Det kissas för mycket vitt i golfen. Sida 72-91

20 TUSEN MILJONER kronor är hyfsat (!) mycket pengar hade också Joakim von Anka tyckt om han tillfrågats 

Det är så mycket pengar att jag mentalt inte kan greppa det. Jag kan inte inse storleken på den ofantliga summa som hamnar hos en golfande person på vår planet. Hade de pengarna hamnat hos en person som verkat för planetens välstånd och till mänsklighetens fromma hade det varit förlåtligt, men att de går till en person i en oviktig "underhållningsbransch" har jag svårt att ta in. Jag avundas inte han som får alla dessa pengar. Han kan trots allt inte mer än äta sig mätt han heller. Och han kan inte ruinera sig oavsett hur ofta han lägger miljoner på fala damer för att roa sig när potensen pockar och saven stiger. Dessutom är det inte hans fel att prissummorna är så höga. Han får ändå inte mera pengar än vad ansvariga tokskallar och knäppgökar har bestämt att han ska få, så visst: Bocke och tåcke han djupt, som Gustaf Fröding skrev, och märkligt vore det väl annars.

   Men inga stegar tillåts bli så höga att någon därifrån kan kliva rakt in i himlen. Det jag reagerar mot är vettlösheten i de ofattbara prissummor som förekommer, beviljas, accepteras och anslås av arrangörer, annonsörer, sponsorer, vi konsumenter och andra. Dessutom de feta reklamkontrakt som ingås med en del golfspelare. Det är också ett faktum att heller inga träd kan växa upp till himlen. Verkligheten är tack och lov så funtad att den till slut ändå lyckas skilja ut de riktiga grisarna från de verkliga svinen. Och att allting har en ände, utom korven - som har två.

Sidan 85

Det är du och jag som är Svarte Petter i det spelet. Till vilken gagn är dessa enorma pris- och reklampengar

Var finns balansen, var har förnuftet tagit vägen? Vad vinner golfen på detta - och vad vinner du och jag som utövare av aktiviteten på detta tokeri, frosseri och slöseri med andras pengar; våra pengar? Svaret är klart som korvspad, du och jag vinner inget på detta. Det är i stället vi som i slutänden är med och betalar kalaset. Och alla, utom det fåtal som får alla de pengarna är förlorare; notan måste förr eller senare betalas. Några måste till slut bli stående där med skägget i brevlådan och fingrarna i råttfällan. Några blir till slut Svarte Petter. Och Svarte Petter räknas inte i tusental, de räknas i miljoner. Av världens drygt 66 miljoner golfspelare är vi minst 66 miljoner som är Svarte Petter. Någonstans i denna galenskap måste det väl ändå finnas en eller annan fungerande hjärna som kan protestera mot vansinnet - kan jag tycka. Hjärnan är väl inte bara i vägen hos alla i branschen?

 

Man kan lura alla golfare en del av tiden, några merparten av tiden,

men man kan inte lura alla golfare hela tiden

Golfare i stort är inte dumma, om någon trodde det. Allt fler golfare tycks reagera mot denna tingens (o)ordning. Denna ökande medvetenhet hos golfarna kommer i slutänden att drabba golfen negativt. Med minskande intresse från oss vanliga golfare som följd, och med svårigheter att rekrytera nya medlemmar till golfen i framtiden. Jag tror att många av golfens kommersiella företrädare och intressenter skjuter sig själva i foten, och att golfen i framtiden kommer att få betala dyrt för dagens överdrifter och tokerier. Golfarnas sunda förnuft ska inte underskattas.

   Minska ner på prissummorna, och fördela om dem, då blir fler golfspelare glada. Minska ner de totala pris- och reklampengar som betalas till vissa spelare, och använd de pengarna i stället till att sänka priserna på de golfartiklar vi konsumenter behöver för vårt spel. Fördela om pengarna så att även golfens proletärer, de spelare som huserar längre ner i prislistorna på tourerna, kan existera på sin golf. Fördela om pengarna så att de inte ska behöva bo i tält eller i baksätet på en bil när de spelar sig runt på golfbanorna i världen. Det skulle säkert öka bredden på toppen och stimulera intresset för golfen. Som det är nu är det bara ett litet fåtal stenrika spelare som är på väg att segra ihjäl hela intresset för golfen. Och ärligt talat, hur många av de 67 miljonerna golfare är det som längre bryr sig om vem som vinner den ena eller den andra golftävlingen? Jag gör det i vart fall inte.


