! Du ville bara få några timmars motion i det vackra vädret. Visserligen hade du av den senaste reklamkampanjen för den nya klubbinnovationen blivit övertygad om - att den nya hybriden som du investerat dyrköpta pengar i skulle lyfta dig till sjunde himlen, men att du skulle hamna högst upp på pallen var minst sagt en överraskning för dig - och förmodligen också för de andra som deltog i tävlingen.

   Inte heller kan väl du rå för att ditt handicap är något sämre än det spel du i verkligheten presterar, och att du i dag hade flyt och turen på din sida. Ska du nu straffas för detta genom att behöva hålla detta skräckinjagande tal.

 

Ingen golfare är tryggare än den som bor i ett luftslott

Och ingen golfare är så fattig att hen aldrig har ägt ett luftslott. Men nu är tryggheten borta med vinden. Illusionen har spruckit och luften som höll luftslottet upprest har pyst ut - och nu ska du ut i den råa verkligheten. Nu ska du högst upp på stacken och hålla det beryktade och skräckinjagande segertalet. Helt plötsligt kommer du till insikt om att du ska stå där i all din glans, i centrum för allas intresse. Högst upp på stacken, högst upp på prispallen - och med hög och stadig röst framföra ditt segertal.

   Du ska stå där som Magnus Ladulås eller Kung Byxlös (drottning Margaretha), med allas blickar riktade mot dig, och tala ut över nejden. Tala till den besegrade menigheten, tala till allmogen.

 

Rampfebern och scenskräcken drabbar dig med kraft, du känner hotet växa,

nackhåren reser sig och skräcken slår sina vassa klor i dig

Ångesten lägger sig som en våt filt över dig och du har svårt att få luft. Benen skakar så att knäskålarna nästan ramlar av, och paniken kommer smygande utefter ryggraden med sina iskalla fötter. Hjärtat bultar så att det hotar spränga bröstkorgen.

   Kallsvetten rinner på din panna - och oron kryper runt i kroppen som en ettrig svetslåga. Du undrar hur du ska kunna greja dig ur denna fasansfulla situation på ett anständigt sätt. 

 

I golf är illusionerna de förnämsta av alla nöjen

Det där med att vinna hela tävlingen kom som en verklig överraskning för dig. Visserligen har du säkert tänkt tanken någon gång, men att den tanken en dag skulle bli verklighet hade du egentligen inte förväntat dig, och kanske heller innerst inne inte önskat dig. Du överväger nu att hellre fly än illa fäkta - att helt enkelt bara smita från hela ceremonin.

 

Du är beredd att offra det fina segerpriset på scenskräckens altare,

men hellre det än att behöva hålla det där skräckinjagande talet

Alla vet ju ändå att det är du som har vunnit - det framgår tydligt på resultattavlan. Du kan alltid ange personliga orsaker till att du måste lämna området före prisutdelningen. Skyll på att du ska ha gäster hemma, en tid att passa, akut sjukdom eller vad som helst. Allting tycks i det ögonblicket vara ett bättre alternativ än att stanna kvar under galgen.

   Väljer du den utvägen då är du i gott sällskap. Du är inte den förste som har fallit för det inre trycket - och du kan vara säker på att du kommer att följas av flera i framtiden. Det är ju inte alla golfare som kommer att läsa denna bok.

sidan 86

 

Ibland är det bättre att vara lycklig av dårskap än vis av skadan

Calmera dig min käre Watson, som Ingvar Oldsberg sa till Björn Hallberg i På Spåret i TV. Ta det bara lugnt och var vid gott mod. Det är inte så farligt som du tror - och du har klarat av mycket värre saker i livet. Det är många golfspelare som oförskyllt, ibland oavsiktligt, har hamnat i samma situation som du nu har gjort. De flesta har kommit ur situationen med både livet och äran i behåll. Även om de efteråt kanske inte blivit ihågkomna som världens bästa talare så har de flesta ändå fått sitt pris, hållit något som liknat ett segertal - och blivit aktade medlemmar i gruppen av lyckosamma och segrande golfspelare.

 

Segertalen är ett stort problem för de flesta golfare

Många av de "stora" namnen i golfen har sagt att de har haft och har problem med att hålla segertalet när de har vunnit en tävling. Många menar att de har större problem med talet än med spelet. Kända spelare har sagt - att de på grund av detta krav på tal - under vissa tider i sin karriär, precis som du och jag, avsiktligt avstått från att försöka vinna just för att slippa hålla detta skräckinjagande segertal. Så ge inte slaget förlorat i förtid ty du är i ett mycket förnämligt sällskap.

 

Mycket har ändå sagts om ingenting i dessa tal - och ibland har det uttryckts ganska väl

I förarbetet till denna bok har jag försökt att hitta "berömda" tal som hållits vid golftävlingar. Men det finns inte mycket att hämta på det fältet. Det är tämligen tunnsått med sådana tal. Det är, som det sägs i Skåne, lika glest på det fältet som det är gräs på en nysådd farvaj. Det har dock under alla år talats mycket på golfbanorna runt om i världen. Mycket har sagts om ingenting och ibland har detta "ingenting" nog ändå uttryckts ganska väl. Men få tycks ha tyckt att det var mödan värt att skriva ner de talen för att spara dem till eftervärlden. Eller så har nog talen egentligen varit för ointressanta och uddlösa. Det är nog så - att golfare i allmänhet är bättre på att spela spelet än att hålla segertalet när de har vunnit.

