Det kissas för mycket vitt i golfen. Sida 75-97

Klicka på rubrikerna ovan för att komma till önskat textblock.

Vid läsning i mobil eller läsplatta klicka på strecksymbolen som visas till höger om rubriken.

Missa inte (!) sidan 1, klicka på rubriken högst upp: En GRATIS bok om golf ...

_______________________

 

Det kissas för mycket vitt (!) på golfbanorna

Golfen är en hälsobringare av rang, förutsatt att man inte dricker för mycket vatten när man praktiserar den! Av någon anledning uppmanas vi golfare att dricka mycket vatten under en golfrond, oavsett väder och oavsett om vi känner oss törst eller inte. Varför denna uppmaning? Enligt forskare på Karolinska Institutet så har detta med att i tid och otid dricka vatten ingen positiv inverkan på hälsan eller på spelet. De hävdar att det är en myt att det är så, och att det inte finns någon vetenskap som styrker påståendet.

   Vatten är ett farligt gift, vilket omger Visby stift, skrev Falstaff fakir. Det är skadligt att inta för mycket vatten, såg jag i Läkartidningen; man kan drabbas av vattenförgiftning. För mycket vatten späder ut och rubbar balansen mellan andra livsviktiga vätskor som finns i kroppen. För mycket vatten, under för kort tid, kan leda till skador på livsviktiga inre organ. Vill du veta mera om detta, läs på nätet; sök på vattenförgiftning.

sidan 75

Det är nog fler golfare som riskerar att drunkna i allt sitt vatten än att de törstar ihjäl

Ibland möter jag golfare som i regn och kyla bälgar i sig litervis med vatten i tron att det ska hjälpa dem till en bättre score. Eller att de ska undvika uttorkning. Men det är väl som med annat i golfen - att det är någon guru som uttalat sig i frågan och då tror många att det är en sanning som måste följas om man ska lyckas som golfare. Jag går min egen väg och minskar på vattenintaget, jag ser till att urinen är gul och inte vit (!) när jag använder kranen. Då slipper jag också, till förfång för tempot, att i tid och otid springa out of bounds och förorena i naturen. 

   Kroppen själv är bäste "rådgivaren", som säger till när den behöver vatten. Då känner jag mig törstig och då dricker jag för att släcka törsten. Jag lyssnar numera på den signalen och inte på gurun. Att dricka "energidrycker," som rekommenderas i "prestationshöjande" syfte, gör jag aldrig. De tillför inget annat än onödigt socker och tomma kalorier och de ämnena mår jag bäst av utan.   

    Jag ägnar mig aldrig åt stretching innan jag slår ut. Det sägs att stretching är bra som uppvärmning, att det förhindrar skador. Men sådana övningar kan ha motsatt effekt. Att töja ut stela ouppvärmda muskler innan jag slår ut är i bästa fall onödigt - och i sämsta fall till men för min hälsa. Ju mer tid som ägnas åt sådana övningar ökar den risken och den negativa effekten. Det är sämre att värma upp med stretching än att inte värma upp alls. Många forskare och läkare menar att stretching före en ansträngning oftast är onödigt. För mig känns det hälsosammare när jag tar en kort snabb promenad innan spelet och att jag böjer mig djupt några gånger framåt, bakåt och åt sidorna. Den uppvärmningen brukar vara tillräcklig. Dessutom kan man ha värmen på för fullt i bilen på väg till golfbanan!? Den uppvärmningen gör kanske samma nytta? Den ena metoden är måhända lika bra som den andra.


I början av min golfkarriär trodde jag att jag inte var vem som helst   

Den ständiga strävan till att sänka mitt spelhandicap lämnade mig ingen ro. Gick det mig emot under en golfrond bokade jag tid hos pron i hopp om att hen på några minuter skulle komma med lösningen av den gordiska knuten. Fungerade inte mina klubbor som det "lovades" i  reklamen köpte jag nya i tron att det var dem det var fel på. Jag var ett tacksamt mål för alla säljare och gurun som finns i branschen. Jag ville då gärna tro att resultatet i min golf berodde på materielen och inte på min egen (o)förmåga. Nu förstår jag, att som den knäppgök jag är, ställde jag onödigt höga krav på mig själv. Med resultat att om det inte gick som förväntat blev jag sur och stressade mig själv i onödan - och till men för mitt hjärta. Det som var tänkt att vara en avkoppling och en lisa för själen blev då i stället ett ohälsosamt tvång som jag inte mådde bra av.

    Ett och annat dubbelslag i golf är inte att förakta. 2020 spelar jag ungefär på handicap 25 och vikten är runt 113 kilo, vilket jag får vara nöjd med. Handicapet trivs jag utmärkt med, men vikten kunde minska något. Men det är inte det lättaste när jag har en kropp som ökar i vikt när jag passerar en köksfläkt. Och jag konstaterar - att varje gång jag smakar på en bit choklad då krymper mina kläder. Handicap 25 är ett handicap som ger mig några behövliga dubbelslag och är ett handicap som jag ibland kan spela på när lyckan står mig bi.

   Ett handicap som gör att jag kan notera en 3:a, 4:a eller 5:a protokollet någon gång emellanåt - vilket känns bra. Nyligen gjorde jag en eagle vilken renderade mig hela 6 poäng av de 23 poäng som jag totalt lyckades skrapa ihop på hela ronden. 

 

Flyeryd i östra Blekinge, där jag är född, är ett paradis där också stenmurarna blommar

En sak har jag förstått av den hjärtinfarkt jag fick: hade jag börjat spela golf i unga år, och inte börjat röka, då hade jag troligen inte fått denna infarkt. Jag är född 1941, i en gudsförgäten liten by som heter Flyeryd, i Kristianopels socken i Blekinge län, granne med Östra Karsbo i Torsås socken, Södra Möre. Därav de "vackert", men knappt hörbara skorrande rrr:n som hörs när jag talar. Skorrande rrr som vi blekingar gärna vill tro kan härledas till franskan … inte till danskan. Kristianopels socken är en del av det "stenrika" men fattiga grannskapet till Dackebygden. Det nordöstra hörnet av Sveriges trädgård. Den del av världen som Gud glömde vid skapelsen men som han, när han upptäckte sitt misstag, gjorde till ett paradis - där också stenmurarna blommar hela sommaren. Åk dit och se och förbluffas av detta "naturfenomen".

   I denna min ljuva hemtrakt fanns ingen golfbana, så det blev att röka i stället. Vilket jag illa nog började med redan i skolan. den gamla goda tiden var det rent av hälsosamt att röka. I vart fall om man trodde på dåtidens reklam, vilket jag gjorde. Då trodde jag att allt som var skrivet var sant och att fotografier visade verkligheten och inget annat. Det kan man inte lita på att de gör i dag. Fråga kung Karl den XVI Gustaf ... han torde veta efter den skandal han råkade ut för med Camilla Henemark. Därför var det heller ingen i min omgivning som nämnvärt protesterade mot att jag började röka redan i skolåldern. I tiden mellan skolan och 47 år var jag sedan upptagen av både att röka och att försörja mig. 

 

Cigaretten är en livsfarlig onödighet med glöd i den ena änden och en självmordskandidat i den andra

Att sluta röka under tiden mellan skolan och infarkten föll mig egentligen aldrig in. När man vet med sig att man kan sluta röka när som helst, och hur enkelt som helst, då behöver man väl inte sluta precis då!? Men hur ungdomar i dag, med tillgång till all fakta och information som finns, tillåter sig att börja röka har jag svårt att förstå. Det är det dummaste och mest meningslösa man kan göra mot sig själv.