Det är hårda bud, sa Moses när han tappade stentavlorna på tårna

För att en golfande svensk, som tjänar 30 tusen kronor i månaden ska kunna dra in 20 tusen miljoner kronor, måste hen hålla på i 5 tusen 555 år. Det är hårda bud ... som tar på krafterna. Ställ det antalet år i relation till hur långt tillbaka i tiden som vi har en "hum" om händelsernas förlopp.

   Det är drygt 2 tusen år sedan det sägs att Jesus föddes, och är 11 hundra år sedan vikingen Leif Eriksson upptäckte Amerika. Och 5 hundra år senare som hans namne Gustav Eriksson "åkte" det första "Vasaloppet" i omvänd ordning - från Mora till Sälen, gömd i en höskrinda. Gustav Eriksson, känd som Gustav Vasa. Och det är drygt 3 hundra år sedan Karl XII orsakade kalabaliken i Bender.

Sidan 86

Jag offrar mitt förnuft på fåfängans altare i tron att andra kan göra mig lyckligare än jag är när jag är mig själv

Hade jag Svarte Petter inte varit så fåfäng i min önskan att låna glans av andra, och inte varit så villig att acceptera budskapen i den reklam och andra "visdomsord" som sprids i säljande syfte, då hade det inte getts utrymme för sådana galenskaper. Hade jag trott mera på mig själv och på min egen förmåga, och mindre på alla gurun i branschen, då hade verkligheten sett ut på ett annat sätt. Jag hade då inte lika ofta som nu känt mig manad att behöva köpa varje ny mirakelklubba och mirakelboll som lanseras och som ständigt erbjuds mig amatör. Så jag får väl skylla mig själv - och lite på dig Svarte Petter. År 1931 skrev Alf Henriksson: Inget är så gammalt som det som nyss var nytt, och inget är så löjligt som i går. Hundra djärva tankar som allt i fjol betytt - är bara dammigt snusförnuft i år. Han avsåg den gången inte alla de golftillbehör som det nu läggs pengar på, för de var inte uppfunna på den tiden, men jag brukar tänka på denna dikt när mitt självförtroende sviktar och när köplusten allt för påtagligt tränger sig på.

 

När pengarna talar i golfen då är sanningen stum

De pengar som används i sammanhanget är inbakade i priset på de varor vi köper. Därför är jag inte förvånad att klubbor, kläder, kepsar, bollar, skor och annat är svindyra. I vart fall om vi väljer varumärken som fixstjärnorna säger sig använda sig av när de spelar golf. Vi golfare tros av säljarna  vara en troende skara som kollektivt rusar åt samma håll så fort en trend visar sig. Vi förväntas tro på det mesta som sägs om hur golf ska spelas - och med vad den ska praktiseras, om det sägs med allvarlig min av säljarna, tränarna och stjärnorna ... och om det sägs tillräckligt ofta.

   Vi ska vara medvetna om detta knep och inte gå på allt som sägs och skrivs i ämnet. Vi ska i stället med förnuft välja det vi verkligen behöver för vår golf, och inte lättvindigt välja det andra påstår att vi behöver. Då kommer vi billigare undan än om vi väljer med hjälp av stjärnornas, säljarnas och reklammakarnas "förnuft och goda råd", som uttalas i helt andra syften än att hjälpa oss i vår strävan efter den sanna golflyckan. Men för att citera Voltaire: Vanligt sunt förnuft hos folk är inte särskilt vanligt hos folk. Därför satsas det också miljarder på att skapa varumärken och på att övertyga oss Svarte Petter om att vi absolut behöver de märkesvarorna när vi ska spela golf för att få motion, skattefri friskvård för en del - och gemenskap.


Golfstjärnorna får materielen gratis, det är du och jag Svarte Petter som "bjuder"

Men med vilken boll, i vilka skor, tröja, keps, klubbor, klockor, bilar och annat som världens högt betalda golfstjärnor säger sig använda är ointressant för mig personligen. De visar sig bara med materiel med de varumärken på som betalar dem bäst för att visa sig med just dessa varumärken. Och de får dessutom materielen gratis medan vi Svarte Petter själva får betala för vårt materiel. Plus att vi i slutänden  är med och betalar för det stjärnorna får gratis "för att övertyga oss". Visst är golfens metoder och upphaussade galjonsfigurer fantastiska, och till för att lura oss konsumenter. 

