DET NATURLIGA FÖRSTÅNDET kan ersätta nästan ... Sida 99-126

Klicka på rubrikerna ovan för att komma till önskat textblock.

Vid läsning i mobil eller pekplatta klicka på strecksymbolen som visas till höger om rubriken.

 

När jag konsument är osäker, och tvivlar på mig själv, då är reklamfolket säkra på att nå sina mål

Reklamfolket ser till att skapa osäkerhet hos mig genom att peka på hur kändisar gör eller inte gör. De skapar medvetet och med berått mod tvivel och dåligt självförtroende hos mig som de sedan vill att jag ska "stärka" genom att bete mig som, klä mig som, dofta som, spela med materiel och annat som kändisarna sägs göra. Denna tvivelaktiga användning av reklamens makt skapar en olycklig människa av mig som förr eller senare kommer att konsumera ihjäl mig i min strävan att bli så lika det i den aktuella tiden reklamerade ”idealet” som möjligt. 

sidan 99

Jag har friheten att välja - så länge leve friheten

Reklamen visar ... du väljer, är en slogan som reklamfolket gärna använder sig av. Reklamen ska enbart visa alternativen är det sagt; vilket låter tryggt och bra. Det är sedan jag "frie" konsument som har rätten att välja. Det vill säga rätten att köpa, eller att avstå från att köpa. Men varför gör jag "frie konsument" då inte det? Varför väljer jag inte aktivt och med sunt förnuft? Varför är jag så lättledd, varför går jag alltför ofta och okritiskt dit reklammakarna pekar - dit där de vill ha mig? Jag lägger mig inte i hur du och andra ska beter er när det gäller detta. Men i mitt eget fall kan jag konstatera att jag har svårt att värja mig mot lockropen i all den reklam som ständigt våldför sig på mig. Stup i kvarten går jag på myterna om att jag kommer att bli en bättre människa i allmänhet, och en bättre golfare i synnerhet, bara jag följer de "goda råd" som sprids i säljande syfte. Vår oförmåga till att tro på oss själva är den bästa grogrunden för alla varumärken som finns i branschen - och i världen. Detta är reklammakarna mycket väl införstådda med - och de agerar skoningslöst för att nå sina mål.

 

De drack den dyraste konjaken i tron att det skulle ta dem upp till sjunde himlen

På 60-talet, när jag kom till Hong Kong i jakten på välstånd och lycka, slog det mig att invånarna där var hejare på att dricka konjak. Dyr konjak - och i mängder. De ståtade med den högsta per capitakonsumtionen av konjak i världen. Detta folk, som tjänade mindre än en tiondel av vad vi i Sverige då tjänade, drack den dyraste konjaken på samma sätt som vi drack vatten. När jag drack ett glas öl till maten drack mina kinesiska vänner Martells finaste konjak ur ett glas i samma storlek fyllt upp till randenDe fyllde på glasen stup i kvarten och drack hejdlöst tills de ramlade under bordet.Vad kunde detta något udda beteende bero på?

  Jo, det visade sig att i Hong Kongs reklam-TV, i tidningarnas annonser och på reklampelare öste man på med en massiv reklam för de finaste konjakssorterna och "lärde" där invånarna att: för att bli som en västerlänning ska man dricka konjak, och helst då den dyraste konjaken. Reklamens makt och önskan om att likna en västerlänning var stor så det dracks mängder av dyr konjak i Hong Kong på den tiden, och mest av de som hade minst råd med det. Men jag kan inte anklaga Hong Kongborna för oförstånd.

 

Jag tolkar väl också reklamen som f-n tolkar bibeln, i vart fall när det gäller min golf

I så måtto att jag låter mig ledas och förledas av golfens kommersiella intressenter så till den grad att jag ibland beter mig som om jag var medlem i en fårskock där alla springer åt samma håll. När reklammakarna i sin reklam och i sina ansträngningar att kunna sälja på mig ännu mera prylar basunerar ut att jag absolut måste ha den senaste innovationen om jag ska lyckas i min golf - då ställer jag mig villigt i kön ute i shoparna för att införskaffa det senaste oavsett om jag behöver det eller inte. När det lanseras en ny boll som flyger längre än andra och som  rullar min väg, då är det den bollen jag tror mig behöva för att jag ska bli lyckligare i mitt golfliv. När det kommer en ny klubba som går längst, rakast och är mest förlåtande - då är det den jag köper, även om jag har huset fullt med andra klubbor som var senaste nytt och oumbärliga förra gången tidningen Svensk Golf kom ut. Jag går alltför lätt och okritiskt på det som sägs i reklamen och jag låter mig till synes viljelöst och utan motstånd ledas till stupstocken utan att reagera. Eller att jag ens ifrågasätter en del tokerier och påståenden som ibland presenteras.

 

Det naturliga förståndet kan ersätta nästan varje form av "bildning" i golfen

Under alla år som jag spelat golf har jag i reklamen ständigt inbillats att jag måste ha det senaste nya på materielsidan för att bli en bättre och lyckligare golfare. Och säkert som amen i kyrkan kommer det regelbundet nytt i marknaden som jag inbillas att jag måste ha för att bli ännu bättre och ännu lyckligare. Uppfinningsrikedomen hos tillverkarna är outtömlig och behovet hos mig golfare tycks vara oändligt. Tillverkarna är mycket medvetna om att jag är benägen att tro på allt det som sägs och skrivs när min egen förmåga ute på banan inte riktigt räcker till.


Jag köper mig gärna "bildning" i golfen ... men lär jag mig något av den

Vi golfare antas tillhöra en troende skara som tror på allt som sägs i reklamen - och vi förväntas lydigt gå dit reklammakarna och säljarna pekar. De räknar kallt med att vi helt och fullt ska förlita oss på varje förståsigpåares teorier om hur golf ska spelas och med vilken ny "innovation" den bäst kan praktiseras. Allt i det fåfänga hoppet om att vi tror oss ska kunna bli som Parnevik, Stenson, Davis, Sörenstam - även om vi helt saknar de förutsättningar som krävs för att komma i närheten av deras kunnande. Vi hänger oss gärna åt de illusioner som vi själva och andra skapar i vårt golfande när verkligheten inte alltid blir som vi tänkt oss den.


Men so what, om golfen är en illusion så åt fanders med verkligheten

Åt fanders med talang, ålder, kroppskonstruktion, känsla och förståelse för spelet. Det är väl inte viktigt i sammanhanget? Det är väl roligare att få leva med i den illusion som "golfintressenterna" så generöst förmedlar till oss golfare än att inte göra något alls?

   Om jag och du tolkar budskapen på det sätt som det framställs i reklamen då kan golfkunnande och framgång som golfare enkelt köpas i närmaste golfshop. Det gäller bara att hala upp börsen så löser sig allting. Reklammakarna förlitar sig på att i det avgörandet ögonblicket, då det gäller antingen eller, ska det visa sig att vi golfare oftast har mera pengar än förstånd och sunt förnuft.

 

Inget är så gammalt som det som nyss var nytt - och inget är så löjligt som i går.

Hundra djärva tankar som allt i fjol betytt är bara dammigt snusförnuft i år, skrev Alf Henriksson

Kan man inte via reklamen få oss till att köpa tillräckligt mycket då ser man till att R & A St Andrews, United States Golf Association, SGF och alla andra golfförbund i världen förbjuder oss att använda klubbor som vi nyligen investerat stora pengar i - och som påstods vara den stora lyckan när de lanserades - och som såldes i miljoner världen över. Jag tänker på vissa typer av driver med trampolineffekt, fairwayklubbor, hybrider och andra verktyg. Nu är de förbjudna och ska ersättas med nya. Allt för din och min lycka - och till "gagn" för omsättningen. Visst går det att göra lysande affärer när alla goda säljkrafter samverkar. Och ändamålet helgar medlen? Jag anar en sammansvärjning här! Och ska grytan hållas kokande kommer nog en del andra verktyg och klubbor som jag har också att förbjudas i framtiden.