   Men inget i livet är för sent förrän man är framme hos Sankte Per, om det är dit man tror att man kommer. Jag rökte minst 20 cigaretter om dagen i 35 år men slutade tvärt när infarkten kom, vilket jag är tacksam för att jag kunde göra. Det tar cirka de åren att utveckla en hjärtinfarkt, en lungcancer - eller KOL; ett oansenligt namn på en allt annat än oansenlig sjukdom. KOL börjar med rökhosta och andfåddhet och slutar i helvetes kval med långsam kvävning när lungorna slutar fungera. Har man haft turen att överleva en så dramatisk händelse som en hjärtinfarkt då är det lätt att sluta röka.

 

                         Rökare är människor de också, men inte lika länge, sa Salon Gahlin

När jag bestämde mig för att sluta röka fick jag inga problem med abstinens, och jag har sedan dess aldrig haft några sådana problem. Är man fullt medveten om vad slutpriset för att röka kan bli är det inte svårt att avstå från det tvivelaktiga nöjet. Rökandet var ett gissel ... men det smakade gott varenda gång. Sport, motion och fysisk ansträngning då? Nej, varför det: Är man tillräckligt begåvad behövs ingen motion, sa Sten Broman. Och begåvad ville man gärna tro att man var. Dessutom drog jag djupa halsbloss när jag rökte vilket var ansträngande nog. 

   Då, på den gamla goda tiden, då vi östblekingar skyllde dåligt väder, missväxt, oäkta barn, försvunnen tvätt, förlorade oskulder och allt annat som var galet på vår östra granne - ryssarna. Då när vi trodde på myten att inget kunde hända stora starka dackar. Men det kunde det.

  

Att bli en hyfsad golfare är inte så svårt, men att sedan vara det - det är svårt

Att lära sig spela golf på en rimlig nivå kan alla göra. Vi ska bara inte ställa för höga krav på oss själva för då är inte golfen rolig, eller ens nyttig. Och hur golfen ska spelas kan vi lämna därhän, för en normal sanning om hur golf ska spelas varar som regel ändå bara tills nästa nummer av tidningen Svensk Golf utkommer. Jag har ännu inte läst en enda utgåva av denna skrift utan att någon däri har propagerat för ett annat sätt att spela golf på än det jag dittills genom alla år har praktiserat. Men att rätta sig efter andras råd om hur golf ska spelas är som att sy sig kläder efter andras mått!

   Golf är svårt, och svårare blir den om vi krånglar till den, vilket vi ofta gör. Golfen är enklare och roligare om vi inte tar den för allvarligt. Att vi gör det utifrån våra egna förutsättningar, och att vi inte tror på allt som sägs och skrivs om hur den ska utföras. Ta golfen som den kommer, som ett hälsosamt nöje och en lisa för själen. Inse innebörden i vad Esaias Tegnér skrev, dock utan att han då förmodligen avsåg just golfen: Därför bör den kloke skattas - som den gyllne regel minns, att rätt värdera vad som finns … och inte endast det som fattas.

 

Golf är en primitiv form av jordbruk, sa Hans Werthén

Golf ger mycket tillbaka till oss utövare. För vad är det annars som kan få oss att tillbringa hela dagar gående fram och tillbaka och hit och dit på gamla potatisåkrar och kohagar och: Bedriva primitivt jordbruk, som Werthén sa. Och detta oavsett väder. Vad skulle det annars vara som får oss golfare att vissa tider på året frivilligt riskerar att få blåskatarr, förfrusna fingrar, förkylningar, skoskav, fotsvamp och Gud vet vad.

   Ja det är ju så, att när andra människor på grund av dåligt väder går in ... då går vi golfare ut. I vart fall om det är en tävling. Många menar, har man anmält sig till en tävling då ska man stå på första tee när starttiden är inne - om man så ska bäras dit. Om det spöregnar, snöar eller blåser storm betyder inget. Golf är golf och då får, tokigt nog, allt annat stå till sidan. Vädret tycks vara kryddan i tillvaron för många golfare.

 

Bara svenska golfare (!) och sjöräddningen ... går ut i alla väder

När det är riktigt dåligt väder är det bara svenska golfare och sjöräddningen som går ut. Golfare gör det frivilligt och för sitt "inbillade" nöje. Sjöräddningen gör det också frivilligt, men i syfte att rädda liv; så det är en viss skillnad på motiven. Allt väder är golfväder hävdar nördarna, men att spela golf i regn och rusk är galet. Det resulterar nog i flera onödiga krämpor hos oss golfare än vi vill tillstå. Det kan vara okej om det börjar regna under spelets gång, men att gå ut i regn är väl närmast dumdristigt - och borde inte förekomma, inte ens på tävling!

   När jag ser alla dessa golfspelare ge sig ut på golfbanorna i tid och otid och i väder som alla vettiga flyr, då undrar jag om det var de skarorna som Johan Ludvig Runeberg skådade i sin kristallkula i mitten på 1800-talet. För visst påminner detta utdrag ur en av Fänrik Ståls sägner om nutidens svenska golfspelare: Jag såg ett folk som kunde allt, blott ej sin ära svika. Jag såg en här som frös och svalt - men segrade tillika.

 

Inför vår Herre, och i golfen, är vi alla jämlika och jämställda ... utom kvinnorna förstås

I golfen är vi förunnade ett handicapsystem som ska göra oss alla jämlika och jämställda - är det tänkt. Och vi kan tack vare detta system tävla mot varandra på ett jämlikt och jämställt sätt, bortsett då förstås från kvinnorna - som inte är jämställda med oss övriga. Tävlandet är en stor del av tjusningen med golfspelet, och tävlandet i golfen är till stor del meningen och syftet med spelet.

sidan 80

Ibland blir tillvaron för oss golfare precis som vi har tänkt oss den,

särskilt när vi inte har tänkt oss något särskilt

Handicapsystemet är alla golfares jämlika rätt att få vara olika duktiga, men att ändå kunna spela mot varandra i samma tävling, eller i samma boll. Tanken är storartad, men problemet med jämlikheten är att vi golfare ständigt hetsas till att alltid försöka uppnå den med de som är bättre än vi själva. Vi inbillas alltid - och skräms ständigt i propagandan för golfen med att: Den som inte alltid vill bli bättre i sin golf alltid blir sämre.

 

Det finns de som menar att inget är så odemokratiskt och orättvist som att behandla alla golfare lika 

Det är nog därför vi är uppdelade i A, B och C-klass när vi spelar tävlingar. Vi säger oss acceptera handicapsystemet ... men vi tror inte på det. Men hur som helst med jämlikhet, demokrati och rättvisa. Det finns alltid någon som är mera "jämlik" än övriga. Som skiljer ut sig från mängden och som står där som mest "jämlik" segrare när tävlingen är slut. Och en dag hejdar sig tiden ett slag och något oväntat sker, och att du den dagen då är den som är mest "jämlik". Det vill säga att du då hamnar i den situation som denna bok till dels handlar om, att hålla segertalet när man vunnit en golftävling.

 

Som golfare duger du som du är, och handicapsystemet innebär, att ingenting

 i din golf gör dig underlägsen några andra golfare - utan ditt eget samtycke

Därför kan det gå precis hur som helst när du deltar i en golftävling. När du slår ut i golf kan drömmar slå in som du kanske inte  trodde att du närde. Det finns då alltid en viss risk för, eller chans till, att du till slut vinner tävlingen. Eller att du vinner din klass.

   Även om du i dina mest optimistiska stunder, eller pessimistiska, kanske tror att det inte gäller dig så kommer den dag då även ditt golfspel kommer att gå helt enligt instruktionsboken. Den dag då allt går din väg hur du än gör och hur tokigt du än agerar. När den dagen inträffar kommer du in med en fantomscore, och du hamnar högst upp på pallen - om du vill eller inte. Den dagen står du där som mest "jämlik" segrare med de konsekvenser det för med sig med extra uppmärksamhet på din person, och med krav på att du ska hålla ett segertal.

