DET NATURLIGA FÖRSTÅNDET kan ersätta nästan ... Sida 99-126

Klicka på rubrikerna ovan för att komma till önskat textblock

 

När jag konsument är osäker, och tvivlar på mig själv, då är reklamfolket säkra på att nå sina mål

Reklamfolket ser till att skapa osäkerhet hos mig genom att peka på hur kändisar gör eller inte gör. De skapar medvetet och med berått mod tvivel och dåligt självförtroende hos mig som de sedan vill att jag ska "stärka" genom att bete mig som, klä mig som, dofta som, spela med materiel och annat som kändisarna sägs göra. Denna felaktiga användning av reklamens makt skapar en olycklig människa av mig som förr eller senare kommer att konsumera ihjäl mig i min strävan att bli så lika det i den aktuella tiden reklamerade ”idealet” som möjligt. 

sidan 99

 

Jag har friheten att välja - så länge leve friheten

Reklamen visar ... du väljer, är en slogan som reklamfolket gärna använder sig av. Reklamen ska enbart visa alternativen är det sagt, vilket låter tryggt och bra. Det är sedan jag "frie" konsument som har rätten att välja. Det vill säga rätten att köpa, eller att avstå från att köpa. Men varför gör jag frie konsument då inte det? Varför väljer jag inte aktivt och med sunt förnuft? Varför är jag så lättledd, varför går jag alltför ofta och okritiskt dit reklammakarna pekar - dit där de vill ha mig?

 

Jag har ingen rätt att lägga mig i hur andra ska bete sig när det gäller detta

Men i mitt eget fall kan jag konstatera att jag har svårt att värja mig mot lockropen i all den reklam som ständigt våldför sig på mig. Stup i kvarten går jag på myterna om att jag kommer att bli en bättre människa i allmänhet, och en bättre golfare i synnerhet, bara jag följer de "goda råd" som sprids i säljande syfte. Vår oförmåga till att tro på oss själva är den bästa grogrunden för alla varumärken som finns i branschen - och i världen. Detta är reklammakarna mycket väl införstådda med och de agerar skoningslöst för att nå sina mål.

 

De drack den dyraste konjaken i tron att det skulle ta dem upp till sjunde himlen

På 60-talet, när jag kom till Hong Kong i jakten på välstånd och lycka, slog det mig att invånarna där var hejare på att dricka konjak. Dyr konjak - och i mängder. De ståtade med den högsta per capitakonsumtionen av konjak i världen. Detta folk, som tjänade mindre än en tiondel av vad vi i Sverige tjänade, drack den dyraste konjaken på samma sätt som vi drack vatten. När jag drack ett glas öl till maten drack mina kinesiska vänner Martells finaste konjak ur ett glas i samma storlek fyllt upp till randen.

 

De fyllde på glasen stup i kvarten och drack hejdlöst tills de ramlade under bordet

Vad kunde detta något udda beteende bero på? Jo, det visade sig att i Hong Kongs reklam-TV, i tidningarnas annonser och på reklampelare öste man på med en massiv reklam för de finaste konjakssorterna och "lärde" där invånarna att: För att bli som en västerlänning ska man dricka konjak, och helst då den dyraste konjaken. Reklamens makt är stor så det dracks mycket dyr konjak i Hong Kong på den tiden och mest av de som hade minst råd med det. Men jag kan inte anklaga Hong Kongborna för oförstånd.

sidan 100

 

Jag tolkar väl också reklamen som f-n tolkar bibeln, i vart fall när det gäller min golf

I så måtto att jag låter mig ledas och förledas av golfens kommersiella intressenter så till den grad att jag ibland beter mig som om jag var medlem i en fårskock där alla springer åt samma håll. När reklammakarna i sin reklam och i sina ansträngningar att kunna sälja på mig ännu mera prylar basunerar ut att jag absolut måste ha den senaste innovationen om jag ska lyckas i min golf - då ställer jag mig villigt i kön ute i shoparna för att införskaffa det senaste oavsett om jag behöver det eller inte. 

 

När det lanseras en ny boll som sägs gå längre än andra, och som rullar min väg,

då är det den bollen jag tror mig behöva för att jag ska bli lyckligare i mitt golfliv

När det kommer en ny klubba som påstås gå längst, rakast och är mest "förlåtande" av alla - då är det den jag köper. Även om jag har huset fullt med andra klubbor som var senaste nytt och oumbärliga förra gången tidningen Svensk Golf kom ut. Jag går alltför lätt och okritiskt på det som sägs i reklamen och jag låter mig till synes viljelöst och utan motstånd ledas till stupstocken utan att reagera. Eller att jag ens ifrågasätter en del tokerier och påståenden som ibland presenteras.

 

Det naturliga förståndet kan ersätta nästan varje form av "bildning" i golfen

Under alla år som jag spelat golf har jag i reklamen ständigt inbillats att jag måste ha det senaste nya på materielsidan för att bli en bättre och lyckligare golfare. Och säkert som amen i kyrkan kommer det regelbundet nytt i marknaden som jag inbillas att jag måste ha för att bli än bättre och ännu lyckligare. Uppfinningsrikedomen hos tillverkarna är outtömlig - och behovet hos mig golfare tycks vara oändligt. Tillverkarna är mycket medvetna om att jag är benägen att tro på allt det som sägs och skrivs - när min egen förmåga ute på banan inte riktigt räcker till.

sidan 101

 

Jag köper mig gärna "bildning" i golfen ... men lär jag mig något av den

Vi golfare antas tillhöra en troende skara som tror på allt som sägs i annonser och i reklam - och vi förväntas lydigt gå dit reklammakarna och säljarna pekar. De räknar kallt med att vi helt och fullt ska förlita oss på varje förståsigpåares teorier om hur golf ska spelas och med vilken ny "innovation" den bäst kan praktiseras. Allt i det fåfänga hoppet om att vi tror oss ska kunna bli som Parnevik, Stenson, Hanson, Davis eller Sörenstam även om vi helt saknar de förutsättningar som krävs för att komma i närheten av deras kunnande. Vi hänger oss gärna åt de illusioner som vi själva och andra skapar i vårt golfande när verkligheten inte alltid blir som vi tänkt oss den.

 

Men so what, om golfen är en illusion så åt fanders med verkligheten

Åt fanders med talang, ålder, kroppskonstruktion, känsla och förståelse för spelet. Det är väl inte viktigt i sammanhanget? Det är väl roligare att få leva med i den illusion som många så generöst förmedlar till oss golfare än att inte göra något alls?

   Om jag och du tolkar budskapen på det sätt som det framställs i reklamen då kan golfkunnande och framgång som golfare enkelt köpas i närmaste golfshop. Det gäller bara att hala upp börsen så löser sig allting. Reklammakarna förlitar sig på att i det avgörandet ögonblicket då det gäller antingen eller ska det visa sig - att vi golfare oftast har mera pengar än förstånd och sunt förnuft.

 

Inget är så gammalt som det som nyss var nytt - och inget är så löjligt som i går.

Hundra djärva tankar som allt i fjol betytt är bara dammigt snusförnuft i år, skrev Alf Henriksson

Kan man inte via reklamen få oss till att köpa tillräckligt mycket då ser man till att R & A St Andrews, United States Golf Association, SGF och alla andra golfförbund i världen förbjuder oss att använda klubbor som vi nyligen investerat stora pengar i - och som sas vara den stora lyckan när de lanserades - och som såldes i miljoner världen över. Jag tänker på vissa typer av driver med trampolineffekt, hybrider, fairwayklubbor och annat. Nu är de förbjudna och ska ersättas med nya.