   Stjärnorna ställer gärna upp och påstår att deras framgång är betingad av det ena eller det andra, men de ställer bara upp för de som betalar dem bäst för att de ska påstå det. Sanningshalten i den typen av budskap är noll. De e bare ljug alltihop, sa Jokkmokks Jokke. Branschens kommersiella företrädare har så till den grad lyckats i sina uppsåt att jag och andra Svarte Petter ibland beter oss på ett mycket underligt sätt. Hur ska jag annars kunna förklara det fenomen som Tobias Bergman beskriver i tidningen Svensk Golf nr 10/2006, där han skriver

 

Tänk att det finns så många dårar i ett så litet land

Cirka 150 tusen svenskar tittade på proffsgolf på Barsebäck och Bro – Bålsta för ett par veckor sedan.

Det är egentligen en fantastisk siffra. För tänk att vi är så många dårar i ett så litet land.

   Vad ska man annars kalla människor som hostar upp hundratals kronor för att bli insläppta på en idrottsarena med vetskapen om att det bara kommer att få se ungefär en procent av alla action som kommer att utspela sig under dagen. En procent!

Det är ju för f-n som att se första minuten av AIK-Djurgården, hälften av fjärde gamet när Björkman möter Nadal eller när Kajsa Bergqvist klarar 1,87 i första försöket – och därefter lämna området glad i hågen, varmt talandes om hur fantastiskt skickliga utövarna är. När man dessutom tänker på att man knappt vågar knäppa en skjortknapp eller bita sönder en halstablett, utan att få onda blickar av brittiska medelmåttor eller folkilskna funktionärer blir det än mer obegripligt att vi står där.

Eller att vi kan hänga i timtal och vänta in ledarbollen, eftersom vi hittat en kanonplats intill repet, för att när den väl dyker upp varken få en skymt av spelare, boll eller hål på grund av alla fotografer, caddies, tavelbärare, kommentatorer och annat löst folk som tror att det har samma egenskaper som skyltfönster. Att golf på TV är överlägset liveversionen är förstås helt givet.

Ändå älskar jag varenda sekund av spektaklet, varje gång jag besöker en golftävling.

 

Vad är det som får oss att bete oss så här? Kan det vara detta med hjärnan, som John Daly sa

Eller är det andra krafter som påverkar vårt märkliga beteende. Vad är vi ute efter när vi så uppenbart låter oss bli dragna vid näsan gång på gång. Men hur som helst med orsaken; det är ändå ett hälsotecken att det finns någon med insikt i verkligheten som reagerar på tokerierna, även om han fegar och tar tillbaka det mesta i sista meningen. Den uppriktiga kritiken fick inte bli alltför framträdande och påtaglig eftersom målet för kritiken vid det tillfället satt på hans egen födkrok.

 

Den största utmaningen för mig som golfare är att vara mig själv

i en värld där så många försöker få mig att vara någon annan

Jag gillar golfen, den har bidragit med mycket i mitt liv. Jag har genom golfen träffat mängder av trevliga människor som berikat min tillvaro, och jag har fått nyttig motion och omhuldad friskvård - även om en del av den sedan har "offrats" på det 19:e hålet. Men jag tycker illa om den prestationsångest som ständigt frammanas hos mig golfare. Jag känner ingen större sympati för de som försöker inbilla mig att jag näst intill måste konsumera ihjäl mig för att jag ska bli ännu "lyckligare" med min golf.

    Jag försöker nu alltid hävda min uppfattning om att min golf, och resultatet i mitt golfande, huvudsakligen beror på mig själv och inte på vems eller vilket materiel jag använder mig av. Golf för mig är hälsosamma promenader som jag kanske annars inte skulle göra - och några timmars socialt umgänge med trevliga människor som i de flesta fall går åt samma håll som jag - och under samma ledstjärna. Att jag frivilligt skulle delta i det eviga gatloppet för att berika leverantörerna till branschen är otänkbart; mitt syfte med golfen är mycket viktigare än så.

sidan 103

 

På vems sida stod då min medlemstidning Svensk Golf

När jag skrev första versionen av boken kom tidningen Svensk Golf nr 5 i brevlådan. Den var maffig så det förslog; 224 sidor fullmatad med reklam och säljpropaganda för nya klubbor, bollar, kläder, skor, bagar och annat + 16 sidor löst ibladad reklam. Min medlemstidning full med annonser och textreklam som basunerade ut att allt som var nytt i fjol är gammalt i år! Ett budskap som jag kunde ha en viss förståelse för att annonsörerna gärna ville sprida ut, men att min medlemstidning så helhjärtat stämde in i den kören hade jag svårt att ta in.

   Vad jag kunde se fanns det inte ett enda ord i tidningen som ifrågasatte riktigheten i allt det som påstods i annonserna, inte ett kritiskt ord om någonting. Tvärtom fyllde man på med textreklam och positiva omdömen i det som man ville kalla för redaktionell text: Redovisning, test av driver - plus uttalanden om andra klubbor. Av 25 testade driver kom mirakulöst ingen sämre än 3:a; alla 25 kom på prispallen! Det måste vara ett världsrekord i sig och kvalificerat för att hamna i Guinness Rekordbok. Man kunde väl ha nöjt sig med att äta tallriken ren - utan att man behövde slicka den! Hela tidningen var så genomkommersialiserad att jag fick utslag på kroppen bara jag tog i den. Av de få sidor som ägnades åt annat än annonser och textreklam fanns det inte ett kritiskt ord till försvar för mig som stod där med ett år gamla klubbor som jag trivdes utmärkt med, och som varmt lovordades i tidningen förra gången det begav sig.

   Hela tidningen var ett massivt frontalangrepp, en förödande bredsida och en våldtäkt på mig oskyddad människa och golfare, allt med avsikt att jag skulle konsumera mera. Vilket förtroende förväntade sig Svensk Golf att jag skulle ha för tidningen när de i den så helhjärtat och okritiskt var med i dansen kring guldkalven. Inte ens tidningar som är uttalat kommersiella har mer än 90 procent reklam och propaganda, men det hade de i Svensk Golf nr 5/ 2007. Men det var inte bara jag som reagerade på det grova överfallet den gången.


 Den som är satt i skuld är icke fri, sa statsminister Göran Persson

När jag betänker vilket engagemang SGF hade i sin egen affärsverksamhet, och vilka risker och förluster de var beredda att ta, då inser jag att de  till varje pris ansåg sig måste hjälpa till med att hålla "grytan kokande" och att hålla illusionerna vid liv. De hade då allt intresse i världen av att hetsa upp golfarna i landet till att huvudstupa rusa till närmaste shop för att köpa det senaste nya. På så sätt kunde tidningen få ännu flera annonser nästa gång - och ännu flera spektakel kunde genomföras runt om i riket. Det var en märklig blandning av idealitet och affärer - där SGF i första hand agerade för sina egna intressen och i andra hand för sina medlemmars intressen. Deras affärsengagemang gjorde dem beroende av de kommersiella intressena, med de konsekvenser det kunde få för handlingsfriheten. De hade fingrarna djupt nere i syltburken så det var lätt att inse på vilken sida SGF skulle ställa sig i avgörande ögonblick. Jag kunde inte tro att de ställde sig på medlemmarnas sida. Att sitta på två stolar samtidigt är ett konststycke som inte ens magikern Joe Labero klarar av - så jag tror inte heller att de i det långa loppet skulle ha lyckats med det. Men de har tydligen nyktrat till och insett dilemmat, ty ändring har vidtagits när denna upplaga av boken skrivs 2011, och det tackar jag för.