 

Att vi förväntas hålla ett segertal när vi vunnit skapar ofta större problem än det löser

De flesta av oss vill hellre dö än hålla tal, läser jag på Systembolaget.se. Att vinna en golftävling uppfattas därför av många som en "katastrof" och som därför får dem att avstå från att delta i golftävlingar. En seger innebär inte bara att man får stå där och lapa segerns sötma, att få pris, njuta av konkurrenternas besvikelser - och lyssna till publikens jubel. Nej, att segra är att ta steget ut i kylan och upp på toppen av stacken - där vinden blåser kallt och snålt. Att segra är att hamna i händelsernas centrum och att få allas blickar riktade mot sig. Då blir det för de flesta plötsligt allvar, och det är inte längre lika roligt. Inför detta djävulska påfund, att hålla ett segertal, är det många som får kalla fötter och svettbrytningar. Så med tanke på det obehag som detta för med sig för de flesta förstår jag ärligt talat inte varför vi på amatörnivå förväntas ska hålla detta tal när vi har vunnit en golftävling, eller vunnit vår klass.

 

Det är väl okej att proffsen förväntas hålla tal, de som genom att vinna en tävling kan tjäna

80 normala svenska årslöner (!) eller mer, men att vi golfmotionärer ska göra det tycker jag är en överdrift

Det vore väl enklare för alla om vi bara hämtade vårt eventuella pris - och att vi sedan fick gå därifrån i lugn och ro. Att vinna i golf är svårt nog utan att man därtill ska behöva hålla detta för många fruktade tal. Ska det sägas något kan väl prisutdelaren säga något "smickrande" till segraren. Det skulle förenkla proceduren, och alla skulle våga gå för fullt hela ronden utan rädsla för att behöva hålla detta tal. Då skulle flertalet uppfatta en seger som en belöning och inte som en skräckfylld mara. Men kravet på segertal är en konsekvens av den människosyn som råder i golfen. Golfen främjar som sagt egoismen, och kravet på att hålla segertal ska nog ses som en "hämnd" på den som har snuvat oss andra på konfekten i tävlingen. Det finns inget egenvärde i ett segertal, det är egentligen bara dumt. Men nu är det som det är - och bästa möjliga får göras av situationen.

   Det förväntas ett tal av dig när du har vunnit. Har du då inte pastor Alf Svenssons (KD) goda talförmåga infinner sig ett problem som verkar oöverstigligt för de flesta; hållandet av detta segertal. Hur ska du göra - och vad ska du säga om du hamnar i denna "nödsituation"? Jo, det är inte svårt när du vet hur du kan göra, och till detta återkommer jag längre fram.

 

Du håller väl inte igen på de sista hålen av rädsla för att hålla segertalet

Det är många golfspelare som genom åren har avstått från att tävla, eller som avsiktligt hållit igen för att slippa stå där ensam och övergiven högst upp på stacken, högst upp på prispallen, med kallsvetten rinnande i pannan och hålla detta för många till synes oöverstigliga och skräckinjagande segertal. Men som den optimist du är räknar du nog med att denna olycksdag aldrig kommer att drabba dig. Men pass på - för det är precis vad den kommer att göra, ty även en blind höna hittar ibland ett korn. Helt plötsligt ramlar polletten ner i rätt rör och du finner dig själv stående där som segrare, och därmed förväntad segertalare. En dag har du kanske större tur än du egentligen förtjänar. Då fru Fortuna står på din sida och ser till att ditt spel stämmer till 100 procent. Antislajsplåstren på dina klubbor gör full verkan. Cobran går längre än någonsin och tack vare plåstren hamnar bollarna mitt på farvajen, som vi säger i Skåne. Träfemman går som en moraklocka och med järnen klistrar du bollen vid pinnen vid inspelen. Bunkrarna lyckas du undvika att hamna i och puttarna går din väg ... hur illa du än siktar. De puttfrossahämmande tabletter som du suger på fungerar perfekt och bollarna rinner ner i koppen utan att du förstår varför. Medtävlarna i bollen är stumma av beundran över ditt fina spel - och poängen rasar in.

   Vad då att golf är svårt! Och vem sa att det inte går att spela golf med en sving som jag har. Tji fick du, och här ser du undantaget som bekräftar regeln, säger du tyst till dig själv. Visst är golfen ändå rättvis så till vida att det alltid är ditt resultat som räknas och inte hur du har uppnått det. Att delta i en golftävling är ingen skönhetstävling där den som håller snyggast i klubban vinner racet.

 

Bollen ska bara ner i koppen med så få slag som möjligt

Det betyder inte så mycket hur du hanterar klubborna ute på banan för att detta "under" ska inträffa. Hur du gör är av underordnat intresse för alla, utom möjligen för klubbens tränare, som kanske tar tillfället i akt och propagerar för sina lektioner när hen ser hur (illa) du hanterar verktygen. Det framgår inte på scorekortet hur du har uppnått ditt resultat, eller hur din sving ser ut. Scorekortet berättar bara det nakna resultatet. Tur eller otur, stolpe ut eller stolpe in, framgår inte där. Det är nog därför som många efteråt, på det 19 hålet, känner för att i detalj plåga sina vänner och bollkamrater med att berätta hur de gjorde på alla de övriga 18 hålen. Ett omtugg och idissling som är lika inspirerande som att titta på andras semesterbilder, eller som att titta på när färgen torkar på en nymålad vägg.


Då och då snubblar vi golfare över oväntade segrar

En vacker dag leker livet även för dig, då det mesta går din väg, åtminstone så långt. Det är den dag du kommer in efter med ett lyckligt leende på läpparna och med svansen i vädret. Du glider av 18:e greenen med lätta steg och med ett kanonresultat i bagaget ... ett segerresultat.

   Vad då glömde att hålla igen på slutet. Men hörru du du ... det vet väl alla att det inte är min stil att hålla igen, mumlar du tyst. Nej, självfallet inte. Du är ju känd för att alltid göra ditt bästa för att vinna, eller? Nåja, hur som helst med viljan. Denna gång vann din fåfänga och habegäret över din försiktighet. Den hastiga kollen på priserna på prisbordet innan du gick ut lockade dig in i fördärvet. Det är inte gratis att ligga på topp - och det kostar  att vidmakthålla en hög svansföring. Du gick med öppet visir in under galgen, och stack frivilligt huvudet i snaran. Du glömde all försiktighet och "lapade" begärligt i dig poängen. Habegäret är en bra drivkraft men är en dålig herre. Men visst var det kul att komma in med ett bra resultat. Håll med om att du kände stolthet när du såg ditt namn högst upp på resultattavlan. Visst värmde gratulationerna du fick av väluppfostrade konkurrenter, som hjälpligt lyckades dölja sin besvikelse över sitt eget misslyckande. Av resultattavlans olika rader är den översta raden trots allt den mest intressanta raden att se sitt namn på - även om det kostar i slutänden. Välbefinnandet i golf inträffar när man minst anar det. Du har visat dina konkurrenter att du är bäst; visat hur slipstenen ska dras och var skåpet ska stå. Det är en dag som inte går av för hackor och du har ett resultat som du kommer att leva länge på. Men med ett nytt handicap som du får svårt att leva upp till nästa gång du ger dig ut på banan. Men so what, den dagen den sorgen. Just nu är det bara glädje som råder. Och så här kan det gå när man spelar golf; när man minst förväntar det så blir det som det blir.