 

I golf har man ingen nytta av en hjärna, i golf är hjärnan bara i vägen, sa John Daly

Eller är det så, att för att kunna hitta på ett hörvärt segertal behövs det goda uppslag - och en fungerande hjärna som kan hålla ihop det. Skam till sägandes så är det kanske detta som fattas hos en del golfare. För det ligger väl något i vad den välkände, eller ökände, amerikanske golfaren John Daly lär ha sagt vid ett tillfälle. Han är ju en del av cirkusen och han bör veta hur det ligger till.

  Jag återkommer till segertalen, men först något annat som jag vill ha sagt i sammanhanget.

______________________________

sidan 87

 

För att travestera Churchill: Aldrig har så få haft så många - att tacka för så mycket

Golf är en fantastisk grej och en bra "uppfinning". Till hälsa, friskvård och välbefinnande för mer än 62 miljoner människor i världen. Men inget gott som inte har ont med sig. I golfen är det pengarna som styr. I golfen råder det osunda förnuftet. Golfen svämmar över alla bräddar i form av prispengar, i många gånger ohemula belopp, läste jag i Svenska Dagbladet. Och det är väl ett understatement av högsta rang - om jag så säger. 

   I golfen tycks det vara tokskallar och knäppgökar som råder. Se prissummorna i en del golftävlingar. Det finns enskilda tävlingar där, om jag är rätt underrättad, segerchecken är på 25 miljoner kronor, eller mer. I USA-tourens finalspel 2011, bestående av 4 tävlingar, var segerchecken på 15 miljoner dollar. Det vill säga ungefär 26 miljoner kronor ... per tävling  (1 dollar var då värd 7 kronor ). Är detta vettigt och vad golfen egentligen behöver.

 

Nej självfallet är inte den golf som jag bekänner mig till betjänt av denna galenskap

Golfen är en spegelbild av världen, där det är överdrifter som dominerar, aldrig underdrifter. Golfen, där det också är tokskallar och knäppgökar som styr, och som mest försöker gynna sig själva. Vi golfare har länge levt både i den globala finansbubblan och i en egen golfbubbla, som vi dessutom villigt hjälper till att blåsa upp.

   Vi tycks alla villigt accepterat att också denna bubbla med tiden blivit allt större. Med ständigt högre belopp på segercheckarna till stjärnorna - och med ökande kostnader för påkostade banor och anläggningar i mästerskapsklass. Och med ständigt stigande priser på det materiel vi köper när vi vill spela golf, trots att det mesta nu tillverkas i Kina ... där det nästan inte kostar någonting att få det gjort. En bubbla, som när den sedan spricker, då är det som alltid vi småfolket som får ta smällarna.

   Det är alltid vi naiva tillskyndare av olika avarter i världen som då blir stående där som fåntrattar med tappade hakor och vidöppna munnar. Undrande över vad det var som egentligen hände - och varför det hände. Det blir sedan vi som får ta hand om de brustna illusionerna, som får dra det tunga lasset och som slutligen får stå för "fiolerna".   

 

Pengarna i golfen blir till makt när de är medel - och till helvetets glöd när de är dess mål

Är det rimligt - att den som vinner en golftävling får 26 MILJONER kronor, eller mer för detta. Dessutom kanske ett antal miljoner i extra reklamintäkter från sina sponsorer. Jo jag vet, tävlingen omfattar 4 till 5 dagar med inspelet, och de lägger ner mycket av sin andra tid på att bli bra, och att vara bra. Men ändå ... 26 miljoner kronor för 5 dagars arbete! Plus pengar under bordet som några stjärnor enligt uppgift kräver för sitt deltagande.

   Vinnaren hade säkert spelat - och varit glad - även om prissumman "bara" hade varit 1 miljon kronor. Och …

sidan 88

 

Är det vettigt att en av världens mest kända golfspelare tros komma

 tjäna 20 TUSEN MILJONER kronor på sin golf under sin aktiva tid

Nej självfallet är det inte vettigt. Det är helgalet, och det visar bara hur illa det står till med förnuftet i denna del av vår värld. Men att denna spelare förväntas tjäna så mycket pengar på sin golf är inte ett realistiskt mått på hans kunnande, för så mycket bättre än många andra golfare är han ändå inte, det är väl snarare ett mått på omgivningens totala dårskap. Enligt tidningen Sport Illustrated tjänade den spelaren nästan 800 miljoner kronor 2009. Han var det året världens bäst betalde idrottsman. 