   Det är min mänskliga plikt, liksom er, att inte vara neutral, skrev nobelpristagaren Eyvind Johnson i ett annat ärende. Det uttrycket är relevant här. Det jag säger gäller naturligtvis inte dig personligen. Du är säkert mycket klokare än vad jag och andra Svarte Petter är. Det är mig och mitt beteende jag försöker förklara, och möjligen försvara. Jag har gett upp och har lydigt ställt in mig i ledet bland andra duperade och manipulerade konsumenter, som med öppet visir går på allt detta. Jag har ändå jobbat med reklam och försäljning i nästan hela mitt yrkesliv och är hyggligt insatt i vilka metoder som tillämpas för att få kunder att agera som de som säljer vill att de ska agera, men trots denna insikt går jag på detta gång efter annan.

   Men som golfare är man inte mer än människa - och vissa dagar är man inte ens det, om det är förmildrande i sammanhanget. Som vanlig människa är man försvarslös när det tunga artilleriet sätts in. Reklammakarna och säljarna har alla vapnen i sina händer, och de kan alla knepen för att få oss dit de vill. Om inte så hittar de på nya: För dit ska vi om det så ska bloa sa Kolingen.

Sidan 87

Gud bevare konungen (!) och alla våra varumärken

Inför reklamens och säljarnas samordnade attacker är det enklast att bara vika ner sig och glida med i den stora grå massan. Det är jobbigt att ständigt streta emot alla galenskaper vi ställs inför i livet, så vi får hoppas på bättre villkor i nästa liv. Men om vi inte tror på ett nästa liv, ja, då är det kört.       

  Jag är född i oxens tecken, och som "oxe" får jag hornen stubbade och sår i pannan av att ständigt stångas mot övermakten. Men när djävulen blir gammal lär han bli religiös, och det gäller även mig. Jag sviker ibland mina ideal och glider lätt med i galenskaperna, trots att jag envetet försöker streta emot. Men när köplusten blir allt för påträngande erinrar jag mig ett uttalande av en guru som gjordes på ett möte för säljare och reklamfolk som jag deltog i för många år sedan - och som fortsatt får mig att tänka till en extra gång innan jag öppnar "lädret". Han sa:


För oss som säljer är varumärket viktigare än allt annat ... och marknadsvärdet är viktigare än människovärdet

Det ligger inget värde i att bara tillverka saker. De verkliga värdena skapas genom noggranna undersökningar av kundernas beteende. Genom att skapa behov som egentligen inte finns, och genom att skapa och marknadsföra varumärken. Skillnaden mellan produkter och varumärken är fundamental. En produkt är någonting som tillverkas i en fabrik till lägsta möjliga pris ... och som sedan säljs till högsta möjliga pris. Ett varumärke är någonting som inplanteras i huvudena på de individer som vi vill ska köpa våra varor. Individer som därefter är villiga att betala det pris vi begär för de varorna - oavsett om de är värda det priset eller inte. Varumärket är viktigare än själva varan. Varor förgås medan varumärken består.

 

Det är i den cyniska verkligheten vi lever i, du, jag och alla andra Svarte Petter

Det är i den eviga uppförsbacken vi näst intill stretar ihjäl oss för att vara up to date när vi går ut på golfbanorna för att spela. Fan trót, sa Relling, men så är det. Tillvaron för oss Svarte Petter är inte alltid så välsignad och empatisk som många tycks tro att den är. Vi är inte till för att roas och underhållas, vi är till för att "mjölkas" ... så som myrorna och nyckelpigorna mjölkar bladlössen på rosorna i min trädgård.

 

Vi golfare behöver bara äta, sova och älska

Det finns väl genomtänkta metoder för hur vi golfare ska kunna övertalas och övertygas till att köpa saker vi oftast inte behöver. Vi golfare som bara har tre basala behov som ska tillgodoses: äta, sova, älska (fortplanta oss). Alla andra behov är konstgjorda och skapade av reklammakare och säljare. Märkesvaruberoendet och tilltron till alla varumärken som florerar på världens marknader, oavsett vilka det är, kostar oss konsumenter ofantliga summor. Kostnaderna för att skapa och vidmakthålla det som kallas varumärken är enorma och är sannolikt mer än 70 procent av varornas pris i många fall. Det pris vi betalar exklusive moms. Var är vettet och sansen i detta? Jo, det skapar ju sysselsättning gubevars!