 

Nu står du där övergiven som en snögubbe i töväder, och lika rådvill som en fjärt i en korgmöbel

Men ve och fasa! Långsamt går det upp för dig att du har vunnit tävlingen, eller klassen, och att du därmed också förväntas hålla det sedvanliga segertalet till dina besegrade konkurrenter, och för publiken. Hålla tal. Jag ska hålla tal. DET ÄR JU JAG SOM SKA HÅLLA SEGERTALET. O hemska tanke. Jag som aldrig har talat offentligt förut. Jag som nästan får blodstörtning bara jag tänker tanken. Hur ska det gå? Vad ska jag säga, hur ska jag bete mig. Vad kommer folk att tycka. Jag tror jag dör. Jag tror jag sticker huvudet i sanden och smiter från allt.   

 

Ibland går dina golfdrömmar i uppfyllelse ... även om du säger dig inte ha några

Vad är det här för soppa, undrade Erik XIV när han 1577 fick sin sista ärtsoppa på Örbyhus slott, och du undrar detsamma. Vad är det för soppa du hamnat i? Det var inte meningen att du skulle vinna, du ville bara få några timmars motion. Visst hade du av reklamen för den nya hybriden du köpt blivit övertygad om att den skulle ta dig till sjunde himlen. Men att du skulle hamna högst upp på pallen var en överraskning för dig - och förmodligen också för de andra som deltog i tävlingen. Inte heller kan väl du rå för att ditt handicap är sämre än det spel du i verkligheten presterar, och att du i dag hade flyt och turen på din sida. Ska du nu straffas för detta genom att behöva hålla detta skräckinjagande tal.

 

Ingen golfare är tryggare än den som bor i ett luftslott

Och ingen golfare är så fattig att hen aldrig har ägt ett sådant. Men nu är tryggheten borta med vinden. Illusionen har spruckit. Luften som höll luftslottet uppe har pyst ut, och nu ska du ut i den råa verkligheten. Plötsligt kommer du till insikt om att du ska stå där i all din glans, i centrum för allas intresse. Högst upp på prispallen - och med hög och stadig röst framföra ditt segertal. Du ska stå där som Magnus Ladulås, eller Kung Byxlös (drottning Margaretha), med allas blickar riktade mot dig, och tala ut över nejden. Tala till den besegrade menigheten, till allmogen; till "fotfolket" som har kämpat i dryga fem timmar och gått minst en mil till ingen nytta.

   Scenskräcken drabbar dig med full kraft. Du känner hotet växa, nackhåren reser sig och skräcken slår sina vassa klor i dig. Ångesten lägger sig som en våt filt över dig och du har svårt att få luft. Benen skakar så att knäskålarna nästan ramlar av - och paniken kommer smygande utefter ryggraden på sina iskalla fötter. Hjärtat bultar och hotar spränga bröstkorgen. Kallsvetten rinner på pannan och oron kryper runt i kroppen som en ettrig svetslåga. Du undrar hur du ska kunna ta dig ur denna fasansfulla situation på ett anständigt sätt. 

 

I golfen är illusionerna de förnämsta av alla nöjen

Det där med att vinna hela tävlingen kom som en överraskning för dig. Visserligen har du tänkt tanken någon gång, men att den tanken en dag skulle bli verklighet hade du inte förväntat dig, och innerst inne inte önskat dig. Du överväger nu att hellre fly än illa fäkta, att smita från hela ceremonin. Du är beredd att offra segerpriset på scenskräckens altare, men hellre det än att behöva hålla det skräckinjagande talet. Alla vet ju ändå att det är du som har vunnit; det framgår på resultattavlan. Du kan ange personliga orsaker till att du måste lämna området före prisutdelningen. Skyll på att du har gäster hemma, en tid att passa, akut sjukdom, eller vad som helst. Allt tycks i det ögonblicket vara bättre alternativ än att stanna kvar under galgen.

   Väljer du den utvägen då är du i gott sällskap. Du är inte den förste som har fallit för det inre trycket - och du kommer att följas av flera i framtiden. Det är ju inte alla golfare som kommer att läsa denna bok och att på så sätt få "nödig kunskap" i att kunna hålla ett segertal.

sidan 86

Ibland är det bättre att vara lycklig av dårskap än vis av skada

Calmera dig min käre Watson, som Ingvar Oldsberg sa till Björn Hallberg i På Spåret i TV. Ta det bara lugnt och var vid gott mod. Det är inte så farligt som du tror, och du har klarat av mycket värre saker i livet. Det är många golfspelare som oförskyllt, ibland oavsiktligt, har hamnat i samma situation som du nu har gjort. Och de flesta har kommit ur situationen med både livet och äran i behåll. Även om de efteråt inte blivit ihågkomna som goda talare så har de flesta ändå fått sitt pris, hållit "segertal" - och blivit aktade medlemmar i skaran med "lyckosamma" och segrande golfspelare.

 

Segertal är ett stort problem för de flesta golfare

Många av de stora namnen i golfen har sagt att de har haft problem med att hålla segertalet när de vunnit en tävling. Många menar att de har större problem med talet än med spelet. Kända spelare har sagt, att de på grund av kravet på segertal under vissa tider i sin karriär avsiktligt avstått från att försöka vinna just för att slippa hålla detta skräckinjagande segertal. Så ge inte slaget förlorat i förtid ty du är i ett mycket förnämligt sällskap.

   I förarbetet till denna bok har jag försökt att hitta "berömda" tal som hållits vid golftävlingar. Men det finns inte mycket att hämta på det fältet. Det är tämligen tunnsått med sådana tal. Det är, som det sägs i Skåne: Lika glest på det fältet som det är gräs på en nysådd farvaj.

   Det har dock genom åren "segertalats" mycket på golfbanorna i världen. Mycket har sagts om ingenting och ibland har det nog ändå uttryckts ganska väl. Men få tycks ha tyckt att det var mödan värt att skriva ner de talen för att spara dem till eftervärlden. Eller så har talen varit för ointressanta och uddlösa. Det är nog så att golfare i allmänhet är bättre på att spela spelet än att hålla segertalet när de har vunnit.

 

I golf har man ingen nytta av en hjärna, i golf är hjärnan bara i vägen, hävdar John Daly

För att kunna skapa ett bra segertal behövs ett gott uppslag och en fungerande hjärna som kan hålla ihop det. Men det är kanske det som fattas hos en del golfare. För det ligger väl något i vad den välkände, eller ökände, amerikanske golfaren John Daly sa vid ett tillfälle. Han är en del av cirkusen och bör veta hur det ligger till. Jag återkommer till segertalen, men först något annat som jag vill ha sagt i sammanhanget.

 

För att travestera Churchill: Aldrig har så få haft så många att tacka för så mycket

Golf är en fantastisk grej och en bra "uppfinning". Till hälsa, motion och välbefinnande för mer än 62 miljoner världsmedborgare. Men inget gott som inte har ont med sig. I golfen är det pengarna som styr. I golfen råder det osunda förnuftet. Golfen svämmar över alla bräddar i form av prispengar, i många gånger ohemula belopp, läste jag i Svenska Dagbladet. Och det är väl ett understatement av rang. I golfen tycks det vara tokskallar som styr och bestämmer. Se prissummorna i golftävlingar, där segerchecken är på 25 miljoner kronor, eller mer. I USA-tourens finalspel 2011, bestående av 4 tävlingar, var segerchecken på 15 miljoner dollar. Det vill säga ungefär 26 miljoner kronor (!) per tävling  (1 dollar var då värd 7 svenska kronor). Är detta vettigt och vad golfen behöver? Nej, inte är den golf jag bekänner mig till betjänt av denna galenskap.