 

En del putsar så mycket på sin image att de till slut inte har någon kvar, sa Danny Kay

Denne världsspelare, som gärna ville ge sken av att vara en hyvens kille, och oralens förkämpe … förlåt, moralens förkämpe ska det förstås vara, visade sig till sist ändå vara ett verkligt svin. Med en kvinnosyn som inte heller den gick av för hackor - enligt vad medierna upplyste om. När glorian sedan kasade ner lika långt som byxorna på honom då var den image som han ville ge sken av inte mycket värd. Men han tjänade ändå 670 miljoner kronor året därpå, trots att byxorna nog fortsatt ofta var nere.

   Eller det kanske var tack vare den ”reklamen” som han ändå drog in så mycket pengar trots att han förlorade ett antal sponsorer, och att han då heller inte placerade sig bra i tävlingar som han deltog i.

 

Att han var så benägen till att satsa så enormt på pilskhetens altare har jag svårt att förstå

Men det är kanske detta med hjärnan som John Daly sa. Eller till den erbarmliga kvinnosyn som på sina håll råder inom golfen. Men med så mycket pengar på fickan är det förledande lätt att tappa all vett och sans. Då tror man kanske att man kan köpa allt.

   Men detta hans mörkade beteende innebar kanske ändå att andra spelare tappade respekten för honom när det visade sig att han inte var den Gud som han och hans puppbackare gärna ville få oss att tro att han var. Dumhet kan i det långa loppet inte kamoufleras ens med massor av pengar. Verkligheten brukar som sagt förr eller senare ändå ta ut sin rätt.

 

Så mycket pengar till en person när halva jordens befolkning svälter - det är väl ändå galet

Unga golfare tycks många gånger tro att pengar är allt här i världen, medan vi som är lite äldre verkligen vet att det är så. Åtminstone är det så i golfen, och i finanskretsar. Men enligt mitt sätt att se finns det ingen av kvinna född på vår jord - som i jämförelse med andra människor - är värd 20 tusen miljoner kronor för sitt arbete under sin aktiva tid. Eller ens bråkdelen av den summan. Detta må gälla företagsledare, entreprenörer, idrottsmän, artister, golfspelare, underbarn och andra.

   Så mycket pengar till en person när halva jordens befolkning inte kan äta sig mätta ... det är inte vettigt. Det är sorgligt, djupt beklagligt och grymt orättvist mot världens folk. Det gör mig uppriktigt förbannad att det kan få förekomma utan att vi unisont reagerar, och utan att vi alla ställer oss upp och skriker oss hesa.

sidan 89

 

20 TUSEN MILJONER kronor är hyfsat mycket pengar ... hade också Joakim von Anka tyckt 

om han hade tillfrågats i ämnet. Det är så mycket pengar att jag nästan inte kan greppa det. Jag kan näppeligen förstå och inse storleken på den ofantliga summa pengar som hamnar i plånboken hos en enda sportidkande person på vår jord.

   Hade alla dessa pengar hamnat hos en person som verkat till mänsklighetens fromma hade det möjligen varit förlåtligt, men att de går till en person i en tämligen oviktig underhållningsbransch har jag svårt att ta in. 

 

  Det är hårda bud, sa Moses när han tappade stentavlorna på tårna

För att en golfande svensk, som tjänar 30 tusen kronor i månaden, 360 tusen kronor om året, ska kunna slita ihop den summan ... måste hen hålla på i 5 tusen 555 år! Det är hårda bud det - och det tar på krafterna.

   Ställ det antalet år i relation till hur långt tillbaka i tiden som vi har hum om händelsernas förlopp. Det är drygt 2 tusen år sedan det sägs att Jesus föddes, och det är 1 tusen år sedan vikingen Leif Eriksson upptäckte Amerika. Och 5 hundra år senare som hans namne Gustav Eriksson "åkte" det första "Vasaloppet" i omvänd ordning, från Mora till Sälen, gömd i en höskrinda. Gustav Eriksson, mera känd som Gustav Vasa. Och det är drygt 3 hundra år sedan Karl den XII orsakade kalabaliken i Bender.

 

En få bocke och tåcke, sa Gustaf Fröding

Jag avundas inte han som får alla dessa pengar. Han kan trots allt inte mer än äta sig mätt han heller, och han kan knappast ruinera sig oavsett hur ofta han lägger miljoner på fala damer för att roa sig när potensen pockar på och saven stiger.

   Dessutom är det inte hans fel att prissummorna är så höga. Han får ändå inte mera pengar än vad tokskallar och knäppgökar har bestämt att han ska få, så självfallet bocke och tåcke han djupt, och märkligt vore det väl annars.

 

Men inga stegar tillåts ändå att bli så höga att någon därifrån kan kliva rakt in i himlen

Det jag reagerar mot är vettlösheten i dessa ofattbara prissummor som förekommer, som beviljas, accepteras och anslås av arrangörer, annonsörer, sponsorer, vi konsumenter och andra. Dessutom dessa fabulöst feta reklamkontrakt som ingås med en del golfspelare.

   Det är också ett faktum att heller inga träd kan växa upp till himlen. Verkligheten är tack och lov så funtad - att den till slut ändå lyckas skilja ut de riktiga grisarna från de verkliga svinen. Och att allting har en ände, utom korven ... som har två.

sidan 90

 

Det är du och jag som är Svarte Petter i det spelet

Till vilken gagn är dessa enorma pris- och reklampengar? Var finns balansen, var finns sinnet för proportionerna och var har det sunda förnuftet tagit vägen? Vad vinner golfsporten på detta och vad vinner du och jag som utövare av sporten och aktiviteten på detta tokeri, frosseri och makalösa slöseri med andras pengar - våra pengar?