 

Nej, nu är det bäst jag skärper mig - annars får jag ta i med hårdhandskarna med mig, sa Pippi Långstrump

Nu ska jag vara positiv och tala om roligare saker när det gäller golfen. Nu ska jag sluta gnälla på märkesinnehavarna och på industrin, på alla dem som gärna vill frälsa mig med sina varor. Att hoppa på ikonerna på det här sättet är att: Gå balansgång på slakt kafferep, som Pippi sa i ett annat sammanhang. De som tillverkar och säljer gör väl bara vad de tror sig vara till för att göra, de gör så gott de kan för att tillgodose de behov som de själva har skapat hos mig. Så nog om detta så här långt. Tillbaka till golfbanan  - och åter till segertalen.

________________

sidan 107

Giriga människor tycks sakna både det de har och det de inte har

- Small money, small speech, thank you, är ett av de få tal som det berättats för mig att någon segrare har hållit. Det hölls efter en tävling i England, där segraren apropå talet om pengar ovan, bara lär ha sagt just detta. Detta tal var kanske inte särskilt fyndigt, men det var åtminstone föredömligt kort. Det var hans sätt att oblygt säga att han tyckte att segerpremien i tävlingen var för låg. Girigheten är ständigt närvarande överallt och den förnekar sig aldrig. Eller så var det detta med hjärnan, som John Daly sa.

    Jag vill tacka mina föräldrar för denna framgång, och i synnerhet min pappa och min mamma, lär Greg Norman ha sagt i ett segertal. Men jag tror inte det är sant, det är nog en skröna, ty så inkrökt och urbota dum är väl ändå inte en så framgångsrik och intelligent golfare som han är. Eller så försökte han medvetet vara rolig. Jag hoppas på det senare.

 

Vad ska du då säga i ditt segertal

Vad ska du göra för att våga stanna kvar och ta emot hyllningarna - och priset? Och för att hålla ditt segertal nu när du har vunnit. Vilken kunskap i ämnet behöver du för att du i framtiden ska våga ställa upp i alla golftävlingar som du har möjlighet till. Det utan att du ska skrämmas bort av kravet på att du ska hålla segertal om du råkar vinna. Vad behöver du förutom golfkunnande, tur och mod för att du ska våga gå fram till stupet - och sedan fortsätta rakt fram. Svaret är givet; fortsätt och läs.

 

Ta segrarna när de kommer och håll segertalet med glädje

När du har läst vad jag skriver här börjar ett nytt och enklare golfliv för dig. Där du tar segrarna när de kommer och att du med gott mod och stort självförtroende ställer dig upp och håller ditt segertal när du har vunnit. Aldrig mera behöver du avstå från att tävla, eller att hålla igen på spelet bara för att du inte vågar hålla segertalet om du vinner. Eller skylla på att du inte vet hur du ska säga, eller vad du ska säga.

    Du kommer i fortsättningen att med tillförsikt och gott självförtroende våga gå för fullt alla 18 hålen, och ditt handicap kommer snabbt att förbättras? och nå den nivå som du väl egentligen anser dig vara förtjänt av. Du får här ett förråd av enkla, raka, annorlunda tal, uppslag och idéer till tal som du kan använda i de flesta situationer. Passar inget av de färdiga talen så vet du i framtiden hur du ska kunna skapa ett eget tal. Ett tal som passar ditt sätt att tala och ditt sätt att vara. Ett tal som passar som en golfhandske.

 

Att börja sitt tal med en inledning är bra, för då vet folk i alla fall att man har börjat, sa Oscar Wilde

Det finns inga krav på vad som ska sägas, vad som får sägas, eller hur det ska sägas. Nästan allt kan sägas om det sägs på rätt sätt, med finess - och med glimten i ögat. Låt det sunda förnuftet, och anständigheten, sätta gränserna för vad du tillåter dig att säga. 

    Börja inte med att säga att du inte är någon talare. Och för allt i världen - håll dig borta från rå underlivshumor. Det är inte roligt ens i en herrbastu, och den typen av simpel humor kan du låta TV och "ståuppare" fortsätta med. Finns det damer i publiken då är underlivshumor alltid en katastrof. Det är möjligt att en och annan av dem skrattar lite förläget ...  med munnen, men de gråter i djupet av sitt hjärta.

  Varje klassegrare förväntas hålla ett segertal i samband med att man får sitt pris. Då är du på plats och står i centrum för allas intresse. Pulsen är hög och hjärtat bankar. Så se nu till att få segertalet ur världen så fort som möjligt. Men grips inte av panik när du kliver in i strålkastarskenet.

 

Börja inte tala direkt; avvakta några extra sekunder, ge publiken tid att "beundra" dig

 

Vänd dig mot dem du ska tala till - och se dem i ögonen

 

Ta några djupa andetag och börja sedan lugnt och behärskat säga det du vill ha sagt, svårare än så är det inte

 

Det var nära ögat, sa hen som träffades av en golfboll i pannan

Visst kan du hålla tal även om du inte är segrare. Vinner du närmast hål, längsta drive eller närmast mittlinjen - då är det trevligt med några ord i samband med att du får ditt pris. Har det hänt något trevligt under tävlingen så visst kan du berätta om det. Var inte för blygsam och försiktig. Golf är roligt och det är inte förbjudet att dela med sig av glädjen. Det är inte de blygaste pojkarna som får kyssa de vackraste flickorna, och det är inte de "snällaste" flickorna som får den största uppmärksamheten. Dessutom är det en bra övning till den gång du vinner hela tävlingen och ska hålla segertalet. Kom ihåg; konsten att tråka ut är att berätta allt - och att säga för mycket. Svårigheten ligger i att kunna begränsa sig.

 

Ett segertal ska börja bra, och sluta bra, och tiden där i mellan ska vara så kort som möjligt

Här följer nu förslag till hur segertal kan gestalta sig. Välj ut ett eller annat tal som passar dig och situationen - och lär dig det utantill. Eller läs direkt ur boken, det är ingen som klandrar dig för det. Dessutom får du här ett antal citat, roliga uttalanden, ordvändningar, ordspråk, elakheter, bra sagt, klurigheter, aforismer, dikter, historier och påståenden av kända och okända tänkare som du kan använda som idébank och inspiration för att hitta på egna fyndiga tal. Somt av det jag skriver är lånat av andra och somt har jag själv kommit på. Somt som sägs är sant och somt som sägs är säkert inte sant, och somt som sägs är rena fantasier. Somt är med i brist på annat och somt är med enbart för min lust att vara elak mot den golf jag gillar, och mot likasinnade som jag möter ute på golfbanorna. Och somt är med i hopp om att det alltid kan reta någon. Allt och somt är skrivet med ett gott syfte och i hopp om att ändamålet ska helga medlen, och allt och somt är skrivet i  mening att du ska våga satsa till 100 procent, och att våga och kunna hålla segertalet när du vinner. Så stå på ute på banan och låt sedan fantasin flöda i talet. Kom ihåg att allt blir vad du gör det till, och ingenting kan efteråt göras ogjort. Var så god ... ordet är fritt, ordet är ditt.