   Men golfen är en spegelbild av världen i stort, där det är överdrifter som råder, aldrig underdrifter. Vi golfare frodas i en bubbla som vi villigt hjälper till att blåsa upp. Med ständigt högre belopp på segercheckarna och med ökande kostnader för banor och anläggningar. Och med ständigt stigande priser på det materiel vi köper när vi ska spela golf, trots att det mesta tillverkas i Kina - där det nästan inte kostar något att få det gjort. En bubbla, som när den spricker, så är det vi småfolket som får ta smällarna. Det är alltid vi naiva tillskyndare av olika avarter som då blir stående där som fåntrattar med tappade hakor och vidöppna munnar. Undrande över vad det var som egentligen hände ... och varför det hände. Det blir sedan vi som får ta hand om de brustna illusionerna, som får dra det tunga lasset ... och som slutligen får stå för "fiolerna".   

 

Pengarna i golfen blir till makt när de är medel ... och till helvetets glöd när de är dess mål

Är det rimligt - att den som vinner en golftävling får 26 MILJONER kronor (!) eller mer för detta? Dessutom kanske ett antal miljoner i extra reklamintäkter från sina sponsorer. Jo, jag vet, tävlingen omfattar 4 till 5 dagar med inspelet, och de lägger ner mycket av sin andra tid på att bli bra, och att vara bra. Men ändå, 26 miljoner kronor för 5 dagars "arbete"! Plus pengar "under bordet" som fixstjärnorna enligt uppgift kräver för sitt deltagande. Vinnaren hade säkert spelat och varit glad även om prissumman "bara" hade varit 1 miljon kronor. Och …

 

Är det vettigt att en av världens mest kända golfspelare tros komma att

 tjäna 20 TUSEN MILJONER (!) kronor på sin golf under sin aktiva tid

Nej självfallet inte. Det är helgalet, och det visar bara hur illa det står till med förnuftet i denna sektor av vår tillvaro. Men att denna spelare förväntas tjäna så mycket pengar på sin golf är inte ett realistiskt mått på hans kunnande, för så mycket bättre än många andra golfare är han ändå inte. Nej, det är väl snarare ett mått på omgivningens totala dårskap. Enligt tidningen Sport Illustrated tjänade den spelaren nästan 800 miljoner kronor 2009. Han var det året världens bäst betalde idrottsman. 

 

En del putsar så mycket på sin image att de till slut inte har någon kvar, sa Danny Kay

Denne världsspelare, som gärna ville ge sken av att vara en hyvens kille och oralens förkämpe … förlåt, moralens förkämpe ska det förstås vara, visade sig till sist ändå vara ett verkligt svin. Med en kvinnosyn som inte heller den gick av för hackor - enligt vad medierna upplyste om. När glorian sedan kasade ner lika långt som byxorna på honom då var den image som han ville ge sken av inte mycket värd. Men han tjänade ändå 670 miljoner kronor året därpå, trots att byxorna nog fortsatt ofta var nere. Eller det kanske var tack vare den ”reklamen” som han ändå drog in så mycket pengar trots att han förlorade ett antal sponsorer, och att han då heller inte placerade sig bra i tävlingar som han deltog i.

    Att han var så benägen till att satsa så enormt på pilskhetens altare har jag svårt att förstå. Men det är kanske detta med hjärnan som John Daly sa. Eller den erbarmliga kvinnosyn som på sina håll råder inom golfen. Med så mycket pengar på fickan är det förledande lätt att tappa vett och sans. Då tror man kanske att man kan köpa allt. Detta hans mörkade beteende innebar kanske ändå att andra spelare tappade respekten för honom när det visade sig att han inte var den Gud som han, och hans uppbackare, gärna ville få oss att tro att han var. Dumhet kan i det långa loppet inte kamoufleras ens med massor av pengar. Verkligheten brukar som sagt förr eller senare ändå ta ut sin rätt.

 

Så mycket pengar till en person när nästan halva jordens befolkning svälter - det är väl ändå galet

Unga golfare tycks många gånger tro att pengar är allt här i världen, medan vi som är äldre verkligen vet att det är så. Åtminstone är det så i golfen - och i finanskretsar. Men enligt mitt sätt att se finns det ingen av kvinna född på vår jord, som i jämförelse med andra människor, är värd 20 tusen miljoner kronor för sitt arbete under sin aktiva tid. Eller ens bråkdelen av den summan. Detta må gälla företagsledare, entreprenörer, idrottsmän, artister, golfspelare, underbarn och andra. Så mycket pengar till en person när halva jordens befolkning knappt kan äta sig mätta ... det är inte vettigt. Det är sorgligt, djupt beklagligt och grymt orättvist mot världens folk. Det gör mig uppriktigt förbannad att det kan få förekomma utan att vi unisont reagerar, och utan att vi alla ställer oss upp och skriker oss hesa.

 

20 TUSEN MILJONER kronor är hyfsat mycket pengar hade också Joakim von Anka tyckt om han tillfrågats 

Det är så mycket pengar att jag mentalt inte kan greppa det. Jag kan inte inse storleken på den ofantliga summa som hamnar hos en golfande person på vår planet. Hade de pengarna hamnat hos en person som verkat för planetens välstånd, och till mänsklighetens fromma hade det varit förlåtligt, men att de går till en person i en oviktig "underhållningsbransch" har jag svårt att ta in. Jag avundas inte han som får alla dessa pengar. Han kan trots allt inte mer än äta sig mätt han heller, och han kan inte ruinera sig oavsett hur ofta han lägger miljoner på fala damer för att roa sig när potensen pockar på och saven stiger. Dessutom är det inte hans fel att prissummorna är så höga. Han får ändå inte mera pengar än vad ansvarsbärande tokskallar och knäppgökar har bestämt att han ska få, så visst bocke och tåcke han djupt, som Gustaf Fröding sa; och märkligt vore det väl annars.

   Men inga stegar tillåts bli så höga att någon därifrån kan kliva rakt in i himlen. Det jag reagerar mot är vettlösheten i dessa ofattbara prissummor som förekommer, beviljas, accepteras och anslås av arrangörer, annonsörer, sponsorer, vi konsumenter och andra. Dessutom dessa feta reklamkontrakt som ingås med en del golfspelare. Det är också ett faktum att heller inga träd kan växa upp till himlen. Verkligheten är tack och lov så funtad - att den till slut ändå lyckas skilja ut de riktiga grisarna från de verkliga svinen. Och att allting har en ände, utom korven - som har två.

sidan 90

Det är du och jag som är Svarte Petter i det spelet

Till vilken gagn är dessa enorma pris- och reklampengar? Var finns balansen, var finns sinnet för proportionerna, var har förnuftet tagit vägen? Vad vinner golfsporten på detta och vad vinner du och jag som utövare av aktiviteten på detta tokeri, frosseri och makalösa slöseri med andras pengar ... våra pengar? Svaret är klart som korvspad; du och jag vinner ingenting på detta. Det är ju i stället vi som i slutänden är med och betalar kalaset. Och alla, utom det fåtal som får alla de pengarna, är förlorare. Pengarna måste tas någonstans, notan måste förr eller senare betalas. Några måste till slut bli stående där med skägget i brevlådan och fingrarna i råttfällan. Några blir till slut Svarte Petter. Och Svarte Petter räknas inte i tusental, de räknas i miljoner. Av världens drygt 62 miljoner golfspelare är vi minst 62 miljoner som är Svarte Petter. Någonstans i denna galenskap måste det väl ändå finnas en eller annan fungerande hjärna som kan protestera mot vansinnet - kan jag tycka. Hjärnan är väl inte bara i vägen hos alla i branschen?

 

Man kan lura alla golfare en del av tiden, och några golfare merparten av tiden,

men man kan inte lura alla golfare hela tiden

Golfare i gemen är inte dumma - om någon trodde det. Allt fler golfare tycks reagera mot denna tingens (o)ordning. Denna ökande medvetenhet hos golfarna kommer i slutänden att drabba golfen negativt. Med minskande intresse från oss vanliga golfare som följd, och med svårigheter att rekrytera nya medlemmar till golfen i framtiden. Jag tror att många av golfens kommersiella företrädare och intressenter skjuter sig själva i foten, och att golfen i framtiden kommer att få betala dyrt för dagens överdrifter och tokerier. 