 

Svaret är klart som korvspad ... du och jag vinner ingenting på detta

Det är ju i stället vi som i slutänden är med och betalar kalaset. Och alla, utom det lilla fåtal som får alla de pengarna, är förlorare. Alla de pengarna måste tas någonstans, notan måste förr eller senare betalas. Några måste till slut bli stående där med skägget i brevlådan och fingrarna i råttfällan. Några måste till slut bli Svarte Petter i detta spel. Och Svarte Petter räknas inte i hundratal, eller i tusental, de räknas i miljoner. Av världens drygt 62 miljoner golfspelare är vi minst 62 miljoner som är Svarte Petter.

   Någonstans i hela denna kompletta galenskap måste det väl ändå finnas en eller annan fungerande hjärna som kan protestera mot detta vansinne kan jag tycka. Hjärnan är väl inte bara i vägen hos alla i branschen?

 

Man kan lura alla golfare en del av tiden, och några merparten av tiden,

men man kan inte lura alla golfare hela tiden

Golfare i gemen är inte dumma - om någon trodde det. Allt fler golfare tycks reagera mot denna tingens ordning, eller oordning. Denna ökande medvetenhet hos golfarna kommer i slutänden att drabba golfen negativt. Med minskande intresse från oss vanliga golfare som följd, och med stora svårigheter att rekrytera nya medlemmar till golfen i framtiden.

   Jag tror att många av golfens kommersiella företrädare och intressenter skjuter sig själva i foten, och att golfen i framtiden kommer att få betala dyrt för dagens överdrifter och tokerier. 

 

Minska ner på summorna, och fördela om dem, då blir fler golfspelare glada

Minska ner de totala pris- och reklampengar som betalas till vissa spelare, och använd de pengarna i stället till att sänka priserna på de golfartiklar vi konsumenter behöver för vårt spel. Och fördela om pengarna bättre så att även golfens proletärer, de spelare som huserar längre ner i prislistorna ute på tourerna, kan existera på sin golf. Fördela om pengarna så att de proletärer som befinner sig närmast under toppskiktet inte ska behöva bo i tält eller i baksätet på en bil när de spelar sig runt på golfbanorna i världen. Det skulle säkert öka bredden på toppen och stimulera intresset för sporten.

   Som det är nu är det bara ett litet fåtal stenrika spelare som är på väg att segra ihjäl hela intresset för golfen. Och ärligt talat, hur många är det som längre bryr sig om vem som vinner den ena eller den andra golftävlingen? Jag gör det i vart fall inte.

sidan 91

 

En sjuksköterska i  Sverige måste arbeta i 100 år för sina 26 miljoner kronor

Och hen, som 2011 tjänar knappt 22 tusen kronor i månaden, 260 tusen kronor om året, lägger också ner mycket av sin tid på lång utbildning och på att hen ska bli bra i sin yrkesutövning. Men för att hen ska få ihop 26 miljoner kronor måste hen arbeta i 100 år ... att jämföras med den golfspelare som drar in 26 miljoner kronor på 5 dagar! 

   Är detta rimligt? Är detta en rättvis fördelning av resurserna och av underlaget för vår gemensamma välfärd i världen; är hens arbetsinsats och kompetens så mycket mindre värd i jämförelse med golfspelarens?

 

Världen kan utan saknad avstå golfspelaren ... men världen kan inte avstå sjuksköterskan

Personligen tycker jag att detta är en våldsam orättvisa och en snedfördelning av resurserna i världen som jag inte obetingat ställer upp på. Det är en otillständig glorifiering av ett fåtal obehövliga idrottsstjärnor och en grov undervärdering av alla de absolut behövliga sjuksköterskorna. Jag kan tyvärr inte göra mycket åt det, men jag kan åtminstone protestera mot det. Vad gör du?

 

Pengar växer inte på träd, och de faller inte ner från himlen

Varifrån kommer då pengarna? Varifrån kommer den manna som föder golfen och övergöder tillverkare och ett fåtal spelare. Jo, om de pengarna inte öppet stjäls då kan du vara säker på att de kommer från Svarte Petter. Och Svarte Petter i detta sammanhang de är du och jag och alla andra miljoner golfare i världen. De pengarna kommer huvudsakligen från vinsterna som tillverkarna gör på de produkter som vi Svarte Petter köper när vi ska spela vår golf. För varifrån ska pengarna annars komma?

   Det är som vanligt i sådana här sammanhang, det är vi Svarte Petter som med våra köp av de varor leverantörerna säljer till oss är med och finansierar alla de ofattbara prispengar och sanslöst generösa reklamkontrakt som florerar i branschen. Utan vår benägna medverkan skulle inte detta frosseri med "våra" pengar kunna förekomma och fortsätta.