 

Denna seger kom helt oförberett, och oförberedd som jag är så vill jag tacka för mig

genom att citera direkt ur denna bok, sa Allan Persson på Bedinge GK när han vann en tävling

Har du inte ett förberett tal, eller kan improvisera inför öppen ridå, då kan du göra som Allan gjorde ... läsa något av talen direkt ur denna bok. Glöm därför inte att ha boken "tillgänglig" när du går ut på nästa tävling - ty du vet aldrig när fru Fortuna väljer att vara förlåtande mot just dig och ditt spel. Med resultat att du helst plötsligt står där som segrare och därmed förväntad segertalare.

sidan 109


Tänk på det här när det gäller talet:

 

Det ska vara som en kvinnas kjol; tillräckligt kort för att väcka intresse

och tillräckligt lång(t) för att täcka det mesta

 

Ta det inte så allvarligt, du dör inte av det

 

Krångla inte till det, var dig själv och säg det du känner för

 

Gör det på ditt sätt - och med din egen dialekt

 

Tala sakta, tydligt - och titta på dem du talar till

 

Tala inte för länge, högst ett par minuter

 

Få ord och fyndiga är bättre än många och myndiga

 

”Krydda” gärna talet med humor - om du har sådan ... annars inte

  

Och ... GLÖM INTE att tacka tävlingsledning och sponsorer

________________

 

Börja talet med att "samla" upp de du ska tala till genom att exempelvis öppna med något av detta:

 

Kära golfvänner.    Bästa kollegor.    Tuppar och hönor.    Kära konkurrenter.    Systrar o bröder.

 

Eller så går du rakt på sak och säger förslagsvis:

 

Det viktigaste för en operasångerska är att ha bra skor, sa Birgit Nilsson

Och det samma gäller också för oss golfare. Jag har just köpt ett par nya skor - och ni ser hur det har gått ... 

 

eller så kan du säga så här om det passar i sammanhanget:

 

Adel, präster, helsingborgare och bönder. Jag är glad att jag har vunnit här idag …

 

Så började jag segertalet när jag vann B-klassen på Vasatorp i Helsingborg för några år sedan. Jag visste att en greve från den skånska adeln deltog i tävlingen, och jag hade en pastor i bollen framför mig. De flesta som var med i tävlingen var helsingborgare, och att det bland alla dessa också fanns bönder chansade jag på. Inledningen är en omskrivning av öppningsfrasen i Gustav Vasas tal till de fyra stånden vid riksmötets öppnande i Västerås 1527. Där han, om jag minns rätt och hörde rätt, öppnande sitt tal med: Adel, präster, borgare och bönder.

 

Ett vanligt förekommande segertal ute på golfbanorna kan låta så här:

 

Jag vill tacka för en trevlig tävling

Jag tackar mina medspelare i bollen,  jag tackar för en fin bana 

 och att vi hade tur med vädret. Tack så mycket

 

Det är inte lätt att vara kreativ när man står i den krassa verkligheten och ska prestera ett segertal. Tycka vad man vill om talet, men det var föredömligt kort ... och det kunde hållas på en inandning. Och det var ett bättre alternativ än att fly fältet, eller att inte säga något alls. Vad som det egentligen tackades för var det kanske inte så många som uppfattade. Men de talarna brukar också få sitt pris och kan gå därifrån med hedern i behåll - och med svansen i vädret. Vem som vann och vad som sas? Ja det är det kanske inte så många som kommer ihåg dagen efter. MEN:

 

Att glömma tacka tävlingsledning och sponsorer är mera regel än undantag 

Glömmer du det då finns det kanske till slut varken tävlingsledningar, sponsorer eller tävlingar, och heller inga tillfällen till att hålla dina segertal. Det är väl för att många glömmer detta som det blir färre frivilliga som vill åta sig det otacksamma jobbet att vara tävlingsledning. Eller att vara sponsor och skänka priser som kanske ingen tackar för när de delats ut. Segertalet som sådant var acceptabelt, och bättre än att inte säga något alls,vilket också händer att golfare inte gör när de vinner en tävling. De håller då inget segertal beroende på okunnighet eller glömska, men i de flesta fall beror det nog på osäkerhet om hur det kan göras. Den eventuella osäkerheten kommer förhoppningsvis denna bok att undanröja.

 

Du kan sätta lite mera "kött på benen", och göra talet lite mera innehållsrikt genom att exempelvis säga:

 

Jag vill uttrycka min glädje och förvåning över att jag står här som segrare i denna jämna tävling

Och när jag ser det starka startfältet då blir jag ännu mera förvånad över resultatet. 

Men tack vare handicapsystemet kan även en medelmåttig spelare som jag

någon gång få uppleva glädjen av att vinna en tävling ... där så många duktiga spelare deltar.

 

   Att jag har vunnit beror inte på min egen skicklighet - utan det beror på att jag hade turen med mig hela tiden.

Dessutom har jag haft glädjen av att gå i en boll med mycket trevliga medspelare, som med glada tillrop

och ett generöst letande efter mina bollar - såg till att jag kunde hålla flaggan i topp hela vägen in.

   Hjärtligt tack till tävlingsledningen som har skött det hela perfekt. Och ett stort tack till (NN AB) för ett fint pris -

och för er vänlighet att bjuda in mig till tävlingen. Jag hoppas kunna upprepa detta nästa tävling ... om jag får chansen

 

Ett lagom tal som du kan hålla i alla sammanhang. Ingen blir sur och alla kan känna sig tillfreds och smickrade med att vara:  En del av det starka startfältet, och där: Så många duktiga spelare deltar. Detta tal kan hållas vid prisutdelningen i ett företags golftävling, eller med lite ändring av innehållet, vid vilken annan tävling som helst.

 

Kryp inte i stoftet när du håller ditt tal

Ta för dig, det är du som har vunnit, det är du som är bäst. Det är du som bestämmer vad som ska sägas. Håll ett mera personligt tal nu när du har chansen ... ett tal med mera sting och klös i. Du är ju kanske känd för att säga vad du tycker i andra sammanhang så varför inte också nu?

Så: På med pilen Palle, som dansken Otto Leisner sa i TV för många år sedan. Så här kan du också säga om du inte är alltför harhjärtad:

 

Kära medspelare, den generöse sponsorn ... tävlingsledningen

Det är inte lätt för mig att stå här och försöka vara ödmjuk - när jag ser på tavlan att jag är bäst i klassen. 

Jag är glad att jag har vunnit -  och att jag "mansgris" nu kan lämna denna arena med flaggan i topp och knorr på svansen.

Det här var lättare än jag trodde - och jag ser fram mot att få möta er igen i en annan tävling.

Tack tävlingsledningen för att ni lagt tid på att hålla ihop denna tävling - och tack till sponsorn för verkligt fina priser

 

Detta tal retar en del och roar kanske andra. Visst kan det tyckas vara kaxigt att uttala sig så vanvördigt, men är man bäst så är man och då får omgivningen stå ut med ett mått av högmod och hög svansföring.

 

Tacka inte dina bollkamrater för segern ... segern är din och ingen annans

Dina bollkamrater har förmodligen inte bidragit till din seger. Innerst inne har de hellre sett sig själva stå där som segrare och inte du. För ingen går väl ut i en tävling med önskan om att någon annan ska segra. Om de har bidragit till din seger då är det ett brott mot någon av golfens regler, eller mot någon tolkning eller definition - och då ska du "diskas". Tig därför still och väck inte den björn som sover. Du vet aldrig under vilken keps det döljer sig en värdig representant för den svenska golfdomarekåren - som söker en chans att ta ner dig på jorden igen. 