   Minska ner på summorna, och fördela om dem, då blir fler golfspelare glada. Minska ner de totala pris- /reklampengar som betalas till vissa spelare, och använd de pengarna i stället till att sänka priserna på de golfartiklar vi konsumenter behöver för vårt spel. Och fördela om pengarna så att även golfens "proletärer", de spelare som huserar längre ner i prislistorna på tourerna, kan existera på sin golf. Fördela om pengarna så att de inte ska behöva bo i tält, eller i baksätet på en bil, när de spelar sig runt på golfbanorna i världen. Det skulle säkert öka bredden på toppen och stimulera intresset för golfen. Som det är nu är det bara ett litet fåtal stenrika spelare som är på väg att segra ihjäl hela intresset för golfen. Och ärligt talat, hur många är det som längre bryr sig om vem som vinner den ena eller den andra golftävlingen? Jag gör det i vart fall inte.


Det är hårda bud, sa Moses, när han tappade stentavlorna på tårna

För att en golfande svensk, som tjänar 30 tusen kronor i månaden, ska kunna dra in 20 tusen miljoner kronor - måste hen hålla på i 5 tusen 555 år. Det är hårda bud det ... som tar på krafterna. Ställ det antalet år i relation till hur långt tillbaka i tiden som vi har hum om händelsernas förlopp. Det är drygt 2 tusen år sedan det sägs att Jesus föddes, och det är 11 hundra år sedan vikingen Leif Eriksson upptäckte Amerika. Och 5 hundra år senare som hans namne Gustav Eriksson "åkte" det första "Vasaloppet" i omvänd ordning från Mora till Sälen, gömd i en höskrinda. Gustav Eriksson, mera känd som Gustav Vasa. Och det är drygt 3 hundra år sedan Karl den XII orsakade kalabaliken i Bender.

 

En sjuksköterska i Sverige måste arbeta i 100 år för sina 26 miljoner kronor

Och hen, som 2011 tjänar knappt 22 tusen kronor i månaden, lägger också ner mycket tid på utbildning och på att bli bra i sin yrkesutövning. Men för att få ihop 26 miljoner kronor måste hen arbeta i 100 år - att jämföras med den golfspelare som drar in 26 miljoner kronor på 5 dagar. Är detta rimligt? Är detta en rättvis fördelning av resurserna och av underlaget för vår gemensamma välfärd i världen? Är sjuksköterskans arbetsinsats och kompetens så mycket mindre värd i jämförelse med golfspelarens? Världen kan utan saknad avstå golfspelaren, men världen kan inte avstå sjuksköterskan! Personligen tycker jag att detta är en våldsam orättvisa och en snedfördelning av resurserna i världen som jag inte obetingat ställer upp på. Det är en otillständig glorifiering av ett fåtal obehövliga idrottsstjärnor - och en grov undervärdering av alla de absolut behövliga sjuksköterskorna. Jag kan tyvärr inte göra mycket åt det, men jag kan åtminstone protestera mot dårskapen.

 

Pengar växer inte på träden, och de faller inte ner från himlen

Varifrån kommer då pengarna? Varifrån kommer den manna som föder golfen, och som övergöder tillverkare och ett fåtal spelare. Jo, om de pengarna inte stjäls då kan du vara säker på att de kommer från Svarte Petter. Och Svarte Petter i detta sammanhang de är du och jag och alla andra miljoner golfare i världen. De pengarna kommer huvudsakligen från vinsterna som tillverkarna gör på de produkter som vi Svarte Petter köper när vi ska spela vår golf. För varifrån ska pengarna annars komma? Det är som vanligt att det är vi Svarte Petter, som med våra köp av de varor leverantörerna säljer till oss, är med och finansierar alla de ofattbara prispengar och sanslöst generösa reklamkontrakt som florerar i branschen. Utan vår benägna medverkan skulle inte detta frosseri med "våra" pengar kunna förekomma och fortsätta.

 

Jag offrar mitt förnuft på fåfängans altare i tron att andra kan göra

mig lyckligare än jag egentligen är - när jag är mig själv

Hade jag Svarte Petter inte varit så fåfäng i min önskan att låna glans av andra, och inte varit så villig att acceptera budskapen i den reklam och andra "visdomsord" som sprids i säljande syfte, då hade det inte getts utrymme för sådana galenskaper. Hade jag trott mera på mig själv och på min egen förmåga, och mindre på alla gurun i branschen, då hade verkligheten sett ut på ett annat sätt. Jag hade då inte lika ofta som nu känt mig manad att behöva köpa varje ny "mirakelklubba" och "mirakelboll" som lanseras och som ständigt erbjuds mig amatör. Så jag får väl skylla mig själv - och lite på dig Svarte Petter. År 1931 skrev Alf Henriksson: Inget är så gammalt som det som nyss var nytt, och inget är så löjligt som i går. Hundra djärva tankar som allt i fjol betytt - är bara dammigt snusförnuft i år. Han avsåg den gången inte de golftillbehör som det nu läggs pengar på, för de var inte uppfunna på den tiden, men jag brukar tänka på denna dikt när mitt självförtroende sviktar, och när köplusten allt för påtagligt tränger sig på.

 

När pengarna talar i golfen då är sanningen stum

De pengar som används i de här sammanhangen är inbakade i priset på de varor vi köper. Därför är jag inte förvånad att klubbor, kläder, kepsar, bollar, skor och annat som vi använder vid vårt golfspel är svindyra. I vart fall om vi väljer de etablerade och reklamerade varumärkena som våra fixstjärnor och idoler sägs använda sig av när de spelar golf. Vi golfare tros av reklammakarna vara en troende skara som kollektivt rusar åt samma håll så fort en trend visar sig. Vi förväntas därför tro på det mesta som sägs om hur golf ska spelas - och med vad den ska praktiseras; om det sägs med allvarlig min av stjärnorna och andra, och om det sägs tillräckligt ofta. Vi konsumerande golfare ska vara medvetna om detta knep, och inte gå på allt som sägs och skrivs i ämnet. Vi ska i stället, med förnuft, välja det vi verkligen behöver för vår egen golf och inte lättvindigt välja det andra påstår att vi behöver. Då kommer vi billigare undan än om vi väljer med hjälp av stjärnornas, säljarnas och reklammakarnas "förnuft och goda råd", som uttalas i helt andra syften än att hjälpa oss i vår strävan efter den sanna lyckan. Men för att citera Voltaire: Vanligt sunt förnuft hos folk är inte särskilt vanligt hos folk. 

  Därför satsas det också miljarder på att skapa varumärken, på att övertyga oss Svarte Petter om att vi absolut behöver dessa märkesvaror när vi ska spela golf för att få motion och social gemenskap och samvaro.


Golfstjärnorna får materielen gratis, det är du och jag Svarte Petter som "bjuder"

Men med vilken boll, i vilka skor, tröja, keps, klubbor, klockor, bilar eller annat som världens högt betalda golfstjärnor säger sig använda är ointressant för mig personligen. De visar sig bara med materiel med de varumärken på som betalar dem bäst för att visa sig med just dessa varumärken. Och de får dessutom materielen gratis - medan vi Svarte Petter själva får betala för vårt. Plus att vi i slutänden dessutom är med och betalar för det materiel stjärnorna får gratis "för att övertyga oss". Visst är väl golfens metoder och upphaussade galjonsfigurer fantastiska och till för att lura oss konsumenter. Det är min mänskliga plikt, liksom er, att inte vara neutral, skrev Eyvind Johnson. Det uttrycket är relevant här. Det jag säger gäller naturligtvis inte dig personligen. Du är säkert mycket klokare än vad jag och andra Svarte Petter är. Det är mig och mitt beteende jag försöker förklara - och möjligen försvara. Jag har gett upp och har lydigt ställt in mig i ledet bland andra duperade och manipulerade konsumenter som med öppet visir går på allt detta. Jag har ändå jobbat med reklam och försäljning i mitt liv - och jag är hyggligt insatt i vilka metoder som tillämpas för att få kunder att agera som de som säljer vill att de ska agera, men trots denna insikt och kunskap går jag på detta gång efter annan.