 

Jag offrar mitt förnuft på fåfängans altare i tron att andra kan göra

mig lyckligare än jag egentligen är ... när jag är mig själv

Hade jag Svarte Petter inte varit så fåfäng i min önskan att låna glans av andra, och inte varit så villig att acceptera budskapen i den reklam och andra "visdomsord" som sprids i säljande syfte, då hade det inte getts utrymme för sådana galenskaper.

    Hade jag trott mera på mig själv och på min egen förmåga, och mindre på alla gurun i branschen, då hade verkligheten sett ut på ett annat sätt. Jag hade då inte lika ofta som nu känt mig manad att behöva köpa varje ny "mirakelklubba" och "mirakelboll" som lanseras, och som ständigt erbjuds mig amatör. Så jag får väl skylla mig själv - och lite på dig Svarte Petter.

    Dikten nedan skrev Alf Henrikson 1931. Han avsåg nog den gången inte golftillbehör för de var väl inte uppfunna på den tiden, men jag brukar tänka på denna dikt när mitt självförtroende sviktar, och när köplusten allt för påtagligt tränger sig på:

 

Inget är så gammalt som det som nyss var nytt,

och inget är så löjligt som i går.

Hundra djärva tankar som allt i fjol betytt

är bara dammigt snusförnuft i år

 

När pengarna talar i golfen är sanningen stum

De pengar som används i de här sammanhangen är inbakade i priset på de varor vi köper. Därför är jag inte förvånad att klubbor, kläder, kepsar, bollar, skor och annat som du och jag använder vid vårt golfspel är svindyra. I vart fall om vi väljer de etablerade och väl reklamerade varumärkena som våra fixstjärnor och idoler sägs använda sig av när de spelar golf.

   Golfare tros av reklammakarna vara en troende skara som kollektivt rusar åt samma håll så fort en trend visar sig. Vi golfare förväntas därför tro på det mesta som sägs om hur golf ska spelas, och med vad den ska praktiseras; om det sägs med allvarlig min av stjärnorna och andra, och om det sägs tillräckligt ofta.

 

Vi konsumerande golfare ska vara medvetna om detta knep

och inte gå på allt som sägs och skrivs i ämnet

Vi ska i stället, med sunt förnuft, välja det vi verkligen behöver för vår egen golf - och inte lättvindigt välja det andra påstår att vi behöver. Då kommer vi betydligt billigare undan än om vi väljer med hjälp av stjärnornas, säljarnas och reklammakarnas "förnuft och goda råd", som uttalas i helt andra syften än att hjälpa oss i vår strävan efter den sanna lyckan.

   Men för att citera Voltaire: Vanligt sunt förnuft hos folk är inte särskilt vanligt hos folk. Därför satsas det också miljarder på att skapa varumärken - och på att övertyga oss Svarte Petter om att vi absolut behöver dessa märkesvaror när vi ska spela vår golf för att få lite motion och social samvaro.

sidan 92

 

Golfstjärnorna får materielen gratis, det är du och jag Svarte Petter som betalar

Men med vilken boll, i vilka skor, tröja, keps, klubbor, klockor, bilar eller annat som världens bäst betalda golfspelare och fixstjärnor säger sig använda sig av är ointressant för mig personligen. De visar sig bara med materiel med de varumärken på som betalar dem bäst för att visa sig med just dessa varumärken. Och de får dessutom materielen gratis - medan vi Svarte Petter själva får betala för vårt. Och att vi i slutänden dessutom är med och betalar för det materiel dessa stjärnor får gratis "för att övertyga oss". 

   Visst är golfvärldens metoder och upphaussade galjonsfigurer fantastiska - och till för att lura oss konsumenter!

 

Det är min mänskliga plikt, liksom er, att inte vara neutral, skrev Eyvind Johnson

Och det uttrycket tycker jag är relevant här. Det jag säger här gäller naturligtvis inte dig personligen. Du är säkert mycket klokare än vad jag och andra Svarte Petter är. Det är mig och mitt beteende jag försöker förklara - och möjligen försvara.

   Jag har för länge sedan gett upp motståndet och snällt ställt in mig i ledet bland väl dresserade, väl duperade och väl manipulerade konsumenter som med öppet visir går på allt detta. Jag har ändå jobbat med reklam och försäljning under stor del av mitt liv och jag är hyggligt insatt i vilka metoder som tillämpas för att få kunder att agera som de som säljer vill att de ska agera. Men trots denna kunskap går jag på detta gång efter annan.

 

Men som golfare är man inte mer än människa, och vissa dagar är man inte ens det

Om det nu kan vara förlåtande i sammanhanget. Och som vanlig människa är man försvarslös när det tunga artilleriet sätts in.

    Reklammakarna och säljarna har alla vapnen i sina händer, och de kan alla knepen för att få oss dit de vill. Om inte så hittar de på nya: För dit ska vi om det så ska bloa, sa Kolingen.

______________________________

 

Gud bevare konungen och alla våra varumärken

Inför reklamens och säljarnas samlade intelligens är det enklast att bara vika ner oss, och att glida med i den stora grå massan. Det är jobbigt att ständigt streta emot alla galenskaper vi ställs inför i livet, och vi får hoppas på bättre livsvillkor i nästa liv. Men om vi då inte tror på ett nästa liv - ja då är det kört.