 

Visst går det att göra lysande affärer när alla goda säljkrafter i golfen samverkar

Och ändamålet helgar uppenbarligen medlen? Jag anar nästan en sammansvärjning här, och ska grytan hållas kokande, som Frälsningsarmén säger, kommer nog en del andra verktyg och klubbor som jag har också att förbjudas i framtiden.

 

Stjärnorna ställer gärna upp och påstår att deras framgång är betingad av det ena eller

det andra, men de ställer bara upp för de som betalar dem bäst för att de ska påstå det

Sanningshalten i den typen av budskap är alltid noll. De e bare ljug alltihop, sa Jokkmokks Jokke. Branschens kommersiella företrädare har så till den grad lyckats i sina uppsåt att jag och andra Svarte Petter ibland beter oss på ett mycket underligt sätt. Hur ska jag annars kunna förklara det fenomen som Tobias Bergman beskriver i tidningen Svensk Golf nr 10/2006, där han skriver:

sidan 102

 

Tänk att det finns så många dårar i ett så litet land

Cirka 150 tusen svenskar tittade på proffsgolf på Barsebäck och Bro – Bålsta för ett par veckor sedan.

Det är egentligen en fantastisk siffra. För tänk att vi är så många dårar i ett så litet land.

   Vad ska man annars kalla människor som hostar upp hundratals kronor för att bli insläppta på en idrottsarena med vetskapen om att det bara kommer att få se ungefär en procent av alla action som kommer att utspela sig under dagen. En procent!

Det är ju för f-n som att se första minuten av AIK-Djurgården, hälften av fjärde gamet när Björkman möter Nadal eller när Kajsa Bergqvist klarar 1,87 i första försöket – och därefter lämna området glad i hågen, varmt talandes om hur fantastiskt skickliga utövarna är. När man dessutom tänker på att man knappt vågar knäppa en skjortknapp eller bita sönder en halstablett, utan att få onda blickar av brittiska medelmåttor eller folkilskna funktionärer blir det än mer obegripligt att vi står där.

Eller att vi kan hänga i timtal och vänta in ledarbollen, eftersom vi hittat en kanonplats intill repet, för att när den väl dyker upp varken få en skymt av spelare, boll eller hål på grund av alla fotografer, caddies, tavelbärare, kommentatorer och annat löst folk som tror att det har samma egenskaper som skyltfönster. Att golf på TV är överlägset liveversionen är förstås helt givet.

Ändå älskar jag varenda sekund av spektaklet, varje gång jag besöker en golftävling.

 

Vad är det som får oss att bete oss så här? Kan det vara detta med hjärnan, som John Daly sa

Eller är det andra krafter som påverkar vårt märkliga beteende. Vad är vi ute efter när vi så uppenbart låter oss bli dragna vid näsan gång på gång. Men hur som helst med orsaken, det är ändå ett hälsotecken att det finns någon med insikt i verkligheten som reagerar på tokerierna - även om han fegar och tar tillbaka det mesta i sista meningen. Den uppriktiga kritiken fick inte bli alltför framträdande och påtaglig eftersom målet för kritiken då satt på hans födkrok.

 

Den största utmaningen för mig som golfare är att vara mig själv i en värld

där så många försöker få mig att vara någon annan

Jag gillar verkligen golfen, den har skänkt mig mycken glädje i livet. Jag har genom golfen träffat mängder av trevliga människor som berikat min tillvaro på många sätt - och jag har fått massor av nyttig motion.

   Men jag tycker illa om den prestationsångest som ständigt frammanas hos mig golfare. Jag känner ingen större sympati för de som försöker inbilla mig att jag näst intill måste konsumera ihjäl mig för att jag ska bli ännu "lyckligare" med min golf.

 

Jag försöker nu alltid hävda min uppfattning om att min golf, och resultatet i mitt golfande,

huvudsakligen beror på mig själv och inte på vems eller vilket materiel jag använder mig av

Golf för mig är hälsosamma promenader som jag kanske annars inte skulle göra och några timmars socialt umgänge med trevliga människor som i de flesta fall går åt samma håll, och under samma ledstjärna. Att jag frivilligt skulle delta i det eviga gatloppet för att berika leverantörerna till branschen är otänkbart; mitt syfte med golfen är mycket viktigare än så.

sidan 103

 

På vems sida stod då min medlemstidning Svensk Golf

När jag skrev den första versionen av den här boken kom tidningen Svensk Golf nr 5 nerdimpandes i brevlådan. Den var maffig så det förslog; 224 sidor fullmatad med reklam och säljpropaganda för nya klubbor, bollar, kläder, skor, bagar och annat + 16 sidor löst ibladad reklam. Min medlemstidning full med annonser och textreklam som basunerade ut att det som var nytt i fjol är gammalt i år.

   Ett budskap som jag möjligen kunde ha en viss förståelse för att annonsörerna gärna ville sprida ut, men att min medlemstidning Svensk Golf så helhjärtat stämde in i den kören hade jag svårt att ta in.

 

Vad jag kunde se fanns det inte ett enda ord i hela tidningen som ifrågasatte riktigheten

 i allt det som påstods i annonserna, inte ett enda kritiskt omdöme om någonting

Tvärtom fyllde man på med textreklam och positiva omdömen i det som man ville kalla för redaktionell text: Redovisning, test av driver - plus uttalanden om andra klubbor. Av 25 testade driver kom mirakulöst ingen sämre än 3:a, alla 25 kom på prispallen. Det måste vara ett världsrekord i sig och kvalificerat för att hamna i Guinness Rekordbok. Man kunde väl ha nöjt sig med att äta tallriken ren - utan att man behövde slicka den.

 

Hela tidningen var så genomkommersialiserad att jag fick utslag på kroppen bara jag tog i den

Av de få sidor som ägnades åt annat än annonser och textreklam fanns det inte ett kritiskt ord till försvar för mig som stod där med ett år gamla klubbor som jag trivdes utmärkt med, och som varmt lovordades i tidningen förra gången det begav sig.

   Hela denna tidning var ett massivt frontalangrepp, en förödande bredsida och en våldtäkt på mig oskyddad människa och golfare, allt med avsikt att jag skulle konsumera mera. Vilket förtroende förväntade sig Svensk Golf att jag skulle ha för tidningen när de i den så helhjärtat och okritiskt var med i dansen kring guldkalven. Inte ens tidningar som är uttalat kommersiella har mer än 90 procent reklam och propaganda, men det hade de i Svensk Golf nr 5/ 2007. Men det var inte bara jag som reagerade på det grova överfallet den gången.

 

Den som är satt i skuld är icke fri, sa statsminister Göran Persson

När jag betänker vilket engagemang SGF hade i sin egen affärsverksamhet, och vilka risker och förluster de var beredda att ta, då inser jag att de  till varje pris ansåg sig måste hjälpa till med att hålla "grytan kokande" och att hålla illusionerna vid liv.

   De hade då allt intresse i världen av att hetsa upp varenda golfare i landet till att huvudstupa rusa till närmaste shop för att köpa det senaste. På så sätt kunde tidningen få ännu flera annonser nästa gång - och ännu flera spektakel kunde genomföras runt om i riket.

sidan 104

 

Det var en märklig blandning av idealitet och affärer där SGF i första hand

 agerade för sina egna intressen ... och i andra hand för sina medlemmars intressen

Deras affärsengagemang gjorde dem beroende av de kommersiella intressena, med de konsekvenser det kunde få för deras handlingsfrihet. De hade fingrarna djupt nere i syltburken så det var lätt att inse på vilken sida SGF skulle ställa sig i de avgörande ögonblicken. Jag kunde inte tro att de ställde sig på medlemmarnas sida. Att sitta på två stolar samtidigt är ett konststycke som inte ens magikern Joe Labero klarar av - så jag tror inte heller att de i det långa loppet skulle ha lyckats med det. Men de har tydligen nyktrat till och insett dilemmat, ty ändring har vidtagits när denna upplaga av boken skrivs, vilket jag tackar för.