   Men, som golfare är man inte mer än människa, och vissa dagar är man inte ens det ... om det kan vara förlåtande i sammanhanget. Och som vanlig människa är man försvarslös när det tunga artilleriet sätts in. Reklammakarna och säljarna har alla vapnen i sina händer och de kan alla knepen för att få oss dit de vill. Om inte så hittar de på nya: För dit ska vi om det så ska bloa, sa Kolingen.

 

Gud bevare konungen - och alla våra varumärken

Inför reklamens och säljarnas samlade intelligens är det enklast att bara vika ner oss och att glida med i den stora grå massan. Det är jobbigt att ständigt streta emot alla galenskaper vi ställs inför i livet, så vi får hoppas på bättre villkor i nästa liv. Men om vi då inte tror på ett nästa liv - ja då är det kört. Jag är född i oxens tecken och som oxe får jag bara mina horn stubbade och fula sår i pannan av att ständigt stångas mot makten. Men när djävulen blir gammal lär han visst bli religiös, och det gäller även mig. Jag sviker ibland alltför lättvindigt  mina ideal och glider alltför lätt med i galenskaperna, trots att jag envetet försöker streta emot. Jag erinrar mig ett uttalande av en guru som gjordes på ett "frälsningsmöte" för säljare och reklamfolk som jag deltog i för många år sedan. Han sa:

 

För oss som säljer är varumärket viktigare än allt annat, och marknadsvärdet är viktigare än människovärdet

Det ligger inget värde i att bara tillverka saker. De verkliga värdena skapas genom noggranna undersökningar av kundernas beteende. Genom att skapa behov som egentligen inte finns, och genom att skapa och marknadsföra varumärken.

   Skillnaden mellan produkter och varumärken är fundamental. En produkt är någonting som tillverkas i en fabrik till lägsta möjliga pris - och som sedan säljs till högsta möjliga pris. Ett varumärke är någonting som inplanteras i huvudena på de individer som vi vill ska köpa våra varor. Individer som därefter är villiga att betala det pris vi begär för de varorna - oavsett om de är värda det priset eller inte. Varumärket är viktigare än själva varan. Varor förgås medan varumärken består.

 

Det är i den cyniska verkligheten vi lever i, du, jag och alla andra Svarte Petter

Det är i den eviga uppförsbacken vi näst intill stretar ihjäl oss för att vara up to date när vi går ut på golfbanorna för att spela golf. Fan tro´t, sa Rellingen, men så är det. Tillvaron för oss Svarte Petter är inte alltid så välsignad och empatisk som vi vill tro att den är. Vi är inte till för att roas och underhållas, vi är till för att mjölkas ... så som myrorna mjölkar bladlössen på rosorna.

 

Vi golfare behöver bara äta, sova och älska; att fortplanta oss

Det finns väl genomtänkta metoder för hur vi golfare ska kunna övertalas och övertygas till att köpa saker vi oftast inte behöver. Oss golfare som i grunden bara har tre basala behov som ska tillgodoses; att äta, att sova, att älska. Alla andra behov är konstgjorda och skapade av reklammakare och säljare. Märkesvaruberoendet och tilltron till alla varumärken som florerar i marknaden, oavsett vilka det är, kostar oss konsumenter ofantliga summor. Marknadsföringskostnaderna för att skapa och vidmakthålla det som kallas varumärken är enorma och är troligen mer än 60 procent av varornas pris i många fall. Det pris vi betalar exklusive moms. Var är vettet och sansen i detta? 

 

Det skapar ju sysselsättning gubevars ... åtminstone i Kina

Där en kvinnlig industriarbetare som producerar de saker som jag förväntas ska köpa tjänar mindre än 4 tusen kronor i månaden. Efter att då ha arbetat tolv timmar om dagen månadens alla dagar (!) minus två dagar för absolut nödvändig rekreation och återhämtning.

   För att denna kinesiska ska få ihop sina 26 miljoner kronor, den summa som kan stå på vinnarchecken i en enda golftävling, måste hon arbeta i drygt 540 år! Detta moderna slaveri i vår tjänst för, med våra mått mätt småpengar, är förnedrande för ett folk som kunde göra krut och skjuta upp raketer för mer än 4 tusen år sedan. Redan på den tiden då vi väl fortfarande klättrade omkring uppe i trädkronorna. Men för många andra i vår underbara värld är den krassa verkligheten som de lever i värre än så.  

 

Står det Made in Bangladesh på kläder vi köper, då får sömmerskan där 20 kronor om dagen (!)

600 kronor i månaden för sitt slit med att framställa dem

Det vill säga knappt 7 tusen kronor ... i årsinkomst! För denna "slav" tar det 3 tusen 611 år att tjäna ihop sina 26 miljoner kronor, den summa som segraren i golftävlingen fick för 5 dagars spel. Detta är väl, milt sagt, åt helsike för henne och åt helvete för hela mänskligheten. Hur ska denna orättvisa fördelning av resurserna och välfärden i världen sluta kan jag undra? 

 

Andra "märkesvaror" gjorda på billig industrisprit, spetsad med doftämnen, säljs till ockerpriser

Titta dig omkring på flygplatsernas taxfreebutiker, på färjor, i bordershopar och annorstädes då kan du se vad jag menar med "märkesvaror". Värst är flygplatserna med enorma säljytor till höga hyror - precis där vi måste gå för att komma till planen. Hyllmeter efter hyllmeter med ”exklusiva” parfymer, deodoranter, krämer, rakvatten och annan kosmetika som de  inbillar oss resenärer att vi behöver för vårt välbefinnande. Luktegott och fåfängligheter i minimala förpackningar som kan kosta mer än en ToR-biljett med flyg till spanska golfkusten, löftet om taxfree till trots. Dessutom ett gigantiskt utbud av alkohol och berg med livsfarliga sötsaker i glittrande storförpackningar, veritabla sockerbomber som gör oss feta och diabetessjuka. Det enda positiva i detta röveri ska vi kanske ändå vara "taxamma" för, det vill säga att vi slipper jycken!!! varorna säljs ju TAX- free! Även om den åsyftade "skattefriheten" inte längre existerar inom EU.

   Men det är nog för ordet taxfree som jag, som inte kan räkna och som inte förstår orsak och verkan, ändå står där som ett spö i backen och köper onödigheterna. Ordet taxfree är förrädiskt och har en märklig inverkan på mig konsument. På något sätt inbillar jag mig då att varan ska vara prisbilligare än annars, vilket den normalt inte är. Bortsett från sprit och tobak där den höga svenska skatten slår igenom på priset.

 

Men för de höga skatterna på sprit och tobak i vårt land får vi sjukvård och annan välfärd. Vad får vi

för vinsterna på det som sägs vara taxfree? Vinster som obeskattade placeras i skatteparadisen

och som sedan skattefria hamnar i fickorna på våra "frälsare"...  fare away från vår välfärd

Långt bort från vår gemensamma skattkista ur vilken vi förväntar oss ska kunna hämta slantarna till vår skattefinansierade välfärd. Och de flesta av de övriga taxfree-varorna finns heller inte att köpa på annat håll, i samma förpackning, med samma innehåll, så prisjämförelser går inte att göra. Men det är så det är tänkt att det ska vara. Det är ett väl planerat led i bedrägeriet mot oss konsumenter som vi okritiskt anammar och sväljer med hull och hår. Det bondfångeriet, den myten, och ofoget med att kalla det för taxfree går vi på hela tiden.