 

De är tre saker i livet som jag tycker är svåra att utföra

Att klättra över ett staket som lutar mot mig. Att kyssa en flicka (kille) som lutar sig från mig -

och att hålla segertalet när jag så här oväntat vinner en golftävling.

   Jag klarar nästan aldrig de två första sakerna - men har snart klarat det tredje.

Tack alla för att ni lät mig vinna.

Och ett stort tack till tävlingsledning och sponsorer för ett fint arbete … och fina priser

 

Detta tal bär igenkännandets signum. Alla känner till problemen, och de flesta har råkat ut för detsamma under livets gång.

 

Bästa deltagare och kombattanter - tack för att ni har låtit mig vinna denna eminenta tävling

Och för att ni så offervilligt och mangrant lagt er platt på rygg. Jag hade väntat mig ett hårdare motstånd

och är därför ytterst tacksam och överraskad av att ni - till min förmån - så samfällt höll igen på ert spel.

Jag är tacksam om ni fortsätter att visa er lika generösa i nästa tävling där jag är med. Så ... väl mött igen då.

   Ett stort tack till tävlingsledningen som osjälviskt offrat sitt eget spel för att hålla i denna tävling.

Och ett stort tack till dagens sponsor - som generöst har bidragit med fina priser 

 

Ett ödmjukt tal som stryker konkurrenterna medhårs. Men varför skaffa flera ovänner än du kanske redan har. Du vinner inget på att strö salt i såren. Visa respekt för dina konkurrenter på vägen upp i karriären för du riskerar att möta dem igen på vägen ner.

sidan 111

 

Kära utslagna hjältar - och tilltufsade konkurrenter

När ni nu sitter här i eftertankens kranka blekhet - nedtryckta, utslagna och tillintetgjorda,

då kan det kanske vara bra att känna till - att för att vara lycklig i livet krävs det bara tre saker:

Något att göra, någon att älska ... och något att hoppas på.

   Jag är mycket lycklig: Jag har golfen att göra, jag har min fru (man) som jag älskar 

... och jag hoppas på en ny vinst i nästa tävling.

Ett ödmjukt och uppriktigt tack till tävlingsledning och sponsorer för ett bra arrangemang - och för detta superfina pris

 

I nederlagets stund kan det vara skönt för förlorarna att få bekräftat att det trots förlusten ändå finns hopp om en lycklig framtid.

 

Du kan öppna ditt segertal med att säga som "idrottsmannen och sportkamraten"

Leonid Brezjnev sa när han öppnade sommarolympiaden i Moskva 1980:

 

Sportski tavaritz ... sportkamrater   

I god socialistisk anda har vi i dag kollektivt hackat oss fram nästan tio kilometer på denna fina åkermark  

och idkat den "primitiva form av jordbruk", som Hans Wertén sa ... och som borgarna kallar golf.

Den som hackat bäst är jag - men det betyder inget i sammanhanget.

Jag tycker vi följer de regler vi har - och korar ingen segrare.

Vi gör som vi brukar; vi delar på arbetet och vi delar på äran ... men belöningen den tar jag. 

  Tack partiledning -  förlåt - tävlingsledningen. Och tack till sponsorn - som mutar mig med den fina belöningen

 

Ett tal att hålla för den som vinner en tävling där kollektivet lämpligen bör framhållas. Det finns säkert tillfällen då detta tal passar in. Men det finns tillfällen då de som tror på motsatsen också spelar golf. Det vill säga då de spelar som inte framhåller kollektivet i första hand - och då kanske följande tal kan passa:

 

Kära motspelare och företagare

Vi företagare gör det som bekant dygnet runt ... och året om. I dag är jag den av oss som har gjort det bäst.

Jag har vunnit, jag har fått motion och friskvård - och jag har "odlat" och vårdat mina affärskontakter.

   Tack till tävlingsledningen som gjort färden från hål ett till hål nitton lätt.

Och tack (NN AB) som bjudit mig till denna trevliga tävling

och som så generöst står för hela notan.

 Dessutom ett varmt tack till Staten och Skatteverket - som på skattebetalarnas bekostnad

fortfarande medger skattefria avdrag för denna trevliga form av samvaro

 

 

Skogen skulle vara tyst och tråkig - om inga andra fåglar fick sjunga än de som sjunger bäst

Och golfen skulle vara tråkig - om bara de kan vinna - som har de lägre handicapen.

Jag är glad att handicapsystemet fungerar - och jag är glad att jag får sjunga med i kören.

Tack tävlingsledning för ett lysande arrangemang.

   Och tack till dagens sponsorer som har dirigerat - och komponerat allt så bra

 


Det här kom överraskande, sa hen som kom till himlen

Och jag är också överraskad över denna seger. Det är inte varje gång jag spelar golf som det går så här bra.

Och jag tackar alla er - som med era startavgifter har varit med och bidragit till detta fina pris.

   Och tack tävlingsledningen för er uppoffrande insats

 


Jag slog en hink på ärans och hjältarnas fält innan jag gick ut i morse

sedan gick det som på räls hela vägen. Vanligtvis brukar jag värma upp genom att ha värmen på för fullt i bilen,

men i dag provade jag den här varianten - och som ni märker så går det ganska bra det också.

   Tack till tävlingsledningen som hållit igång det hela - och tack för det fina priset som jag fått

 


Som varande lantbrukare håller jag med Hans Wertén om - att golfen är en primitiv form av jordbruk

Och jag kan konstatera - att det är med golfsegrar som med komockor: De gläder flera om man sprider dom.

I dag har mockan spridits - kanske till glädje för flera än mig.

   Tack tävlingsledning och sponsorer för en fin tävling - och för ett fint pris

 


Jag är en dam som mäktar allt - blott ej min ära svika

En dam som håller huvet kallt - och som segrar tillika.

Tillika tack till tävlingsledning - och till sponsor tack tillika


 

När man spontant vinner en golftävling vill det till - att man spontant kan hålla ett segertal

Men ett spontant tal tar tre veckor att förbereda, sa Winston Churchill.

Därför får ni nöja er med att jag bara säger TACK för att jag fick vinna.

Tack tävlingsledning och sponsor för allt det fina. Det har varit en överraskande dag för mig


 

Den som inte ser bakåt - och inte ser framåt - den får se upp, sa Ben Hogan

Därför tack till er som ropade FOOORE på ? hålet. Hade ni inte gjort det - så hade jag kanske inte stått här nu.

   Tack tävlingsledning för ett bra arrangemang ... och för fint pris därtill


 

Jag har en vän som är präst - och jag frågade hen om det är synd att spela golf på söndagar

Kära du, sa hen, så som du spelar golf är det synd alla dagar.

Det är synd att hen inte var här i dag och såg mitt spel - för då hade jag nog fått syndernas förlåtelse.

   Så, förlåt mig mina synder - och tack för en härlig dag. Ett fint arrangemang - och ett mycket fint prisRöd lyser solen, skogen är grå ... och sjöarna svarta blänka

Grön är violen, rosen är blå och himlen så vit man kan tänka. Sådan är tavlan som orsakat schism 

och gjort mig känd på stan - som tolkargeni för djup realism ... jag färgblinde golfare fan. 

   Tack tävlingsledning för ett bra arrangemang - och tack för tröjan som jag tror är … röd (?)För mig är golfen ett stort nöje - inte så att jag måste vinna varje gång jag tävlar

men chansen till detta är onekligen en del av tjusningen. Så låt mig få säga tack för i dag med denna lilla dikt 

- som är en travestering på en dikt av Karin Boye:

       Måhända det finns mål och mening i golfens värld - men det är vägen dit som är mödan värd.