 

Nu är det bäst jag skärper mig - annars får jag ta i med hårdhandskarna med mig, sa Pippi Långstrump

Nu ska jag vara positiv och tala om roligare saker när det gäller golfen. Nu ska jag sluta gnälla på märkesinnehavarna och på industrin, på alla dem som gärna vill frälsa mig med sina varor. Att hoppa på ikonerna på det här sättet är att: Gå balansgång på slakt kafferep, som Pippi sa i ett annat sammanhang. De som tillverkar och säljer gör väl bara vad de tror sig vara till för att göra, de gör så gott de kan för att tillgodose de behov som de själva har skapat hos mig. Så nog om detta så långt. Tillbaka till golfbanan igen, och åter till segertalen.

________________

 

Giriga människor tycks sakna både det de har och det de inte har

- Small money, small speech, thank you, är ett av de få tal som det berättats för mig att någon segrare har hållit. Det hölls efter en tävling i England, där segraren apropå talet om pengar ovan, bara lär ha sagt just detta. Detta tal var kanske inte särskilt fyndigt, men det var åtminstone föredömligt kort. Det var hans sätt att oblygt säga att han tyckte att segerpremien i tävlingen var för låg. Girigheten är ständigt närvarande överallt och den förnekar sig aldrig. Eller så var det detta med hjärnan som John Daly sa.

 

Jag vill tacka mina föräldrar för denna framgång, och i synnerhet min pappa och min mamma,

lär Greg Norman ha sagt i ett segertal. Men jag vill tro att detta inte är sant. Jag tror att det är en skröna, ty så inkrökt och urbota dum är väl ändå inte en så framgångsrik och intelligent golfare som han är. Eller så försökte han medvetet vara rolig. Jag hoppas på det senare.

 

Vad ska du då säga i ditt segertal

Vad ska du göra för att våga stanna kvar och ta emot hyllningarna - och priset? Och för att hålla ditt segertal nu när du har vunnit. Vilken kunskap i ämnet behöver du för att du i framtiden ska våga ställa upp i alla golftävlingar som du har möjlighet till. Det utan att du ska skrämmas bort av kravet på att du ska hålla segertal om du råkar vinna. Vad behöver du förutom golfkunnande, tur och mod för att du ska våga gå fram till stupet - och sedan fortsätta rakt fram. Svaret är givet; fortsätt och läs.

sidan 105

 

Ta segrarna som de kommer och håll segertalet med glädje

När du har läst vad jag skriver här börjar ett nytt och enklare golfliv för dig. Där du tar segrarna som de kommer och att du med gott mod och stort självförtroende ställer dig upp och håller ditt segertal när du har vunnit. Aldrig mera behöver du avstå från att tävla, eller att hålla igen på spelet bara för att du inte vågar hålla segertalet om du vinner. Eller skylla på att du inte vet hur du ska säga, eller vad du ska säga.

 

Du kommer i fortsättningen att med tillförsikt och gott självförtroende våga gå för fullt alla 18 hålen

Och ditt handicap kommer snabbt att förbättras? och nå den nivå som du väl egentligen anser dig vara förtjänt av. Du får här ett förråd av enkla, raka, annorlunda tal, och uppslag och idéer till tal som du kan använda i de flesta situationer. Passar inget av de färdiga talen så vet du i framtiden hur du ska kunna skapa ett eget tal. Ett tal som passar ditt sätt att tala och ditt sätt att vara. Ett tal som passar som en golfhandske.

 

Att börja sitt tal med en inledning är bra, för då vet folk i alla fall att man har börjat, sa Oscar Wilde

Det finns inga krav på vad som ska sägas, vad som får sägas, eller hur det ska sägas. Nästan allt kan sägas om det sägs på rätt sätt, med finess - och med glimten i ögat. Låt det sunda förnuftet och anständigheten sätta gränserna för vad du tillåter dig att säga. 

 

Börja inte med att säga att du inte är någon talare

Och för allt i världen; håll dig borta från rå underlivshumor. Det är inte roligt ens i en herrbastu och den typen av simpel humor kan du låta TV och "ståuppare" fortsätta med. Finns det damer i publiken då är underlivshumor alltid en katastrof. Det är möjligt att en och annan av dem skrattar lite förläget ...  med munnen, men de gråter i djupet av sitt hjärta.

 

Varje klassegrare förväntas hålla ett segertal

och att det hålls i samband med att man får sitt pris. Då är du på plats och står i centrum för allas intresse. Pulsen är hög och hjärtat bankar. Så se nu till att få talet ur världen så fort som möjligt. Men grips inte av panik när du kliver in i strålkastarskenet.

 

Börja inte tala direkt. Avvakta några sekunder ... ge publiken tid att "beundra" dig

 

Vänd dig mot dem du ska tala till - och se dem i ögonen

 

Ta några djupa andetag - och börja sedan lugnt och behärskat säga det du vill ha sagt, svårare än så är det inte

sidan 106

 

Det var nära ögat, sa han som blev skjuten i pannan

Visst kan du hålla tal även om du inte är segrare. Vinner du närmast hål, längsta drive eller närmast mittlinjen - då kan det vara trevligt med några väl valda ord i samband med att du får ditt pris. Har det hänt något trevligt eller intressant under tävlingen så visst kan du berätta om det. Var inte alltför blygsam och försiktig. Golf är roligt och det är inte förbjudet att dela med sig av glädjen.

 

Det är inte de blygaste pojkarna som får kyssa de vackraste flickorna

Och det är inte de försyntaste flickorna som drar till sig den största uppmärksamheten, den största beundrarskaran. Dessutom är det en bra övning till den gång du vinner hela tävlingen och ska hålla segertalet. Kom dock ihåg; konsten att tråka ut är att berätta allt - och att säga för mycket om för lite. Svårigheten ligger i att kunna begränsa sig.

 

Ett segertal ska börja bra, och sluta bra ... och tiden där i mellan ska vara så kort som möjligt

Här följer nu förslag till hur segertal kan gestalta sig. Välj ut ett eller annat tal som passar dig och situationen - och lär dig det utantill. Eller läs direkt ur boken, det är ingen som klandrar dig för det. Dessutom får du här ett antal citat, roliga uttalanden, ordvändningar, ordspråk, elakheter, bra sagt, klurigheter, aforismer, dikter, historier och påståenden av kända och okända tänkare som du kan använda som idébank och inspiration för att hitta på egna fyndiga tal.

 

Somt av det jag skriver är lånat av andra och somt har jag själv kommit på

Somt som sägs är sant och somt som sägs är säkert inte sant, och somt som sägs är rena fantasier. Somt är med i brist på annat och somt är med enbart för min lust att vara elak mot den golf jag gillar, och mot likasinnade som jag möter ute på golfbanorna. Och somt är med i hopp om att det alltid kan reta någon.

 

Allt och somt är skrivet med ett gott syfte och i hopp om att ändamålet ska helga medlen

Allt och somt är skrivet i akt och mening att du ska våga spela ut till 100 procent på golfbanan, att våga och att kunna hålla segertalet. Så stå på ute på golfbanan och låt sedan fantasin flöda när du har vunnit och ska hålla segertalet. Kom ihåg att allt blir vad du gör det till, och ingenting kan efteråt göras ogjort. Var så god ... ordet är fritt, ordet är ditt.

sidan 107

 

Denna seger kom helt oförberett, och oförberedd som jag är så vill jag tacka för mig

genom att citera direkt ur denna bok, sa Allan Persson i Bedinge när han vann en tävling

Har du inte ett förberett tal, eller kan improvisera inför öppen ridå, då kan du göra som Allan Persson gjorde ... läsa något direkt ur denna bok. Glöm därför inte att boken "tillgänglig" när du går ut på nästa tävling - ty du vet aldrig när fru Fortuna väljer att vara förlåtande mot just dig och ditt spel. Med resultat att du helst plötsligt står där som segrare och därmed förväntad segertalare.