Sidan 88

Åtminstone i Kina, där arbetaren som gör det jag ska köpa, 2001 tjänade mindre än 5 tusen kronor i månaden

Efter att då ha arbetat 12 timmar om dagen månadens alla dagar, minus 2 dagar för nödvändig återhämtning. För att denna kines skulle få ihop sina 190 miljoner kronor, den summa som kan stå på vinnarchecken i en enda golftävling, måste hen arbeta i drygt 3 tusen (!) år.

   Detta moderna slaveri i vår tjänst för småpengar - är förnedrande för ett folk som kunde göra krut och skjuta upp raketer för mer än 4 tusen år sedan. Redan på den tiden då vi väl fortfarande klättrade omkring uppe i trädkronorna. Detta är väl milt sagt åt helsike för henne och för hela mänskligheten. Hur ska denna enormt orättvisa fördelning av resurserna och välfärden i världen sluta kan jag undra? 

 

Kända varumärken, gjorda av billig industrisprit, spetsade med doftämnen, säljs till ockerpriser

Titta i flygplatsernas Taxfree-butiker, på färjor, i bordershopar och annorstädes, då kan du se vad jag menar med "varumärken". Värst är flygplatserna med stora dyra säljytor precis där vi måste gå. Hyllmetrar med ”exklusiva” parfymer, deodoranter, krämer, rakvatten och annan kosmetika som de inbillar oss resenärer att vi behöver för vårt välbefinnande. Luktegott i minimala förpackningar som, trots löftet om Taxfree kan kosta mer än en ToR-  

biljett med Ryan Air till spanska golfkusten, även om den "skattefriheten" inte längre finns inom EU. Dessutom enormt utbud av Taxfree alkohol och ohälsosamma sötsaker i glittrande storförpackningar, veritabla sockerbomber som gör oss sjuka och överviktiga. Det är ordet Taxfree som gör att vi står där som spön i backen och köper onödigheterna. Det ordet har en märklig inverkan på oss konsumenter. Vi inbillar oss då att varan ska vara billigare än annars, vilket den normalt inte är. Bortsett från sprit och tobak där den höga svenska skatten slår igenom på priset.

 

Men, för de höga skatterna på sprit och tobak i vårt land får vi sjukvård och annan välfärd. Vad får vi för

vinsterna på det som säljs Taxfree? Vinster som Taxfree placeras i skatteparadisen ... och som sedan Taxfree

hamnar i fickorna på våra "frälsare": långt bort från pengakistan ur vilken vi hämtar pengarna till vår skattefinansierade välfärd. Och de flesta Taxfree-varorna finns heller inte att köpa på annat håll, i samma förpackning, med samma innehåll, så prisjämförelser går inte att göra. Men det är så det är tänkt. Det är ett planerat bedrägeri mot oss konsumenter som vi sväljer med hull och hår. Men icke förty så är det med skattemedel som välfärd och omsorg finansieras. Betalas inte tillräckligt med skatter blir det ingen välfärd värd namnet. Taxfree är skattesmitning (!) som inte tillför världen annat än överkonsumtion av onödigheter som vi mår bäst av utan. Begreppet Taxfree går vi på utan att ifrågasätta förnuftet i det. Merparten av det som säljs Taxfree är negativt för vår hälsa och välfärd, som orsakar svåra sjukdomar som åtgärdas i vården ... och bekostas av skattebetalarna.

   Jag har svårt att förstå hur regeringar medger denna "bonus" på onödiga och ohälsosamma saker när vi ska ut i världen för att golfa, sola eller arbeta. Taxfree borde inte medges på annat än på viktiga och hälsosamma baslivsmedel - och då erbjudas i den vanliga handeln. Då hade Taxfree varit en gåva till mänskligheten och inte enbart ett kortlivat nöje och orsak till plåga och död för brukare, och till sorg och elände för deras anhöriga.

  Sidan 89

Att "smita" från att betala nödvändiga skatter är i längden ingen god affär för någon,

varken för oss konsumenter eller för stater

Och ju mer pengar som läggs på Taxfree desto sämre för helheten. Vårt hopp, om vi har något, måste ställas till det förnuft som kan utvecklas i det engagerade motståndet mot utvecklingens dårskaper, skrev Sven-Eric Liedman i ett annat ärende. Det är ett uttalande som passar i sammanhanget. 