  Jag är född i oxens tecken - och som oxe får jag bara mina horn stubbade och fula sår i pannan av att ständigt stångas mot makten. Men när djävulen blir gammal lär han visst bli religiös, och det gäller även mig. Jag ger tyvärr alltför lättvindigt upp mina ideal och glider alltför lätt med i galenskaperna, trots att jag envetet försöker streta emot. Jag erinrar mig ett uttalande som en reklamguru gjorde på ett frälsningsmöte! för säljare och reklamfolk som jag deltog i för många år sedan. Han sa:

sidan 93

 

För oss som säljer är varumärket viktigare än allt annat,

och marknadsvärdet är viktigare än människovärdet

Det ligger inget värde i att bara tillverka saker. De verkliga värdena skapas genom noggranna undersökningar av kundernas beteende. Genom att skapa behov som egentligen inte finns, och genom att skapa och marknadsföra varumärken.

   Skillnaden mellan produkter och varumärken är fundamental. En produkt är någonting som tillverkas i en fabrik till lägsta möjliga pris - och som sedan säljs till högsta möjliga pris. Ett varumärke är någonting som inplanteras i huvudena på de individer som vi vill ska köpa våra varor. Individer som därefter är villiga att betala det pris vi begär för de varorna - oavsett om de är värda det priset eller inte. Varumärket är viktigare än själva varan. Varor förgås medan varumärken består.

 

Det är i den cyniska verkligheten vi lever i - du, jag och alla andra Svarte Petter

Det är i den eviga uppförsbacken vi näst intill stretar ihjäl oss för att vara up to date när vi går ut på golfbanorna för att spela golf.

Fan tro´t, sa Rellingen, men så är det. Tillvaron för oss Svarte Petter är inte alltid så välsignad och empatisk som vi vill tro att den är. Vi är inte till för att roas, vi är till för att mjölkas så som myrorna mjölkar bladlössen på rosorna.

 

Vi golfare behöver bara äta, sova ... och älska

Det finns väl genomtänkta metoder för hur vi golfare ska kunna övertalas och övertygas till att köpa saker vi inte behöver. Oss golfare som i grunden bara har tre basala behov som ska tillgodoses, att äta, att sova och att älska; att fortplanta oss.  Alla andra behov är konstgjorda och skapade av reklammakare och säljare.

   Märkesvaruberoendet och tilltron till alla varumärken som florerar i marknaden, oavsett vilka det är, kostar oss konsumenter ofantliga summor. Marknadsföringskostnaderna för att skapa och vidmakthålla alla varumärken är enorma, och är troligen så hög som mer än 90 procent av varans pris i många fall. Det pris vi betalar exklusive moms. Var är vettet och sansen i detta? 

 

Det skapar ju sysselsättning gubevars ... åtminstone i Kina

Där en kvinnlig industriarbetare som producerar de saker som jag förväntas ska köpa - tjänar mindre än 4 tusen kronor i månaden. Efter att då ha arbetat 12 timmar om dagen månadens alla dagar - minus 2 dagar för nödvändig rekreation och återhämtning.

   För att denna kinesiska ska få ihop sina 26 miljoner kronor, den summa som kan stå på vinnarchecken i en enda golftävling, måste hon arbeta i drygt 540 år! Detta moderna slaveri i vår tjänst för, med våra mått mätt småpengar, är förnedrande för ett folk som kunde göra krut och skjuta upp raketer för mer än 4 tusen år sedan. Redan på den tiden då vi väl fortfarande klättrade omkring uppe i trädkronorna. Men för många andra i vår underbara värld är den krassa verkligheten som de lever i värre än så. 

sidan 94

 

Står det Made in Bangladesh på kläder vi köper då får sömmerskan där 20 kronor om dagen

 ... 600 kronor i månaden, för sitt slit med att framställa dem

Det vill säga knappt 7 tusen kronor ... i årsinkomst!!! För denna "slav" tar det 3 tusen 611 år att tjäna ihop sina 26 miljoner kronor, den summa som segraren i golftävlingen fick för 5 dagars spel. Detta är väl, milt sagt, åt helsike för henne och åt helvete för hela mänskligheten. Hur ska denna orättvisa fördelning av resurserna och välfärden i världen sluta kan jag undra? 

 

Andra "märkesvaror" gjorda på billig industrisprit, spetsad med doftämnen, säljs till ockerpriser

Titta dig omkring på flygplatsernas taxfreebutiker, på färjor, i bordershopar och annorstädes då kan du se vad jag menar med "märkesvaror". Värst är flygplatserna med enorma säljytor till höga hyror - precis där vi måste gå för att komma till planen.

   Hyllmeter efter hyllmeter med ”exklusiva” parfymer, deodoranter, krämer, rakvatten och annan kosmetika som de  inbillar oss resenärer att vi behöver för vårt välbefinnande. Luktegott och fåfängligheter i minimala förpackningar som kan kosta mer än en ToR-biljett med flyg till spanska golfkusten, löftet om taxfree till trots. Dessutom ett gigantiskt utbud av alkohol och berg med livsfarliga sötsaker i glittrande storförpackningar, veritabla sockerbomber som gör oss feta och sockersjuka.