          Den lätta dagen den är aldrig störst - men den bästa dagen … det är att komma först.

         Tack tävlingsledningen för ert idoga arbete - och tack för det fina priset som jag har fåttI alla år som jag har spelat golf har jag hoppats på att vinna en tävling

Jag har ansträngt mig många gånger - men det är först nu som jag har lyckats.

Det som under alla år fått mig att tro på möjligheten till seger är en liten dikt som jag läste som barn 

skriven av någon som jag inte vet namnet på - och den låter så här:

  Sluta aldrig önska - sluta aldrig be. Sluta aldrig hoppas ... ty under kan ju ske.

 I dag har det skett ett under. Tack till er alla för er varma applåd.

   Tack tävlingsledningen som gjort ett strongt jobb - och tack till sponsorn för mycket fina priser

sidan 114

 

Elon Persson, jag tappre hjälte - jag gick i rök och damm

Jag drog klubban ur mitt bälte - och bröt i striden fram. Och se ... det skånska stålet biter - det har NI nu fått se.

Ur vägen alla jämtar (kållar, svear, gutar, göingar etc.) - här står en gosse blå. 

*) Länge leve konungen och fosterlandet, som vi sa i armén.

   Och länge leve tävlingsledningen - och sponsorn

 

*) Alt: Länge leve konungen och fostervattnet, som vi sa i marinen

          Alt: Länge leve honungen och blomsterlandet, som vi biodlare säger

   Alt: Länge leve konungen och potatislandet, som vi bönder säger


 

Det är inte ofta jag lyckas vinna en golftävling

Och med den ringa spelförmåga jag har - så kommer det kanske aldrig att hända igen. 

Men när det nu har hänt vill jag tacka för mig med att citera Alf Henriksson:

 *) Det var som det var - tills det blev som det blev. Och det blir som det blir - när det är som det är.

Och det är som det är - tills det blir som det blir. Men faran är nog - att det åter blir som det var.     

   Tack för ett fint pris.  Och tack för en fin tävling med ett bra arrangemang

 

*) Alt: Ibland liksom hejdar sig tiden ett slag - och något oväntat sker. 

         Min tillvaro förändras ej var dag - och blir nog aldrig den samma mer


 

En erfaren svensk golfmotionär har sagt att:

Vill man vara lycklig några timmar ska man dricka sig full. Vill man vara lycklig ett halvår - ska man gifta sig.

Men vill man vara lycklig hela livet ska man bli golfare. Jag instämmer i detta.

   Tack alla ni för en god kamp - och tack till tävlingsledningen för en bra genomförd tävling - med många fina priserEn regndroppe kommer sällan ensam, sa Henrik Stenson

 I dag har det kommit många droppar. Jag var nära att drunkna på det ? hålet.

Och när det är så här kallt och ruggigt då borde bara vädret få vara utomhus.

Det är skönt att komma in efter en sådan rond. Och jag blir varm igen - och lycklig - av det fina priset.

   Ett varmt tack till tävlingsledningen - som i dag säkert inte ville byta plats med oss ute på banan


 

År 1964 lyckades en amerikan med bedriften att slå 114 737 golfslag

och förflytta 3 512 golfbollar 550 mil mellan Kaliforniens strand i väster och Atlantkusten i öster.

Det tog honom 384 dygn att utföra denna bravad.

I dag 20?? lyckades jag - med endast 3 bollar, slå 1 boll rätt upp i himlen och 2 bollar rakt åt helvete.

Det tog mig bara 2 minuter att utföra den bravaden. Men sedan gick det ganska bra.

   Och nu står jag här och är mycket tacksam för det fina priset - och för att jag fått vara med i denna välordnade tävling

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 

På planet hit till Malaga kom jag att tänka på

 att det plan som jag satt i var byggt av det företag ... som hade lämnat den lägsta offerten.

Och att planet dessutom ägdes av det flygbolag som tog minst betalt för biljetten.

Jag är glad att jag trots detta faktum är här - och att jag har vunnit denna tävling.

Tävlingsledningen kommer inte från samma bolag - och inte heller priserna - det ser jag tydligt. 

Så, muchas gracias señoras y señoresDetta är min första seger på ATP- Touren *), (PRO – Touren *), och den är jag glad för

Nu när jag har gått i pension - och får min ATP, så finns det lite mera tid till att träna ... och till att spela.

Och det ger ju resultat som ni ser här på tavlan. Så jag säger rakt från hjärtat;

tack för buteljen - and thank heaven for 7 Eleven - som sponsrat priserna,

och tack till tävlingsledningen som så väl hållit i allt

 

*) Allmänna Tilläggs Pension – Touren     *) Pensionärernas Riks Organisation - Touren


 

Eländes damer och eländes herrar

Från eländes tävlingsledning meddelas ... att jag eländes elände

i dag klockan 13.57 kom i mål med 40 elände i bagaget.

Jag eländes elände ska nu i nästa elände spela på (??) elände - vilket i sig är ett elände.

   Jag eländes elände tackar alla er elände för en eländes hård kamp.

 Ett eländes fint pris - och en väl genomförd tävlingselände.

Jag tillstår dock gärna - att jag eländes elände trots detta elände - ser fram mot nästa elände.

Och att eländes golf trots allt inte är ett elände

 

En travestering på Det stora eländet, av Yngve Gamlin/Lars Ekborg


 

Avundsvärd och underbar är ålderdomens ro

så länge man inga plågor har - och så länge man saknar tro.

Somliga tror på helvetets glöd - andra på en himmelsk lön,

men fruktar man varken liv eller död - ja, då är ålderdomen skön, skrev Alf Henriksson.

Tack SPF och PRO för en trevlig samvaro  - och tack för detta fina pris

Segertal av Eskil Svensson, Ystad vid en SPF och PRO-tävling 2013


 

Så här kan du också hålla ditt "segertal”

Dela ett eller flera A4 pappersark på längden. Klistra ihop delarna så att det blir minst dubbelt så långt. Skriv ut texten på en skrivare - eller texta med en tuschpenna, och du har schysst segertal som du kan ta fram och veckla ut om du oförhappandes råkar vinna den tävling du deltar i. 


 

Jag har vunnit, jag är bäst, jag är den som scorat mest. Tack för det fina priset och tack för god tävlingsledning!


Detta är ett tal som är lätt att "hålla" om du känner scenskräck. Ingen tar illa upp och du får "sagt" det du vill på ett originellt sätt - som ingen kommer att glömma i första taget. Förbered detta "segertal" och ha det med när du går ut i nästa tävling. Att talet är färdigt att använda om du vinner gör dig lugn och harmonisk, och du kan då gå för fullt hela ronden utan rädsla för att hamna högst upp i prislistan. Lycka till! 

_______________________

 

Som sagt, du kan säga nästan vad du vill i ditt segertal 

Här följer nu bevingade ord, aforismer, bra sagt, elakheter, sanningar, påståenden, åsikter, synpunkter, insinuationer och annat som du kan använda för att ”baka” in i eget skapat segertal.