   Men det är väl så här det ska vara? Det tycks vara så du och jag Svarte Petter vill ha det, så vi ska väl vara glada över sakernas tillstånd i nationen och i världen. Men som sagt, bortsett från att äta, sova och älska finns inga andra basala behov hos oss människor. Men behov kan skapas, och:  Allt kan säljas med mördande reklam, till och med konserverad gröt, sjöng Ulf Peder Olrog på sin tid.


De svenska företag som är registrerade i skatteparadisen, vilket många välkända företag är, ska inte

tala om solidaritet med oss som betalar våra skatter där vi intjänar dem, och där vi behöver använda dem

Hade alla företag i vårt land gjort på samma sätt som de giriga skattesmitarna gör då hade vi inte haft någon infrastruktur och välfärd att skryta med. Ingen sjukvård och åldringsvård värd namnet, bristfällig forskning, dåliga skolor, färre "dagisar", usla allmänna färdmedel, svagt försvar, sämre vägar och järnvägar som leder hit och dit, och helt saknat reklamfri public service TV/radio. Då hade vi helt och fullt varit i händerna på de krafter som aldrig står på din och min sida. Denna risk har jag insett, och det tar jag hänsyn till när jag väljer var och hur jag ska använda mina pengar vid köp och annat. Att företag och andra flyttar obeskattade vinster och pengar till skatteparadisen är måhända inte alltid olagligt eftersom lagarna är luddigt skrivna, och skattesmitarna är duktiga på att "tolka" dem. Men när det enda syftet är att smita från skatt på uppnådda vinster (!) då är det ett ondsint svek mot hela mänskligheten.


Många vet vad saker och ting kostar, men en del har inte en aning om vad de egentligen är värda

Men om man tror att man blir bättre golfspelare när man spelar med en viss märkeströja på sig, spelar på en speciell boll, med en viss klubba, i de rätta skorna, spridande den rätta doften, dricker den "fina" spriten ... så må väl det vara hänt!? Det är väl upp till var och en att själva avgöra hur man vill använda sina surt förvärvade slantar utan att någon annan ska lägga sig i det ... eller??? Det är väl vår demokratiska rättighet att få göra som de vill ... förlåt, som vi vill, och att göra det vi själva tror på. Har vi inget eget självförtroende kan vi väl få låna lite av andras självförtroende och glans utan att någon utomstående ska lägga sig i det. Visst är det väl så. Det är väl bra sagt och ett ord i rättan tid ... eller hur!?

   Så, stå på mig själv annars gör andra det, hade nog Pippi Långstrump uttryckt det om hon hade tillfrågats i ärendet. Vi bestämmer väl själva över vårt eget liv, eller har jag fel i detta? Är det andra som bestämmer åt oss ... och hur vi ska bete oss?

Sidan 90

Jag tror på frihet och fri företagsamhet, och jag är inte motståndare till sann och vägledande reklam

Jag har i många år drivit företag och sålt varor med hjälp av reklam, men jag har alltid försökt undvika förskönande beskrivningar av det jag velat sälja, eller gjort reklam för. Jag har strävat efter att informera om fakta kring den vara jag önskat sälja och sedan lämnat till var och en att själva avgöra om de vill köpa den eller inte. Men jag har väl i alla år varit en dumskalle. Dock har jag kunnat se folk i ögonen och har sovit gott om nätterna - med samvetet som huvudkudde, i hopp om att andra människor inte sovit sämre på grund av mina påståenden i den reklam som jag stod bakom.

   Jag tycker att reklamen ska kontrolleras, regleras så att den inte får rumstera hur som helst med oss lättmanipulerade, försvarslösa konsumenter. Vi fåfänga, okunniga, okritiska och lättlurade varelser kan inbillas nästan vad som helst, och det sker ständigt. Självförtroende och tillit till sin egen förmåga och förstånd är en bristvara hos många Homo sapiens sapiens: Den förståndiga? människan, den art som vi golfare säger oss tillhöra.

   Reklamens och propagandans makt är mycket stor och extremt farlig för oss som är måltavla för den. Och i händerna på fel personer, i fel företag och i stater med tvivelaktiga avsikter och värderingar då är den makten en katastrof för alla.

 

Reklamen är manipulerande, och den frånhänder oss lätt vår förmåga (!) till att fritt kunna välja   

Även om reklamfolket hävdar motsatsen. Reklamfolket har i sina händer instrument och metoder som jag vanliga människa och värnlösa konsument inte har en chans att kunna värja mig mot när de medvetet sätter den sidan till, och så medvetna är reklamfolket. 