 

Det enda positiva i detta röveri ska vi kanske ändå vara "taxamma" för,

det vill säga att vi slipper jycken!!! ... för varorna säljs ju TAX- free gubevars

Även om den åsyftade "skattefriheten" inte längre existerar inom EU. Men det är nog för ordet taxfree som jag som inte kan räkna, och som inte förstår orsak och verkan, ändå står där som ett spö i backen för att villigt ruinera mig på onödigheterna. Ordet taxfree är förrädiskt - och har en märklig inverkan på mig konsument. På något sätt inbillar jag mig då att varan ska vara prisbilligare än annars, vilket den normalt inte är! Bortsett från sprit och tobak där den höga svenska skatten slår igenom på priset.

 

Men för de höga skatterna på sprit och tobak i vårt land får vi sjukvård och annan välfärd.

Vad får vi för vinsterna på det som sägs vara taxfree, vinster som obeskattade

hamnar i skatteparadisen ... fare away från vår välfärd

Långt bort från vår gemensamma skatt-kista ur vilken vi förväntar oss ska kunna hämta pengarna till vår skattefinansierade välfärd. Och de flesta av de övriga taxfree-varorna finns heller inte att köpa på annat håll, i samma förpackning, med samma innehåll, så rimliga prisjämförelser går inte att göra. Men det är så det är tänkt att det ska vara. Det är ett väl planerat led i bedrägeriet mot oss konsumenter som vi okritiskt anammar och sväljer med hull och hår. Det bondfångeriet, den myten - och knepet med att kalla det för taxfree går vi på hela tiden.

   Men jag har egentligen svårt att förstå varför vi plötsligt tycks vara beredda att spendera extra mycket av våra surt förvärvade slantar på en massa onödigt dyra saker när vi ska flyga eller åka båt ut i världen för att spela golf, sola, eller för att arbeta. Vi tycks inte ha samma benägenhet och behov när vi ska åka tåg. Detta är en skickligt gillrad fallgrop av krämarna och världens frälsare som vi har svårt att värja oss mot, och som vi titt och tätt faller ner i.

 

Denna inbillning, att vi handlar "billigt och skattefritt", är förödande för vår gemensamma

välfärd i världen, och den borde inte få förekomma ... och i vart fall inte uppmuntras

Vi ska vara fullt införstådda med - att det är med skattemedel som allas vår förväntade välfärd och omsorg ska betalas och finansieras. Betalar vi inte tillräckligt med skatter då blir det ingen välfärd värd namnet! Men att köpa taxfree är dessvärre en allmänt accepterad "skattesmitning" - som inte tillför mänskligheten något annat än en våldsam överkonsumtion av en mängd onödigheter.

  

Att smita från att betala skatt är ingen god affär för någon

Varken för oss konsumenter, företag, eller stater. Och ju mer vi lägger pengar på "skattefritt" desto sämre blir det för helheten. Vårt hopp, om vi har något, måste ställas till det förnuft som kan utvecklas i det engagerade motståndet mot utvecklingens dårskaper, skrev Sven-Eric Liedman. Det är en åsikt som jag tycker passar in i det här sammanhanget. Men det är väl så här det ska vara, det tycks ju vara så här du och jag Svarte Petter vill ha det så vi ska väl närmast vara glada över sakernas tillstånd i världen.

   Men som sagt, bortsett från att äta, sova och att älska finns det inga andra basala behov hos oss människor. Men behov kan skapas, och: Allt kan säljas med mördande reklam, till och med konserverad gröt, sjöng Ulf Peder Olrog.

sidan 95

 

De företag som operar på den svenska marknaden, och som är registrerade i skatteparadisen,

vilket många av de stora välkända och omhuldade företagen i landet är, ska inte tala om solidaritet 

med oss som betalar våra skatter där vi intjänar dem, och behöver använda dem

Hade alla företag i landet gjort på samma sätt som de giriga skattesmitarna gör - då hade vi inte haft någon utvecklad infrastruktur och välfärd att skryta med. Då hade vi inte haft allmän sjukvård värd namnet, ingen vettig åldringsvård, bristfällig forskning, dåliga skolor, färre dagisar, dåliga allmänna färdmedel, sämre vägar/ järnvägar som leder hit och dit, och helt saknat reklamfri public service TV/radio. Då hade vi helt och fullt varit i händerna på de krafter som aldrig står på din och min sida. Denna risk har jag insett, och den risken tar jag hänsyn till när jag väljer var och hur jag ska använda mina pengar ute i handeln.

   Detta med att företag och andra flyttar vinster och pengar till skatteparadisen är måhända inte alltid olagligt, men när syftet är att smita från skatt på intjänade vinster då är det ett ondsint svek mot hela mänskligheten.