 

Tänk på det här när det gäller talet:

 

Det ska vara som en kvinnas kjol; tillräckligt kort för att väcka intresse,

men tillräckligt lång(t) för att täcka det mesta

 

Ta det inte så allvarligt, du dör inte av det

 

Krångla inte till det, var dig själv och säg det du känner för

 

Gör det på ditt sätt - och med din egen dialekt

 

Tala sakta, tydligt - och titta på dem du talar till

 

Tala inte för länge, högst ett par minuter

 

Få ord och fyndiga är bättre än många och myndiga

 

”Krydda” gärna talet med humor - om du har sådan ... annars inte

  

Och ... GLÖM INTE att tacka tävlingsledning och sponsorer

________________

 

Börja talet med att "samla" upp de du ska tala till genom att exempelvis säga:

 

Kära golfvänner, Bästa kollegor, Tuppar och hönor, Kära konkurrenter, Systrar o bröder

 

Eller så går du rakt på sak och säger förslagsvis:

 

Det viktigaste för en operasångerska är att ha bra skor, sa Birgit Nilsson

Och det samma gäller också för oss golfare. Jag har just köpt ett par nya skor ... och ni ser hur det har gått 

 

eller så kan du säga så här om det passar sig:

 

Adel, präster, helsingborgare och bönder. Jag är glad att jag har vunnit här idag …

sidan 108

 

Så började jag segertalet när jag vann B-klassen på Vasatorp i Helsingborg för några år sedan. Jag visste att en greve från den skånska adeln deltog i tävlingen, och jag hade en präst i bollen framför mig. De flesta som var med i tävlingen var helsingborgare, och att det bland alla dessa också fanns bönder chansade jag på.

   Inledningen är en omskrivning av öppningsfrasen i Gustav Vasas tal till de fyra stånden vid riksmötets öppnande i Västerås 1527. Där han, om jag hörde rätt, öppnande sitt tal med: Adel, präster, borgare och bönder.

 

Ett vanligt förekommande segertal ute på golfbanorna kan låta så här:

 

Jag vill tacka för en trevlig tävling

Jag tackar mina medspelare i bollen,  jag tackar för en fin bana ...

 och att vi hade tur med vädret. Tack så mycket

 

Det är inte lätt att vara kreativ när man står i den krassa verkligheten och ska prestera ett segertal. Tycka vad man vill om talet, men det var föredömligt kort ... och det kunde hållas på en inandning. Och det var ett bättre alternativ än att fly fältet, eller att inte säga något alls. Vad som det egentligen tackades för var det kanske inte så många som uppfattade. Men de talarna brukar också få sitt pris och kan gå därifrån med hedern i behåll - och med svansen i vädret. Vem som vann och vad som sas? Ja det är det kanske inte så många som kommer ihåg dagen efter. MEN:

 

Att glömma tacka tävlingsledning och sponsorer är mera regel än undantag 

Glömmer du det då finns det kanske till slut varken tävlingsledningar, sponsorer eller tävlingar, och heller inga tillfällen till att hålla dina segertal. Det är väl för att många glömmer detta som det blir färre frivilliga som vill åta sig det otacksamma jobbet att vara tävlingsledning. Eller att vara sponsor och skänka priser som kanske ingen tackar för när de delats ut.

   Segertalet som sådant var acceptabelt, och bättre än att inte säga någonting alls,vilket också händer att golfare inte gör när de vinner en tävling. De håller då inget segertal beroende på okunnighet eller glömska, men i de flesta fall beror det nog på osäkerhet om hur det kan göras. Den eventuella osäkerheten kommer förhoppningsvis denna bok att undanröja.

sidan 109

 

Du kan sätta lite mera kött på benen, och göra talet lite mera innehållsrikt genom att exempelvis säga:

 

Jag vill uttrycka min glädje och förvåning över - att jag står här som segrare i denna jämna tävling

Och när jag ser det starka startfältet då blir jag ännu mera förvånad över resultatet. 

Men tack vare handicapsystemet så kan även en medelmåttig spelare som jag

någon gång få uppleva glädjen av att få vinna en tävling ... där så många duktiga spelare deltar.

 

   Att jag har vunnit beror inte på min egen skicklighet - utan det beror på att jag hade turen med mig hela tiden.

Dessutom har jag haft glädjen av att få gå i en boll med mycket trevliga medspelare, som med glada tillrop

och ett generöst letande efter mina bollar - såg till att jag kunde hålla flaggan i topp hela vägen in.

   Hjärtligt tack till tävlingsledningen som har skött det hela perfekt. Och ett stort tack till (NN AB) för ett fint pris -

och för er vänlighet att bjuda in mig till tävlingen. Jag hoppas kunna upprepa detta nästa gång ... om jag får chansen

 

Ett lagom tal som du kan hålla i alla sammanhang. Ingen blir sur och alla kan känna sig tillfreds och smickrade med att vara:  - En del av det starka startfältet, och där: - Så många duktiga spelare deltar. Detta tal kan hållas vid prisutdelningen i ett företags golftävling, eller med lite ändring av innehållet, vid vilken annan tävling som helst.

 

Kryp inte i stoftet när du håller ditt tal

Ta för dig, det är du som har vunnit, det är du som är bäst. Det är du som bestämmer vad som ska sägas. Håll ett mera personligt tal nu när du har chansen ... ett tal med mera sting och klös i. Du är ju kanske känd för att säga vad du tycker i andra sammanhang så varför inte också nu?

Så: På med pilen Palle, som dansken Otto Leisner sa i TV för många år sedan. Så här kan du också säga om du inte är alltför harhjärtad:

 

Kära medspelare, sponsorer ... tävlingsledning

Det är inte lätt för mig att stå här och försöka vara ödmjuk - när jag ser på tavlan att jag är bäst i klassen. 

Jag är glad att jag har vunnit - och att jag kan lämna denna arena med flaggan i topp och knorr på svansen.

Det här var lättare än jag trodde - och jag ser fram mot att få möta er igen i en annan tävling.

Tack tävlingsledningen för att ni lagt tid på att hålla ihop denna tävling - och tack till sponsorn för verkligt fina priser

 

Detta tal retar en del och roar kanske andra. Visst kan det tyckas vara kaxigt att uttala sig så vanvördigt, men är man bäst så är man och då får omgivningen stå ut med et mått av högmod och hög svansföring.

sidan 110

 

Tacka inte dina bollkamrater för segern ... segern är din och ingen annans

Dina bollkamrater har förmodligen inte bidragit till din seger. Innerst inne har de hellre sett sig själva stå där som segrare och inte du. För ingen går väl ut i en tävling med önskan om att någon annan ska segra. Om de har bidragit till din seger då är det ett brott mot någon av golfens regler, eller mot någon definition - och då ska du "diskas". Tig därför still och väck inte den björn som sover. Du vet aldrig under vilken keps det döljer sig en värdig representant för den svenska golfdomarekåren - som söker en chans att ta ner dig på jorden igen. 

 

De är tre saker i livet som jag tycker är svåra att göra

Att klättra över ett staket som lutar mot mig. Att kyssa en flicka (kille) som lutar sig från mig -

och att hålla segertalet när jag oväntat vinner en golftävling.