   Egentligen borde reklam i dess nuvarande form vara förbjuden. Där den ostraffat och utan beviskrav kan påstå nästan vad som helst om vad som helst. Men hur ska det då bli med den förväntade tillväxten i världsekonomin som vi ständigt uppmanas att sträva efter? Utan reklamens förljugenhet kan den tillväxten inte uppnås. Men med de begränsade resurser som finns på jorden så kommer den tillväxten snart ändå inte att kunna uppnås hur mycket reklamfolket än anstränger sig. Vi är nu vid vägs ände där kräftgången för vår okontrollerade tillvaro här på jorden pågår för fullt.

Sidan 91

Nästan ingen gör reklam för det jag verkligen behöver, mest för sådant som jag utan saknad kan avstå

Reklamens uppgift är att informera om varor och tjänster som jag behöver, och som jag kan ha nytta av. Att det görs på ett anständigt sätt som inte leder mig rakt i fördärvet. Men reklamen används mest i syfte att pådyvla mig varor som jag inte behöver, men som jag på ett eller annat sätt inbillas att jag måste ha för min lyckas skull. Den glättiga förljugna reklamen som omger mig överallt är ett gissel, en plåga som tränger in under huden. Allt tycks gå ut på att jag ska konsumera mera så att det ständigt kan sättas nya säljrekord. Blir det inga nya rekord satta då tycks en del tro att jorden kommer att gå under. Men blir det ständigt nya rekord satta då kommer jorden garanterat att gå under i brist på förnybara resurser. Jag konsument itutas ständigt att jag måste shoppa för att bli lycklig, men var f-n ska jag göra av allt som jag ska shoppa, mitt hus är ju redan fullt.

_________________________


Vill du läsa texten sida för sida som i en vanlig bok, vilket gör det lättare att hitta sidor du kanske

vill återkomma till. Klicka då på den blå länken högst upp (!) så kommer du till "blädderboken".

zKlicka på rubrikerna ovan för att komma till önskat textblock.

Vid läsning i mobil, och i vissa läsplattor, klicka då på strecksymbolen som visas högst upp till höger om rubriken.


Vill du läsa boken sida för sida som en vanlig bok, öppna länken:

https://www.paperturn-view.com/sv/driva/bldderbok-originalet-pdf-variant-4-8-22?pid=MjY263455

Annars kan du läsa texten i detta avsnitt i sin helhet nedan.

Missa inte 1:a sidan (!) Klicka på rubriken högst upp: En GRATIS bok om golf ...

_______________________

 Sida 72

Det kissas för mycket vitt (!) på våra golfbanor

Golf är en hälsobringare, förutsatt att man inte dricker för mycket vatten när man praktiserar den. Vatten är ett farligt gift, vilket omger Visby stift, enligt Falstaff, fakir. Och det visste också Jesus, som enligt Sten "Kontrapunkt" Broman, förvandlade det till vin så fort han fick syn på det.

Trots denna "sanning" uppmanas vi svenska golfare att dricka mycket vatten under en golfrond, oavsett väder och oavsett om vi är törstiga eller inte. Varför detta råd? Enligt forskare på Karolinska har denna Drickavattenepidemi, som de kallar den, ingen positiv inverkan på spelet och på hälsan. De hävdar att det är en myt att det är så, och att det inte finns någon vetenskap som styrker tesen. Drick bara när du är törstig. Det är livsfarligt att inta för mycket vatten. Man kan drabbas av vattenförgiftning, läste jag i Läkartidningen. För mycket vatten späder ut livsviktiga vätskor och salter i kroppen, och kan leda till skador på livsviktiga inre organ. Vill du veta mera om detta (?) googla på ordet vattenförgiftning.


Det är nog fler golfare som riskerar att drunkna i sina överdrivna intag av vatten än att de ska törsta ihjäl

Ibland möter jag golfare som i regn och rusk bälgar i sig litervis med vatten i tron att det ska hjälpa dem till en bättre score. Eller att de ska undvika uttorkning. Men det är väl som med annat i golfen - att det är någon guru som uttalat sig i frågan och då tror många att det är en sanning som måste följas om man ska lyckas som golfare. Jag går min egen väg och minskar på vattenintaget, och jag ser till att urinen är gul och inte vit när jag använder "tappen". Då slipper jag också till förfång för tempot i spelet att i tid och otid springa "out of bounds" och förorena i naturen. 