 

Vi vet kanske vad saker och ting kostar - men vi tycks inte ha en aning om vad de är värda

Men om vi tror att vi blir bättre golfspelare när vi spelar med en viss märkeströja på oss, spelar på en speciell boll, med en viss klubba, i de rätta skorna, spridande den rätta doften, dricker oss fulla på "fina" spriten så må väl det vara hänt. Det är väl upp till var och en av oss att själva avgöra hur vi vill använda våra surt förvärvade slantar utan att någon annan ska lägga sig i det ... eller?

 

Det är väl vår demokratiska rättighet att få göra som de vill ... förlåt, som VI vill

Och att göra det vi själva tror på. Har vi inget eget självförtroende så kan vi väl åtminstone få låna lite av andras glans och självförtroende utan att någon utomstående ska lägga sig i det. Visst är det väl så. Det är väl bra sagt och ett ord i rättan tid.

   Stå på oss bara, annars gör någon annan det, tror jag att Pippi Långstrump skulle ha uttryckt det. Vi bestämmer väl själva över vårt eget liv, eller har jag fel i detta? Är det andra som bestämmer åt oss ... och hur vi ska bete oss?

 

Jag tror på den fria företagsamheten, och jag är inte motståndare till reklam om någon tror det

Jag har under nästan hela mitt yrkesverksamma liv drivit eget företag och framgångsrikt sålt varor med hjälp av reklam. Men: Jag kan för den skull inte dagtinga med mitt samvete, som Torbjörn Fälldin sa.

   Det finns avarter inom allt, och allt det som ryms inom begreppet "fri företagsamhet" är inte bra. Och all reklam är självfallet inte bra. Jag tycker exempelvis att reklamen måste hållas under strikt uppsikt och kontrolleras så att den inte får rumstera hur som helst med oss lättmanipulerade människor och försvarslösa konsumenter. Vi fåfänga människor kan inbillas nästan vad som helst, och det sker också ständigt. Självförtroende och tillit till sin egen förmåga och förstånd är en bristvara  hos många av arten Homo Sapiens sapiens, den förståndiga människan, den grupp också vi golfare tror oss tillhöra.

sidan 96

 

Jag ska inte peka finger åt andra för jag är själv inte Guds bästa barn

Jag har i nästan hela mitt liv sålt saker och arbetat med reklam för saker som ska säljas. Men jag har ändå medvetet försökt att undvika förskönande och osanna beskrivningar av det jag velat sälja, eller gjort reklam för. Jag har strävat efter att  informera om fakta kring den vara jag önskat sälja och inget annat, och sedan lämnat till var och en att själva avgöra om de vill köpa den eller inte. Men jag har väl i alla år varit en dumskalle. Men jag har kunnat se folk i ögonen och har sovit gott om nätterna med samvetet som huvudkudde - i hopp om att andra människor inte sovit sämre på grund av mig och mina påståenden i den reklam som jag stod bakom.

   Reklamens och propagandans makt är mycket stor - och den är extremt farlig för oss som är måltavla för den! Och i händerna på fel personer, i stater och företag med tvivelaktiga avsikter och felaktiga värderingar då är den makten en verklig katastrof för oss alla. 

 

Reklamen är manipulerande, och den frånhänder oss förmågan till att fritt kunna välja, 

Även om reklamfolket hävdar motsatsen. Reklamfolket har i sina händer instrument och metoder som jag vanliga människa och värnlösa konsument inte har en chans att kunna värja mig mot när de medvetet sätter den sidan till; och så medvetna är reklamfolket. 

   Egentligen borde reklamen i den nuvarande formen vara förbjuden; den form där den ostraffat och utan beviskrav kan påstå nästan vad som helst om vad som helst. Men hur ska det då bli med den förväntade tillväxten i världsekonomin som vi ständigt uppmanas att sträva efter? Utan reklamens förljugenhet kan den tillväxten sannolikt inte uppnås.

   Men med de begränsade resurser som finns på vår planet så kommer den tillväxten snart ändå inte att kunna uppnås hur mycket reklamfolket än anstränger sig. Vi är nu vid vägs ände där den verkliga kräftgången för vår tillvaro här på jorden har börjat.

 

Nästan ingen gör reklam för det jag behöver, mest för det jag inte behöver

Reklamens uppgift är att informera mig om varor och tjänster som jag behöver, som jag kan ha nytta av. Att det görs på ett anständigt  sätt som inte leder mig rakt ner i fördärvet. Men reklamen används mest i syfte att pådyvla mig varor som jag inte behöver, men som jag på ett eller annat sätt inbillas att jag måste ha för min egen lyckas skull.

   Den glättiga förljugna reklamen som omger mig överallt, och i en ökande omfattning, är ett gissel och en plåga som tränger sig in på bara kroppen på mig. Allt tycks gå ut på att jag ska konsumera mera så att det ständigt kan sättas nya försäljningsrekord. Blir det inga nya rekord då tycks en del tro att jorden kommer att gå under. Men blir det ständigt nya rekord ... då kommer jorden garanterat att gå under i brist på förnybara resurser. Jag konsument itutas ständigt att jag måste shoppa för att bli lycklig ... men var ska jag göra av allt som ska shoppas; mitt hus är ju redan fullt!