 

I golfen är det väl ändå så, att med fötterna stadigt på jorden - och med blicken högt upp i det blå,

då är jag bortom tankarna och orden - för i golfen finns ju massor av saker som jag inte förstår

 

Sannolikheten för att allt ska hända i min golf är ungefär femti procent; antingen händer det - eller så händer det inte

 

Vi som spelar golf skjuter ofta upp saker och ting till en dag i framtiden som i de flesta fall aldrig kommer

 

I golf ska man inte stå allt för länge med båda fötterna på jorden - för då kommer man ingenstans

 

Man ska lära av andras misstag i golfen för man lever ju inte så länge att man själv hinner begå alla

sidan 119

 

I golf gäller det att ha mod att vara den man är - och att inte tappa modet för att man är just den man är


Dumhet i golf är ofta att vara klok på fel ställe

 

Om man funderar för länge på att göra någonting blir det till slut för sent, sa fallskärmshopparen - och drog i snöret. 

Den visdomen gäller även i golf

 

Hemligheten med framgång i golf är att slå bollen långt, rakt - och inte för ofta, precis som jag har gjort idag

 

Vilken jäkla dumbom som helst kan hantera en simpel puttfross, det är det dagliga livet som tröttar ut en, sa John Daly

 

Den som vilse vandrar nya stigar leta, varav sedan andra hava gagn att veta, sa han som valde fel klubba och slog för långt

 

I dag har det varit en solskensdag för mig - och det är kul att så många lyser upp denna min glädjestund med er närvaro.

 Det tycks bara vara solen som lyser med sin frånvaro

 

Du vet inte vad det innebär att vara satt under press förrän du spelat om en tjuga per hål - med bara en tia i fickan

 

Att läsa greenen innan man puttar är som att läsa den finstilta texten i ett kontrakt,

gör man det inte noggrant så råkar man troligen illa ut

 

Bättre sent än aldrig, sa gumman och kastade jästen efter degen in i ugnen.

Och det samma säger jag om min seger här i dag

 

För att ha behållning av glädjen behöver man någon att dela den med, sa Mark Twain.

Jag delar gärna glädjen över min seger med er - för det är väl inte så många av er som vill dela den med mig

 

 Det är skönt att veta, att oavsett om jag tror att jag kan en del om golf,

eller inte tror att jag kan en del om golf - så har jag alltid rätt

 

I golf ska man inte ha stora förväntningar. Eller som det heter på golfsvenska: No big before waitings

 

I går smidde jag tusen planer för min golf i dag - men när jag sedan gick ut i morse då var allting som vanligt igen

 

Hinder är de skrämmande tingen du ser när du flyttar blicken från målet. Så håll huvudet still, och grip löst i stålet -

då bär det oftast hela vägen till hålet

 

Det är bara en sak i golfen som jag är helt säker på, och det är -

att det finns inte en enda sak i golfen som jag är helt säker på

 

I golfen gör optimisten lika ofta fel som pessimisten, men optimisten har mycket roligare av sina fel

 

Försumma inte det lilla du förmår för det myckna du inte mäktar - det är en god regel när det gäller golf

 

Bättre gå på hal is och ha det glatt - än att gå i lera och sörja. Och visst har väl ändå dagen varit bra - kylan till trots

 

Jag måste medge att jag har haft mer besvär med mig själv och med min golf - än med någon annan människa jag träffat


Winston Churchill: This victory is not the end. It is not even the beginning of the end.

But it is perhaps - the end of the beginning

 

Snälla flickor kommer till himlen - andra kan komma hur långt som helst.

Se på mig, jag har ju kommit ända hit - högst upp på pallen

 

Intrigant är den golfare som inte tror på alla rykten som cirkulerar i klubben - men som ändå villigt för dem vidare

 

Om inga segertalare någonsin sa någonting - utan att veta vad de talade om,

då skulle en talande tystnad utbreda sig över golfbanorna

 

Att känna tacksamhet när man vunnit i golf - och att inte uttrycka det,

är som att slå in en present i ett vackert papper - och att sedan inte ge bort den

 

Att fråga en medspelare om vilken klubba man ska välja

är lika klokt som att fråga fienden om hur man ska vinna kriget

 

Kaffetåren på hål nio den bästa är - av alla jordiska drycker. Den styrker kroppen, den livar själen,

den går från hjässan och ner i hälen

sidan 121

 

Golfsegrar går inte alltid till den bäst spelande mannen eller kvinnan,

 men segern går oftast till den som tror att den kan vinna

 

Om du träffar golfare som saknar ett leende så ge dem ditt

 

Att våga ett djärvt slag är att förlora fotfästet en stund - att inte våga är kanske att förlora hela tävlingen

 

När man tror att det inte kan bli värre i ens golf då blir det ofta så


Trötthet och leda försvinner på freda, olust och vånda är tillbaka på månda, skrev Alf Henriksson.

Tänk, han visste precis hur en golfares vecka ser ut

 

Lättstördas Kamratförening i Grönköping kräver att kringstående ska hålla andan vid deras utslag, och vid deras puttning.

Och att vindens sus i träden, myggornas inande - och fåglarnas kvitter ska förbjudas på golfbanorna runt om i riket

 

Stackars mig som golfare är, som vandrat mellan hålen. Händer och fötter känns mest till besvär,

och ögonen är fulla av tåren. Jag är sliten och trötter och kall om mina fötter,

men strunt i det - jag är i mål med 38 nötter

 

Om vi golfare lär oss inse - att allt som hörs om golf är inget annat än luft som rörs,

och som utplånas raskt likt en våg på vatten ... då sover vi golfare bättre om natten

 

Om du vill höra något om hur man spelar golf då ska du fråga en man,

men vill du ha något bra gjort i golf då ska du satsa på en kvinna

 

Man ska inte skämmas för att erkänna att man har gjort fel i sin golf,  

för det betyder ju bara att man som golfare är klokare idag än igår

 

Det finns bara två sätt att spela golf; det ena är att alltid hoppas på mirakel, och det andra är att alltid göra mirakel

 

När det gäller golf då är det ju så att, ju mer man lär desto mer vet man,

och ju mer man vet desto mer glömmer man. Ju mer man glömmer desto mindre vet man,

och ju mindre man vet desto mindre glömmer man ... så vad har man egentligen för nytta av att lära om golf

 

Att byta till en sämre boll när man ska över ett vattenhinder - är lika klokt som att stanna klockan för att vinna tid

 

När det gäller golf ska du veta, att om du tror att du kommer att förlora, då kommer du att förlora. 

Och om du tror att du inte vågar, då kommer du inte att våga.

Och om du skulle vilja vinna, men tänker att du inte kan vinna ... då kommer du heller inte att vinna

 

Ibland i min golf liksom hejdar sig tiden ett slag - och något oväntat sker,

min golf förändras nog efter denna dag - och blir aldrig den samma mer 

 

Förr tyckte jag att jag hade svårt att bestämma mig för hur jag skulle spela min golf - men nu är jag inte lika säker längre

 

Börja varje golftävling med ett leende så har du det överstökat - för du vet ju inte om du får anledning att le efteråt

 

Kristna Golfares Förening har som slogan:

Säll är den som har till rättesnöre - att i golfen bör man noga tänka efter före. Amen

 

Att ta medicin är inte roligt, men att ha roligt det är bra medicin. Och golf är roligt - så det är en bra medicin

 

Tänk vad skönt att våren är här, och att sommaren väntar. Eller som vi lärde i tyskan;

erst kommen unser - dann kommen löwen unt bären

 

Regelkommittén har i dag meddelat följande: Ingenting i vår golf ska längre vara som förut -

utan allting ska i fortsättningen i stället vara precis som tidigare

 

Män beundrar duktiga kvinnor - bara de inte är i samma bransch, sa Sickan Carlsson.