Kroppen är själv bäste rådgivaren och den påminner när den behöver vatten. Då känner jag mig törstig och då dricker jag för att släcka törsten. Jag lyssnar på det "rådet" och inte på gurun. Och att dricka energidrycker, som rekommenderas i prestationshöjande syfte, gör jag aldrig. De tillför inget annat än onödigt socker och tomma kalorier, och de ämnena mår jag bäst av utan.

    Jag ägnar mig aldrig åt stretching innan jag slår ut. Det hävdas ibland att det är bra som uppvärmning - och att det förhindrar skador, men sådana    övningar kan ha motsatt effekt. Att töja ut stela ouppvärmda muskler innan man slår ut är i bästa fall onödigt och i sämsta fall till men för hälsan. Ju mer tid som ägnas åt sådana övningar ökar den risken och den negativa effekten. Det är sämre att värma upp med stretching än att inte värma upp alls. Många forskare och läkare menar att stretching före en ansträngning oftast är onödigt. För mig känns det hälsosammare när jag tar en snabb promenad innan spelet, och att jag böjer mig djupt några gånger framåt, bakåt och åt sidorna. Den uppvärmningen brukar vara tillräcklig. Dessutom kan man ha värmen på för fullt i bilen på väg till golfbanan!? Den uppvärmningen gör kanske samma nytta? Den ena metoden är måhända lika bra som den andra.

Sida 73

I början av min golfkarriär trodde jag att jag inte var vem som helst   

Den ständiga strävan till att sänka mitt hcp lämnade mig ingen ro. Gick det mig emot under en rond bokade jag tid hos pron i hopp om att hen på några minuter skulle komma med lösningen på problemet. Fungerade inte mina klubbor som det lovades i reklamen köpte jag nya i tron att det var dem det var fel på. Jag var ett tacksamt mål för alla säljare och gurun som finns i branschen. Jag ville då gärna tro att resultatet i min golf berodde på materielen och inte på min egen (o)förmåga. Nu förstår jag - att som den knäppgök jag är ställde jag onödigt höga krav på mig själv med resultat att om det inte gick som förväntat blev jag sur och stressade mig själv i onödan, och till men för hjärtat. Det som var tänkt att vara en avkoppling och en lisa för själen blev då i stället ett ohälsosamt tvång som jag inte mådde bra av.

    Dubbelslag i golf är inte att förakta. Nu 2023 spelar jag på hcp 28 och vikten är runt 105 kilo, vilket jag får leva med. Hcp 28 ger mig behövliga dubbelslag och är ett hcp som jag ibland kan spela på när lyckan står mig bi. Ett hcp som gör att jag kan notera en 3:a, 4:a eller 5:a protokollet någon gång emellanåt, vilket känns bra. Nyligen gjorde jag en Eagle vilken renderade mig hela 6 poäng av de 23 poäng som jag totalt lyckades skrapa ihop på hela den ronden. 

 

Flyeryd i östra Blekinge, där jag är född, är ett paradis där också stenmurarna blommar

En sak har jag förstått av den hjärtinfarkt jag fick, att hade jag börjat spela golf i unga år, och inte börjat röka, då hade jag troligen inte fått infarkten. Jag är född 1941 i byn Flyeryd i Kristianopel socken i Blekinge län, granne med Östra Karsbo i Torsås socken, Södra Möre, Småland, där jag gick i skolan. Därav de "vackert" men knappt hörbara skorrande rrr:en som hörs när jag talar. Rrr som vi blekingar gärna vill tro kan härledas till franskan och inte till danskan. Kristianopel socken är en del av det "stenrika" men fattiga grannskapet till Dackebygden. Det nordöstra hörnet av Sveriges trädgård. Den del av världen som Gud glömde vid skapelsen men som han, när han upptäckte misstaget, gjorde till ett paradis där också stenmurarna blommar hela sommaren. Åk dit och förbluffas av detta "naturfenomen".

    I denna min ljuva hemtrakt fanns ingen golfbana ... så det blev röka i stället. Vilket jag illa nog började med redan i skolan. Då, på "den gamla goda tiden" var det rent av hälsosamt (!) att röka. I vart fall om man trodde på dåtidens reklam, vilket jag gjorde. Då trodde jag att allt som var skrivet var sant, och att fotografier visade verkligheten och inget annat. Det kan man inte lita på att de gör i dag. Fråga vår kung, han torde veta efter det han råkade ut för i påstått samröre med Camilla Henemark. Därför var det heller ingen i min omgivning som nämnvärt protesterade mot att jag började röka redan i skolåldern. I tiden mellan skolan och 47 år var jag sedan upptagen med att både röka och att försörja mig. 