   Jag klarar nästan aldrig de två första sakerna - men har snart klarat det tredje.

Tack alla för att ni lät mig vinna.

Och ett stort tack till tävlingsledning och sponsorer för ett fint arbete … och fina priser

 

Detta tal bär igenkännandets signum. Alla känner till problemen, och de flesta har råkat ut för detsamma under livets gång.

 

Bästa deltagare och kombattanter - tack för att ni har låtit mig vinna denna eminenta tävling

Och för att ni så offervilligt och mangrant lagt er platt på rygg. Jag hade väntat mig ett hårdare motstånd

och är därför ytterst tacksam och överraskad av att ni - till min förmån - så samfällt höll igen på ert spel.

Jag är tacksam om ni fortsätter att visa er lika generösa i nästa tävling där jag är med. Så, väl mött igen då.

   Ett stort tack till tävlingsledningen som osjälviskt offrat sitt eget spel för att hålla i denna tävling.

Och ett stort tack till dagens sponsor - som så generöst bidragit med fina priser 

 

Ett ödmjukt tal som stryker konkurrenterna medhårs. Men varför skaffa flera ovänner än du redan har. Du vinner inget på att strö salt i såren. Visa respekt för dina konkurrenter på vägen upp i karriären för du riskerar att möta dem igen på vägen ner.

sidan 111

 

Kära utslagna hjältar

När ni nu sitter där i eftertankens kranka blekhet, nedslagna, utslagna och tillintetgjorda

- då kan det kanske vara bra att veta - att för att vara lycklig i livet krävs bara tre ting;

något att göra, någon att älska  - och något att hoppas på.

   Jag är mycket lycklig. Jag har golfen att göra - jag har min fru (man) som jag älskar ...

och jag hoppas på ny vinst i nästa tävling.

Ett ödmjukt och uppriktigt tack till tävlingsledning och sponsorer för ett bra arrangemang - och för superfina priser

 

I nederlagets mörkaste stund kan det vara skönt att få bekräftat att det trots allt finns hopp om en bättre och lyckligare framtid, och att det alltid tycks vara grönare gräs på andra sidan staketet.

 

Du kan öppna ditt segertal med att säga som "idrottsmannen och sportkamraten"

Leonid Brezjnev sa när han öppnade sommarolympiaden i Moskva 1980:

 

Sportski tavaritz ... sportkamrater   

I god socialistisk anda har vi i dag kollektivt hackat oss fram nästan tio kilometer på denna fina åkermark, 

och idkat den "primitiva form av jordbruk", som Hans Wertén sa - och som borgarna kallar för golf.

Den som hackat bäst är jag - men det betyder inget i sammanhanget.

Jag tycker vi följer de regler vi har - och korar ingen segrare. Vi gör som vi brukar -

 vi delar på arbetet - och vi delar på äran ... men belöningen den tar jag. 

  Tack partiledning - förlåt - tävlingsledning. Och stort tack till dig som korrumperar mig med belöningen

 

Ett tal att hålla för den som vinner en tävling där kollektivet lämpligen bör framhållas. Det finns säkert tillfällen då detta tal passar in. Men det finns tillfällen då de som tror på motsatsen också spelar golf. Det vill säga då de spelar som inte framhåller kollektivet i första hand - och då kanske följande tal kan passa:

 

Kära företagare och kollegor

Vi företagare gör det som bekant dygnet runt ... året om. I dag är jag den av oss som tycks ha gjort det allra bäst.

Jag har vunnit, jag har fått motion - och jag har "odlat" och vårdat mina affärskontakter.

   Tack till tävlingsledningen som gjorde färden från hål ett till hål nitton lätt. Och tack (NN AB) som bjudit mig till denna trevliga tävling, och som så generöst stått för hela notan.

 Dessutom ett varmt tack till Staten och Skatteverket som - på skattebetalarnas bekostnad

fortfarande medger skattefria avdrag för denna trevliga form av samvaro

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .   

sidan 112

 

- Skogen skulle vara tyst och tråkig - om inga andra fåglar fick sjunga än de som sjunger bäst

Och golfen skulle vara tråkig - om bara de kan vinna - som har de lägre handicapen.

Jag är glad att handicapsystemet fungerar - och jag är glad för att jag får sjunga med i kören.

Tack tävlingsledning för ett lysande arrangemang.

   Och tack till dagens sponsorer som har dirigerat - och komponerat allt så bra

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 

Det här kom överraskande, sa han som kom till himlen

Och jag är också överraskad över denna tursamma seger. Det är minsann inte varje gång jag spelar golf som det går

så här bra. Och jag tackar alla er - som med era startavgifter har varit med och bidragit till detta fina pris.

   Och tack tävlingsledningen för er uppoffrande insats

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 

Jag slog en hink på ärans och hjältarnas fält innan jag gick ut i morse

sedan gick det som på räls hela vägen. Vanligtvis brukar jag värma upp genom att ha värmen på för fullt i bilen,

men i dag provade jag den här varianten - och som ni märker så går det ganska bra det också.

   Tack till tävlingsledningen som hållit igång det hela - och tack för det fina priset som jag fått

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 

Som varande lantbrukare håller jag med Hans Wertén om - att golfen är en primitiv form av jordbruk

Och jag kan konstatera - att det är med golfsegrar som med komockor; de gläder flera om man sprider dem.

I dag har mockan spridits - kanske till glädje för flera än mig.

   Tack tävlingsledning och sponsorer för en fin tävling - och för ett fint pris

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 

Jag är en dam som mäktar allt - blott ej min ära svika

En dam som håller huvet kallt - och som segrar tillika.

Tillika tack till tävlingsledning - och till sponsor tack tillika

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 

När man spontant vinner en golftävling då vill det till - att man spontant kan hålla ett segertal

Men ett spontant tal tar tre veckor att förbereda, sa Winston Churchill.

Därför får ni nöja er med att jag bara säger TACK för att jag fick vinna.

Tack tävlingsledning och sponsor för allt det fina. Det har varit en överraskande dag för mig

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 

Den som inte ser bakåt - och inte ser framåt - den får se upp, sa Ben Hogan

Därför tack till er som ropade FOOORE på ? hålet. Hade ni inte gjort det - så hade jag kanske inte stått här nu.

   Tack tävlingsledning för ett bra arrangemang ... och för fina priser därtill

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

sidan 113

 

Jag har en vän som är präst - och jag frågade honom om det är synd att spela golf på söndagar

Kära du, sa han, så som du spelar golf är det synd alla dagar.

Det är synd att han inte var här i dag och såg mitt spel - för då hade han nog gett mig syndernas förlåtelse.

   Så, förlåt mig mina synder - och tack för en härlig dag. Ett fint arrangemang - och mycket fina priser

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 

Röd lyser solen, skogen är grå och sjöarna svarta blänka

Grön är violen, rosen är blå och himlen så vit man kan tänka. Sådan är tavlan som orsakat schism -

och gjort mig känd på stan - som tolkargeni för djup realism - jag färgblinde golfare fan. 

   Tack tävlingsledning för ett bra arrangemang - och tack för tröjan som jag tror är … röd (?)

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 

För mig är golfen ett stort nöje - inte så att jag måste vinna varje gång jag tävlar

men chansen till detta är onekligen en del av tjusningen. Så låt mig få säga tack för i dag med denna lilla dikt -

som delvis är en travestering på en dikt av Karin Boye:

       Måhända det finns mål och mening i golfens värld - men det är vägen dit som är mödan värd.

          Den lätta dagen den är aldrig störst - men den bästa dagen … det är att komma först.