   Men jag har svårt att förstå varför vi är beredda att spendera våra surt förvärvade slantar på onödigt dyra saker när vi ska flyga eller åka båt ut i världen för att spela golf, sola, eller för att arbeta. Vi tycks inte ha samma "behov" när vi ska åka tåg eller buss. Detta är en skickligt gillrad fälla och fallgrop av världens frälsare som vi har svårt att värja oss mot, och som vi titt och tätt faller ner i.

   Denna inbillning, att vi handlar "billigt och skattefritt", är förödande för vår gemensamma välfärd i världen, och den borde inte få förekomma och inte uppmuntras. Vi ska vara fullt införstådda med - att det är med skattemedel som flertalets välfärd och omsorg ska betalas och finansieras. Betalar vi inte tillräckligt med skatter blir det ingen välfärd värd namnet! Men att köpa taxfree är dessvärre en allmänt accepterad "skattesmitning" som inte tillför mänskligheten något annat än en våldsam överkonsumtion av en mängd onödigheter.

  

Att smita från att betala skatt är i längden ingen god affär för någon

Varken för oss konsumenter, företag, eller stater. Och ju mer vi lägger pengar på "skattefritt" desto sämre blir det för helheten. Vårt hopp, om vi har något, måste ställas till det förnuft som kan utvecklas i det engagerade motståndet mot utvecklingens dårskaper, skrev Sven-Eric Liedman i en annan fråga. Det är en åsikt som jag tycker passar in sammanhanget. Men det är väl så här det ska vara? Det tycks ju vara så här du och jag Svarte Petter vill ha det - så vi ska väl närmast vara glada över sakernas tillstånd i nationen - och i världen.

   Men som sagt, bortsett från att äta, sova och att älska finns det inga andra basala behov hos oss människor. Men behov kan skapas, och: Allt kan säljas med mördande reklam, till och med konserverad gröt, sjöng Ulf Peder Olrog på sin tid.

sidan 95

De företag som opererar på den svenska marknaden, och som är registrerade i skatteparadisen,

vilket många av de stora välkända och omhuldade företagen i landet är (!) ska inte tala om solidaritet 

med oss som betalar våra skatter där vi intjänar dem ... och behöver använda dem

Hade alla företag i landet gjort på samma sätt som de giriga skattesmitarna gör då hade vi inte haft någon utvecklad infrastruktur och välfärd att skryta med. Då hade vi inte haft allmän sjukvård värd namnet, ingen vettig åldringsvård, bristfällig forskning, dåliga skolor, färre dagisar, dåliga allmänna färdmedel, sämre vägar och järnvägar som leder hit och dit, och helt saknat reklamfri public service TV/radio. Då hade vi helt och fullt varit i händerna på de krafter som aldrig står på din och min sida. Denna risk har jag insett och den risken tar jag hänsyn till när jag väljer var och hur jag ska använda mina pengar ute i handeln. Detta med att företag och andra flyttar vinster och pengar till skatteparadisen är måhända inte alltid direkt olagligt, men när syftet är att smita från skatt på intjänade vinster då är det ett ondsint svek mot hela mänskligheten.

 

De flesta av oss vet vad saker och ting kostar, men många tycks inte ha en aning om vad de är värda

Men om vi tror att vi blir bättre golfspelare när vi spelar med en viss märkeströja på oss, spelar på en speciell boll, med en viss klubba, i de rätta skorna, spridande den rätta doften, dricker den "fina" spriten så må väl det vara hänt!? Det är väl upp till var och en att själva avgöra (!) hur vi vill använda våra surt förvärvade slantar utan att någon annan ska lägga sig i det ... eller??? Det är väl vår demokratiska rättighet att få göra som de vill ... förlåt, som vi vill, och att göra det vi själva tror på. Har vi inget eget självförtroende kan vi väl få låna lite av andras självförtroende och glans utan att någon utomstående ska lägga sig i det. Visst är det väl så. Det är väl bra sagt och ett ord i rättan tid ... eller hur!?

   Stå på oss bara, annars gör någon annan det, tror jag att Pippi Långstrump skulle ha uttryckt det. Vi bestämmer väl själva över vårt eget liv, eller har jag fel i detta? Är det andra som bestämmer åt oss ... och hur vi ska bete oss?

 

Jag tror på den fria företagsamheten, och jag är inte motståndare till saklig och sann reklam

Jag har drivit företag och sålt varor med hjälp av reklam, men jag har försökt undvika förskönande beskrivningar av det jag velat sälja, eller gjort reklam för. Jag har strävat efter att informera om fakta kring den vara jag önskat sälja och sedan lämnat till var och en att själva avgöra om de vill köpa den eller inte. Men jag har väl i alla år varit en dumskalle. Dock har jag kunnat se folk i ögonen och har sovit gott om nätterna med samvetet som huvudkudde - i hopp om att andra människor inte sovit sämre på grund av mina påståenden i den reklam som jag stod bakom.

   Jag tycker att reklamen ska kontrolleras så att den inte får rumstera hur som helst med oss lättmanipulerade och försvarslösa konsumenter. Vi fåfänga människor kan inbillas nästan vad som helst, och det sker ständigt. Självförtroende och tillit till sin egen förmåga och förstånd är en bristvara  hos många av arten Homo Sapiens sapiens; den förståndiga människan, den grupp vi golfare anse oss tillhöra.

   Reklamens och propagandans makt är mycket stor och extremt farlig för oss som är måltavla för den. Och i händerna på fel personer, i fel företag och i stater med tvivelaktiga avsikter och felaktiga värderingar då är den makten en katastrof för oss alla.  

 

Reklamen är manipulerande, och den frånhänder oss förmågan till att fritt kunna välja  

Även om reklamfolket hävdar motsatsen. Reklamfolket har i sina händer instrument och metoder som jag vanliga människa och värnlösa konsument inte har en chans att kunna värja mig mot när de medvetet sätter den sidan till; och så medvetna är reklamfolket. 

   Egentligen borde reklamen i den nuvarande formen vara förbjuden. Den form där den ostraffat och utan beviskrav kan påstå nästan vad som helst om vad som helst. Men hur ska det då bli med den förväntade tillväxten i världsekonomin som vi ständigt uppmanas att sträva efter? Utan reklamens förljugenhet kan den tillväxten inte uppnås. Men med de begränsade resurser som finns på vår planet så kommer den tillväxten snart ändå inte att kunna uppnås hur mycket reklamfolket än anstränger sig. Vi är nu vid vägs ände där den verkliga kräftgången för vår tillvaro här på jorden har börjat.

 

Nästan ingen gör reklam för det jag behöver, mest för sådant jag inte behöver

Reklamens uppgift är att informera mig om varor och tjänster som jag behöver och som jag kan ha nytta av. Att det görs på ett anständigt sätt som inte leder mig rakt ner i fördärvet. Men reklamen används mest i syfte att pådyvla mig varor som jag inte behöver, men som jag på ett eller annat sätt inbillas att jag måste ha för min egen lyckas skull. Den glättiga förljugna reklamen som omger mig överallt, och i en ökande omfattning, är ett gissel och en plåga som tränger sig in på bara kroppen på mig. Allt tycks gå ut på att jag ska konsumera mera så att det ständigt kan sättas nya försäljningsrekord. Blir det inga nya rekord då tycks en del tro att jorden kommer att gå under. Men blir det ständigt nya rekord - då kommer jorden garanterat att gå under i brist på förnybara resurser! Jag konsument itutas ständigt att jag måste shoppa för att bli lycklig, men var ska jag göra av allt som jag ska shoppa ... mitt hus är ju redan fullt.