Är det måhända därför som applåderna är lite mera dämpade nu när det är en kvinna som har vunnit

 

Verklig vältalighet består i att säga det som bör sägas, och bara det. Därför säger jag bara; tack till alla och envar

 

Såg att SPFs golfförening föreslås få följande slogan: Visst har vi det bra här i landet - men det är snart också det enda vi har

 

Föreningen För Värdefullt Vetande Inom Golfen låter meddela följande tänkvärt värdefulla:

Om man inte gör några fel i sin golf - då gör man förmodligen för lite

 

I vår boll var det någon som fick saker att hända, någon som registrerade vad som hände,

och så jag som fortfarande undrar vad som egentligen hände

 

Män är bra lustiga, sa Anita Ekberg, var jag än kommer så står de bara och glor på mig.

Jag är säker på - att även om jag inte hade en enda klädtrasa på kroppen så skulle de bara stå där å glo.

Och precis så är det också nu när jag står här  som segrare på prispallen

 

Hur man gör för att vinna i golf är lätt; först gör man det ena först - sedan gör man det andra först

 

Om man aldrig smickrade sig själv skulle man ha få nöjen i livet,

så eftersom ingen annan säger det så säger jag det själv: (NN), i dag har du varit riktigt duktig

 

Låssmedernas Golfansvarige säger i ett remissvar till Svenska Golf:

Det är bättre att spelet går i baklås än att det inte alls går i lås

 

Många kloka ord om golf sägs på skämt - men det är inget jämfört med alla de dumheter som sägs på fullt allvar

 

Var inte rädd för att prova något nytt i golfen om det gamla inte går som det var tänkt, för kom ihåg:

 Det var amatörer som byggde Noaks ark - och yrkesmän som byggde Titanic

 

Grabbarna sa, med den puttningen du visar upp kommer du inte att vinna en enda euro.

Men det betydde inget, vi spelade ju om svenska kronor

 

Upptäcktsresan i min golfvärld är inte att försöka finna en ny värld - utan det är att se den gamla världen med nya ögon

 

Visdom i min golf är den belöning som jag har fått 

 genom att jag lyssnade de gånger när jag egentligen själv ville tala

 

Man ska inte ta golflivet alltför allvarligt - man kommer ju ändå inte från det levande

 

Min hjärna är ett underligt organ, den har fungerat i ?? år - men slutade fungera nu när jag skulle börja mitt segertal

 

Det finns två sätt att få ett bra resultat i golf:

Det ena är att aldrig göra det man ångrar, och det andra är att aldrig ångra det man gör

 

Visdom - det är den sällsynta egenskap som hindrar oss golfare från att hamna i situationer där vi behöver den

 

Med tålamod kan man alltid lära sig att stå ut med motgångar i golfen ... andras motgångar menar jag


Golfens Spelråd, som alltid anar ugglor i mossen, säger:

Frukta inget när dina motspelare berömmer dig - men se upp när de applåderar

 

Bättre omkörda och bortkomna - än omkomna och bortförda, sa Salon Gahlin.

Det tyckte vi också och släppte igenom en stressad boll på ? hålet

 

Jag föredrar att vara pessimist i golfen. När jag gissar fel blir jag överraskad

  och när mina dystra förutsägelser slår in säger jag belåtet: Va var det jag sa

 

Här på banan är gudagott att vara, och vad livet dock är skönt. Hör var fröjd från fåglars skara - se vad gräset lyser grönt

 

Lägesförbättringskommittén förklarar för de oförstående: Man ska spela banan som den är och bollen där den ligger.

Utom i de fall då lägesförbättring råder - då ska man spela banan där den ligger - och bollen som den är

 

 Inte konstigt att man blir paranoid när varenda jäkel på banan förföljer en - jag var i första bollen ut i morse

 

Envar har sin fulla frihet att göra vad den själv vill med sin egen golf - så länge han inte använder den friheten

 

Vem som helst kan hysa medkänsla med en golfare i hens lidanden, men det fordras en verkligt fin natur

för att sympatisera med en golfare som har framgång. Hur många gläds med mig i denna stund

 

De lyckosammaste golfarna tros vara de största,

men golfare ger ofta skickligheten äran för framgångar som ibland beror på slumpen

 

Det fina med golf är att det alltid finns utrymme för att göra tokigheter, och att man trots detta ändå kan vinna

 

Det är mycket lättare att fatta beslut i ens egen golf - om man inte förstår så mycket av själva saken

 

Det finns två bra sätt att vinna i golf; genom sin egen duglighet - eller genom andras misstag

 

Golfens Framsynta Bakåtsträvare säger i sitt medlemsblad: Det är svårt att spå om golfen ... i synnerhet om dens framtid

 

Det finns inga gränser för vad vi golfare kan hitta på - när vi helt och hållet saknar fantasi

 

Det är inte det vi läser om hur golf ska spelas som gör oss till bra spelare - utan det vi efteråt kommer ihåg

 

Den farligaste av våra fördomar om golf är tron att vi inte har några - jag har dessbättre inga sådana fördomar

 

Kloka Golfgummors Gäng sprider ett rykte som säger: Den som inte hoppas på att vinna har redan förlorat

 

Golfglädje utan avundsjuka, och golf utan skadeglädje - det är konstlad glädje

sidan 125

 

I Golfänkornas Veckoblad var det någon som skrev:

Om Gud hade velat att kvinnor skulle förstå män - då hade golfen aldrig uppfunnits

 

Golfens Visa Råd hävdar med bestämdhet att: Den som går golfbanan fram i andras fotspår kommer aldrig först

 

Mycket minnesvärt i mitt golfminnes gömma har glömskan förtärt,

 men vad aldrig jag lärt kan jag aldrig glömma - det vore för mycket begärt.

Tack Alf Henriksson för de orden, och tack ni andra för en god kamp

 

Golf är en märklig företeelse - där alla andra bara tänker på sig själva ... det är bara jag som tänker på mig

 

Strunt är strunt, och snus är snus, om än i gyllne dosor,  men segerns rosor i ett sprucket krus är ändå alltid rosor

 

Svenska Golfs regelråd ger rådet, att inga råd får ges utan att råd rådes och/eller efterrådes,

i synnerhet när äkta makar spelar tillsammans

 

Så ock i golf ska man vara aktsam om sina vänner när man är på väg upp -

 för man riskerar att möta dem igen när man är på väg ner

 

Det bästa beviset för att erfarenhet inte hjälper i golf är att; hur många gånger jag än har avslutat en dålig golfrond

 så hindrar det mig inte från att kasta mig in i en ny nästa gång jag går ut

 

Ingen segrare tror på tillfälligheter, och det gör inte jag heller; jag tror helt enkelt att jag är så här bra

 

En del golfare är så förhärdade i sin självgodhet - att de kan hålla sig upprätta även om de egentligen saknar ryggrad

 

När Bokskogen GKs blandade gosskör, som kom efter oss, hade sjungit FORE flera gånger, och i olika stämmor -

 då släppte vi igenom dom

 

Golfen är en labyrint där man måste gå vilse några gånger innan man hittar rätt. Denna gång hittade jag rätt


Diplomati - det är konsten att be någon dra åt helvete på ett sådant sätt - att han ser fram emot resan.

Den konsten hade jag haft nytta av idag när (NN) pliktade mig på hål (?)

 

Jag tänker inte på allt elände som har varit, utan på allt det underbara som ska komma - nu när jag vet hur man ska spela golf

 

Mycket av det jag vill göra i golfen är antingen omoraliskt, olagligt ... eller fettbildande

 

Golfvetande utan sunt förnuft är dubbel dårskap

 

En framgångsrik lagkapten måste kunna tre saker;

delegera allt ansvar, skylla från sig alla misslyckanden ... och själv ta åt sig hela äran när man vinner