         Tack tävlingsledningen för ert idoga arbete - och tack för det fina priset som jag har fått

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .   

 

I alla år som jag har spelat golf har jag hoppats på att vinna en tävling

Jag har ansträngt mig många gånger men det är först nu som jag lyckats. Det som under alla år hållit mig vid gott mod

är en liten dikt som jag läste som barn - skriven av någon som jag inte vet namnet på - och den låter så här:

  Sluta aldrig önska - sluta aldrig be. Sluta aldrig hoppas ... under kan ju ske.

 I dag har det skett ett under. Tack alla för er generösa applåd.

   Tack tävlingsledningen som gjort ett strongt jobb - och tack till sponsorn för mycket fina priser

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

sidan 114

 

Allan Persson, jag tappre hjälte - jag gick i rök och damm

Jag drog mitt svärd ur bälte - och bröt i striden fram. Och se - det skånska stålet biter - det har NI nu provat på.

Ur vägen alla jämtar (kållar, svear, gutar, göingar etc.)- här står en gosse blå. 

*) Länge leve konungen och fosterlandet, som vi sa i armén.

   Och länge leve tävlingsledningen - och sponsorn

 

*) Alt: Länge leve konungen och fostervattnet, som vi sa i marinen

        *) Alt: Länge leve honungen och blomsterlandet, som vi biodlare säger

  *) Alt: Länge leve konungen och potatislandet, som vi bönder säger

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 

Det är inte ofta jag lyckas vinna en tävling - och med den ringa spelkunskap jag har

så kommer det kanske aldrig hända igen. Men när det nu har hänt - så vill jag tacka med att citera Alf Henriksson:

 *) Det var som det var - tills det blev som det blev. Och det blir som det blir - när det är som det är.

Och det är som det är - tills det blir som det blir. Men faran är nog - att det åter blir som det var.     

   Tack för ett fint pris.  Och tack för en fin tävling med bra arrangemang

 

*) Alt: Ibland liksom hejdar sig tiden ett slag - och något oväntat sker. 

         Min tillvaro förändras ej var dag - och blir nog aldrig den samma mer

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 

En beprövad irländsk golfare lär ha sagt:

Vill man vara lycklig några timmar ska man dricka sig full. Vill man vara lycklig ett halvår - ska man gifta sig.

Men vill man vara lycklig hela livet ska man bli golfare. Och jag håller med.

   Tack till alla för en god kamp - och tack till tävlingsledningen för en bra genomförd tävling - med många fina priser

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 

En regndroppe kommer sällan ensam, sa Salon Gahlin

 I dag har det kommit många droppar. Jag var nära att drunkna på det ? hålet.

Och när det är så här kallt och ruggigt då borde bara vädret få vara utomhus.

Det är skönt att komma in efter en sådan rond. Och jag blir varm igen - och lycklig - av det fina priset.

   Ett varmt tack till tävlingsledningen - som i dag säkert inte ville byta plats med oss ute på banan

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

sidan 115

 

År 1964 lyckades en amerikan med bedriften att slå 114 737 golfslag,

och förflytta 3 512 golfbollar 550 mil mellan Kaliforniens strand i väster - och Atlantkusten i öster

Det tog honom 384 dygn att utföra denna bravad. I dag 20?? lyckades jag, med endast 3 bollar, slå 1 boll rätt upp i himlen

 och 2 bollar rakt åt helvete. Det tog mig bara 1 minut att utföra denna bravad. Men sedan gick det ganska bra.

   Och nu står jag här och är mycket tacksam för det fina priset - och för att jag fått vara med i denna väl ordnade tävling

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 

På planet hit till Malaga kom jag att tänka på

 att det plan som jag satt i var byggt av det företag som hade lämnat den lägsta offerten.

Och att planet dessutom ägdes av det flygbolag som tog minst betalt för biljetten.

Jag är glad att jag trots detta är här - och att jag har vunnit denna tävling.

Tävlingsledningen kommer inte från samma bolag - och inte heller priserna - det ser jag tydligt. 

Så, muchas gracias señoras y señores

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 

Detta är min första seger på ATP- Touren *), (PRO – Touren *), och den är jag glad för

Nu när jag har gått i pension - och får min ATP, så finns det lite mera tid till att träna ... och till att spela.

Och det ger ju resultat som ni ser här på tavlan. Så jag säger rakt från hjärtat;

tack för buteljen - and thank heaven for 7 Eleven - som sponsrat priserna,

och tack till tävlingsledningen som så väl hållit i allt

 

*) Allmänna Tilläggs Pension – Touren     *) Pensionärernas Riks Organisation - Touren

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 

Från eländes nytt i eländes golfrike meddelas, att eländes elände (NN) i dag klockan 13.37 

anlände till eländes mål på (NN) eländes golfbana - med 40 eländes elände i bagaget.

Eländes elände (NN) ska nu i nästa elände spela på 19 eländes elände - vilket i sig är ett eländes elände.

   Eländes elände tackar alla eländes elände för en eländes hård kamp.

 Ett eländes fint pris - och en väl organiserad eländes tävlings elände. Eländes elände meddelar kortfattat -

att jag eländes trots detta elände - ser fram mot nästa eländes elände. Och att eländes golf trots allt inte är ett elände

 

En travestering på Det stora eländet, av Yngve Gamlin/Lars Ekborg

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 

Avundsvärd och underbar är ålderdomens ro

så länge man inga plågor har - och så länge man saknar tro.

Somliga tror på helvetets glöd - andra på himlens lön,

men fruktar man varken liv eller död - ja då är ålderdomen skön, skrev Alf Henriksson.

Tack SPF och PRO för en trevlig samvaro  - och tack för detta fina pris

Segertal av Eskil Svensson, Nybrostrand/Ystad vid en SPF och PRO-tävling

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

sidan 116

 

Så här kan du också hålla ditt "segertal”

Dela ett A4-ark på längden. Klistra ihop det så att det blir dubbelt så långt. Eller dela upp texten på fyra rader och skriv den på ett liggande A4-ark. Skriv ut texten på din skrivare - eller texta den med en tuschpenna, och du har schysst segertal som du kan ta fram om du oförhappandes råkar vinna den tävling du deltar i. 


 

Jag har vunnit, jag är bäst

jag är den som scorat mest

Tack för ett fint pris

och tack för god ledning


Detta är ett tal som är lätt att hålla även för den som är totalt förlamad av scenskräck. Ingen tar illa upp och du får sagt det du vill på ett verkligt originellt sätt, som ingen kommer att glömma i första taget.

   Gör en pergamentrulle med denna text skriven på, det ser trevligt ut. Det finns pergamentliknande papper att köpa ute i handeln. Förbered detta segertal och ha det med i bagen när du går ut i nästa tävling.

   Att segertalet är klart att använda om du vinner gör dig lugn och harmonisk, och det gör att du kan gå för fullt hela vägen utan rädsla för att hamna högst upp i prislistan. Prova får du se. Jag har använt knepet vid tillfällen och det har fungerat utmärkt.

_______________________

 

Som sagt, du kan säga nästan vad du vill i ditt segertal ... bara du gör det

Här följer nu ett antal bevingade ord, aforismer, bra sagt, elakheter, sanningar, påståenden, åsikter, synpunkter, insinuationer och annat som du kan använda för att ”baka” in i egna påhittade segertal.

 

I golfen är det väl ändå så, att med fötterna stadigt på jorden, och med blicken högt upp i det blå,

då är jag bortom tankarna och orden - för i golfen finns ju massor av saker som jag inte förstår

 

Sannolikheten för att allt ska hända i min golf är ungefär 50 procent; antingen händer det - eller så händer det inte

 

Vi som spelar golf skjuter ofta upp saker och ting till en dag i framtiden som i de flesta fall aldrig kommer

 

I golf ska man inte stå allt för länge med båda fötterna på jorden - för då kommer man ingenstans

 

Man ska lära av andras misstag i golfen för man lever ju inte så länge att man själv hinner begå alla

sidan 119

 

I golf gäller det att ha mod att vara den man är, och att inte tappa modet för att man är just den man är

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 

Dumhet i golf är ofta att vara klok på fel ställe

 

Om man funderar för länge på att göra någonting blir det till slut för sent, sa fallskärmshopparen och drog i snöret. 

Den visdomen gäller även i golf

 

Hemligheten med framgång i golf är att slå bollen långt, rakt - och inte för ofta, precis så som jag har gjort i dag

 

Vilken jäkla dumbom som helst kan hantera en simpel puttfrossa - det är det dagliga livet som tröttar ut en, sa John Daly

 

Den som vilse vandrar nya stigar leta, varav sedan andra hava gagn att veta, sa han som valde fel klubba och slog för långt

 

I dag har det varit en solskensdag för mig - och det är kul att ni lyser upp denna min glädjestund med er närvaro,

 det är bara solen som lyser med sin frånvaro

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 

Du vet inte vad det innebär att vara satt under press förrän du spelat om en tjuga per hål med bara en tia i fickan

 

Att läsa greenen innan man puttar är som att läsa den finstilta texten i ett kontrakt,

gör man det inte noggrant så råkar man troligen illa ut

 

Bättre sent än aldrig, sa gumman och kastade jästen efter degen in i ugnen.

Och det samma säger jag om min seger här i dag

 

För att ha behållning av glädjen behöver man någon att dela den med, sa Mark Twain.

Jag delar gärna glädjen över min seger med er - för det är väl inte så många av er som vill dela den med mig

 

 Det är skönt att veta, att oavsett om jag tror att jag kan en del om golf,

eller inte tror att jag kan en del om golf - så har jag alltid rätt

 

I golf ska man inte ha stora förväntningar. Eller som det heter på golfsvenska; no big before waitings

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

sidan 120

 

I går smidde jag tusen planer för min golf i dag - men när jag sedan gick ut i morse då var allting som vanligt igen

 

Hinder är de skrämmande tingen du ser när du flyttar blicken från målet, så håll huvudet still, och grip löst i stålet -

då bär det hela vägen till hålet

 

Det är bara en sak i golfen som jag är helt säker på, och det är -

att det finns inte en enda sak i golfen som jag är helt säker på

 

I golfen gör optimisten lika ofta fel som pessimisten, men optimisten har mycket roligare av sina fel

 

Försumma inte det lilla du förmår för det myckna du inte mäktar - det är en god regel när det gäller golf

 

Bättre gå på hal is och ha det glatt än att gå i lera och sörja. Och visst har väl ändå dagen varit bra - kylan till trots

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 

Jag måste medge att jag har haft mer besvär med mig själv och med min golf - än med någon annan människa jag träffat


Winston Churchill: - This victory is not the end. It is not even the beginning of the end.

But it is perhaps - the end of the beginning

 

Snälla flickor kommer till himlen - andra kan komma hur långt som helst.

Se på mig, jag har kommit ända hit - högst upp på pallen

 

Intrigant är den golfare som ingalunda tror på alla rykten som cirkulerar i klubben - men som ändå villigt för dem vidare

 

Om inga segertalare någonsin sa någonting utan att veta vad de talade om -

då skulle en talande tystnad utbreda sig över golfbanorna

 

Att känna tacksamhet när man vunnit i golf - och att inte uttrycka det,

är som att slå in en present i ett vackert papper - och att sedan inte ge bort den

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 

Att fråga en medspelare om vilken klubba man ska välja

är lika klokt som att fråga fienden om hur man ska vinna kriget

 

Kaffetåren på hål nio den bästa är av alla jordiska drycker. Den styrker kroppen, den livar själen,

den går från hjässan och ner i hälen

sidan 121

 

Golfsegrar går inte alltid till den bäst spelande mannen eller kvinnan,

 men segern går oftast till den som tror att den kan vinna

 

Om du träffar golfare som saknar ett leende så ge dem ditt

 

Att våga ett djärvt slag är att förlora fotfästet en stund - att inte våga är kanske att förlora hela tävlingen

 

När man tror att det inte kan bli värre i ens golf då blir det ofta så

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 

Trötthet och leda försvinner på freda, olust och vånda är tillbaka på månda, skrev Alf Henriksson.

Tänk, han visste precis hur en golfares vecka ser ut

 

Lättstördas Kamratförening i Grönköping kräver att kringstående ska hålla andan vid deras utslag, och vid deras puttning.

Och att vindens sus i träden, myggornas inande - och fåglarnas kvitter ska förbjudas på golfbanorna runt om i riket

 

Stackars mig som golfare är, som vandrat mellan hålen. Händer och fötter känns mest till besvär,

och ögonen är fulla av tåren. Jag är sliten och trötter och kall om mina fötter,

men strunt i det - jag är i mål med 38 nötter

 

Om vi golfare lär oss inse - att allt som hörs om golf är inget annat än luft som rörs,

och som utplånas raskt likt en våg på vatten ... då sover vi golfare bättre om natten

 

Om du vill höra något om hur man spelar golf då ska du fråga en man,

men vill du ha något gjort i golf då ska du satsa på en kvinna

 

Man ska inte skämmas för att erkänna att man har gjort fel i sin golf,  

för det betyder ju bara att man som golfare är klokare idag än igår

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 

Det finns bara två sätt att spela golf; det ena är att alltid hoppas på mirakel, och det andra är att alltid göra mirakel

 

När det gäller golf då är det ju så att; ju mer man lär desto mer vet man,

ju mer man vet desto mer glömmer man. Ju mer man glömmer desto mindre vet man,

och ju mindre man vet desto mindre glömmer man ... så vad har man egentligen för nytta av att lära om golf

 

Att byta till en sämre boll när man ska över ett vattenhinder - är lika klokt som att stanna klockan för att vinna tid

 

När det gäller golf ska du veta, att om du tror att du kommer att förlora, då kommer du att förlora. 

Och om du tror att du inte vågar, då kommer du inte att våga.

Och om du skulle vilja vinna, men tänker att du inte kan vinna ... då kommer du heller inte att vinna

 

Ibland liksom hejdar sig tiden ett slag och något oväntat sker,

golfen förändras vid varje slag - och blir aldrig den samma mer 

 

Förr tyckte jag att jag hade svårt att bestämma mig för hur jag skulle spela min golf - men nu är jag inte lika säker längre

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 

Börja varje golftävling med ett leende så har du det överstökat - för du vet ju inte om du får anledning att le längre fram

sidan 122

 

Kristna Golfares Förening har som slogan;

säll är den som har till rättesnöre - att i golfen bör man noga tänka efter före. Amen

 

Att ta medicin är inte roligt, men att ha roligt det är bra medicin. Och golf är roligt - så det är en bra medicin

 

Tänk vad skönt att våren är här, och att sommaren väntar. Eller som vi lärde i tyskan;

erst kommen unser - dann kommen löwen unt bären

 

Regelkommittén har i dag meddelat följande: Ingenting i vår golf ska längre vara som förut -

utan allting ska i fortsättningen i stället vara precis som tidigare

 

Män beundrar duktiga kvinnor - bara de inte är i samma bransch, sa Sickan Carlsson.

Är det måhända därför som applåderna är lite mera dämpade nu när det är en kvinna som har vunnit

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 

Verklig vältalighet består i att säga det som bör sägas, och bara det. Därför säger jag bara; tack till alla och envar

 

Såg att SPFs golfförening föreslås få följande slogan: Visst har vi det bra här i landet - men det är snart också det enda vi har

 

Föreningen För Värdefullt Vetande Inom Golfen låter meddela följande tänkvärt;

om man inte gör några fel i sin golf - då gör man förmodligen för lite

 

I vår boll var det någon som fick saker att hända, någon som registrerade vad som hände,

och så jag som fortfarande undrar vad som egentligen hände

 

Män är allt lustiga, sa Anita Ekberg, var jag än kommer så står de bara och glor på mig.

Jag är säker på - att även om jag inte hade en enda klädtrasa på kroppen så skulle de bara stå där å glo.

Och precis så känner jag mig nu när jag står här på pallen

 

Hur man gör för att vinna i golf är lätt; först gör man det ena först - sedan gör man det andra först

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 

Om man aldrig smickrade sig själv skulle man ha få nöjen i livet,

så eftersom ingen annan säger det så säger jag det själv: Stig?, i dag har du varit riktigt duktig

sidan 123

 

Låssmedernas Golfansvarige säger i ett remissvar till Svenska Golf:

- Det är bättre att spelet går i baklås än att det inte alls går i lås

 

Många kloka ord om golf sägs på skämt - men det är inget jämfört med alla de dumheter som sägs på fullt allvar

 

Var inte rädd för att prova något nytt i golfen om det gamla inte går som det var tänkt, för kom ihåg;

 det var amatörer som byggde Noaks ark - och yrkesmän som byggde Titanic

 

Grabbarna sa, med den puttningen kommer du inte att vinna en enda euro. Men det betydde inget,

 vi spelade ju om svenska kronor

 

Upptäcktsresan i min golfvärld är inte att försöka finna en ny värld - utan det är att se den gamla världen med nya ögon

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 

Visdom i min golf är den belöning som jag har fått efterhand -

 genom att jag lyssnade de gånger när jag egentligen själv ville tala

 

Man ska inte ta golflivet alltför allvarligt - man kommer ju ändå inte från det levande

 

Min hjärna är ett underligt organ, den har fungerat i ?? år - men slutade fungera nu när jag skulle börja mitt segertal

 

Det finns två sätt att få ett bra resultat i golf;

det ena är att aldrig göra det man ångrar, och det andra är att aldrig ångra det man gör

 

Visdom - det är den sällsynta egenskap som hindrar oss golfare från att hamna i situationer där vi behöver den

 

Med tålamod kan man alltid lära sig att stå ut med motgångar i golfen ... andras motgångar menar jag

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 

Golfens Spelråd, som alltid anar ugglor i mossen, säger;

frukta inget när dina motspelare berömmer dig - men se upp när de applåderar

 

Bättre omkörda och bortkomna ... än omkomna och bortförda, sa Salon Gahlin.

Det tyckte vi också och släppte igenom en stressad boll på ? hålet

 

Jag föredrar att vara pessimist i golfen. När jag gissar fel blir jag överraskad

  och när mina dystra förutsägelser slår in säger jag belåtet; va var det jag sa

sidan 124

 

Här på banan är gudagott att vara, och vad livet dock är skönt. Hör var fröjd från fåglars skara - se vad gräset lyser grönt

 

Lägesförbättringskommittén förklarar för de oförstående; man ska spela banan som den är och bollen där den ligger.

Utom i de fall då lägesförbättring råder - då ska man spela banan där den ligger - och bollen som den är

 

 Inte konstigt att man blir paranoid när varenda jäkel på banan förföljer en - jag var i första bollen ut i morse

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 

Envar har sin fulla frihet att göra vad den själv vill med sin egen golf - så länge han inte använder den friheten

 

Vem som helst kan hysa medkänsla med en golfare i hans lidanden, men det fordras en verkligt fin natur för att sympatisera med en golfare som har framgång. Hur många gläds med mig i denna stund

 

De lyckosammaste golfarna tros vara de största,

men golfare ger ofta skickligheten äran för framgångar som ibland beror på slumpen

 

Det fina med golf är att det alltid finns utrymme för att göra tokigheter, och att man trots detta ändå kan vinna

 

Det är mycket lättare att fatta beslut i ens egen golf - om man inte förstår så mycket av själva saken

 

Det finns två bra sätt att vinna i golf; genom sin egen duglighet - eller genom andras misstag

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 

Golfens Framsynta Bakåtsträvare säger i sitt medlemsblad; det är svårt att spå om golfen, och i synnerhet om dens framtid

 

Det finns inga gränser för vad vi golfare kan hitta på - när vi helt och hållet saknar fantasi

 

Det är inte det vi läser om hur golf ska spelas som gör oss till bra spelare - utan det vi efteråt kommer ihåg

 

Den farligaste av våra fördomar om golf är tron att vi inte har några - jag har dessbättre inga sådana fördomar

 

Kloka Golfgummors Gäng sprider ett rykte som säger; den som inte hoppas på att vinna har redan förlorat

 

Golfglädje utan avundsjuka, och golf utan skadeglädje - det är konstlad glädje

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

sidan 125

 

I Golfänkornas Veckoblad var det någon som skrev,

om Gud hade velat att kvinnor skulle förstå män - då hade golfen aldrig uppfunnits

 

Golfens Visa Råd hävdar med bestämdhet att; den som går golfbanan fram i andras fotspår kommer aldrig först

 

Mycket minnesvärt i mitt golfminnes gömma har glömskan förtärt,

 men vad aldrig jag lärt kan jag aldrig glömma - det vore för mycket begärt.

Tack Alf Henriksson för de orden, och tack ni andra för en god kamp

 

Golf är en märklig företeelse - där alla andra bara tänker på sig själva ... det är bara jag som tänker på mig

 

Strunt är strunt, och snus är snus, om än i gyllne dosor,  men segerns rosor i ett sprucket krus är ändå alltid rosor

 

Svenska Golfs regelråd ger rådet, att inga råd får ges utan att råd rådes och/eller efterrådes,

i synnerhet när äkta makar spelar tillsammans

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 

Så ock i golf ska man vara aktsam om sina vänner när man är på väg upp -

 för man riskerar att möta dem igen när man är på väg ner

 

Det bästa beviset för att erfarenhet inte hjälper i golf är att; hur många gånger jag än har avslutat en dålig golfrond

 så hindrar det mig inte från att kasta mig in i en ny nästa gång jag går ut

 

Ingen segrare tror på tillfälligheter, och det gör inte jag heller; jag tror helt enkelt att jag är så här bra

 

En del golfspelare är så förhärdade i sin självgodhet - att de kan hålla sig upprätta även om de egentligen saknar ryggrad

 

När Bokskogen GKs blandade gosskör, som kom efter oss, hade sjungit FORE flera gånger, och i olika stämmor -

 då släppte vi igenom dom

 

Golfen är en labyrint där man måste gå vilse några gånger innan man hittar rätt. Denna gång hittade jag rätt

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 

Diplomati - det är konsten att be någon dra åt helvete på ett sådant sätt - att han ser fram emot resan.

Den konsten hade jag haft nytta av idag när NN pliktade mig på hål ?

 

Jag tänker inte på allt elände som har varit, utan på allt det underbara som ska komma - nu när jag vet hur man ska spela golf

sidan 126

 

Mycket av det jag vill göra i golfen är antingen omoraliskt, olagligt ... eller fettbildande

 

Golfvetande utan sunt förnuft är dubbel dårskap

 

En framgångsrik lagkapten måste kunna tre saker;

delegera allt ansvar, skylla från sig alla misslyckanden ... och själv ta åt sig hela äran när man vinner