Sida 74

Cigaretten är en livsfarlig onödighet, med glöd i den ena änden och en självmordskandidat i den andra

Att sluta röka under tiden mellan skolan och hjärtinfarkten föll mig egentligen aldrig in. När man vet med sig att "man kan sluta röka när som helst", och hur enkelt som helst, då behöver man väl inte sluta precis då!? Och hur ungdomar i dag, med tillgång till all fakta och info som finns, tillåter sig att börja röka har jag svårt att förstå. Det är det dummaste och mest meningslösa man kan göra mot sig själv.

   Men inget i livet är för sent förrän man är framme hos Sankte Per, om det är dit man ska. Jag rökte minst 20 cigaretter om dagen i 35 år, men slutade tvärt när infarkten kom, vilket jag är tacksam för att jag kunde göra. Det tar de åren att utveckla en hjärtinfarkt, en lungcancer, eller KOL.

   KOL, ett oansenligt namn på en allt annat än oansenlig sjukdom! Börjar med rökhosta och andfåddhet och slutar i helvetes kval med långsam kvävning när lungorna slutar fungera. Har man haft turen att överleva en så dramatisk händelse som en hjärtinfarkt då är det lätt att sluta röka.

 

Rökare är människor de också, men inte lika länge, sa Salon Gahlin

När jag bestämde mig för att sluta röka fick jag inga problem med abstinens, och jag har sedan aldrig haft några sådana problem. Är man medveten om vad slutpriset för att röka kan bli är det inte svårt att avstå från det tvivelaktiga nöjet. Rökandet var ett gissel, men det smakade gott varje gång. Sport, motion och fysisk ansträngning då? Nej, varför det? Är man tillräckligt begåvad behövs ingen motion, sa lundensaren Sten "Kontrapunkt" Broman, och begåvad ville man gärna tro att man var. Dessutom drog jag djupa halsbloss när jag rökte, vilket var ansträngande nog. 

   Då, på den gamla goda tiden, då vi nordöstblekingar skyllde dåligt väder, missväxt, oäkta barn, försvunnen tvätt, förlorade oskulder och allt annat som var galet på vår östra granne - ryssarna. Då när vi trodde på myten att inget kunde hända stora starka "Dackar". Men det kunde det.

  Sida 75

Därför bör den kloke golfare skattas, som den gyllene regeln minns,

att rätt värdera vad som finns ... och inte endast det som fattas

Att bli en hyfsad golfare är inte så svårt, men att sedan bli bättre - det är svårt. Att lära sig spela golf på en rimlig nivå kan alla göra. Man ska bara inte ställa för höga krav på oss själva för då är inte golfen rolig, eller nyttig. Och hur golfen ska spelas kan vi lämna därhän, för en normal sanning om hur den ska spelas varar som regel ändå bara tills nästa nummer av tidningen Svensk Golf utkommer. Jag har ännu inte läst en enda utgåva av denna skrift utan att någon där har propagerat för ett annat sätt att spela golf på än det jag genom alla tidigare år har praktiserat.


Men att rätta sig efter andras råd om hur golf ska spelas är som att sy sig kläder efter andras (!) mått

   Golf är svårt och svårare om man krånglar till den, vilket vi ofta gör. Golfen är enklare och roligare om vi inte tar den allt för allvarligt. Att vi gör det utifrån våra egna förutsättningar och att vi inte tror på allt som sägs och skrivs om hur den ska utföras ... och med vad. Ta golfen som den kommer, som ett nöje och en lisa för själen. Inse innebörden i vad Esaias Tegnér skrev, dock utan att han då förmodligen avsåg golfen. 


Golf är en primitiv form av jordbruk, hävdade Hans Werthén 

Golf tycks ge mycket till oss utövare, för vad är det annars som kan få oss att tillbringa hela dagar gående fram och tillbaka på gamla potatisåkrar och kohagar och bedriva detta "primitiva jordbruk", och detta oavsett väder. Vad är det annars som får oss golfare att vissa tider på året frivilligt utsätta oss för riskerna att få blåskatarr, förfrusna fingrar, förkylningar, skoskav, fotsvamp, ledskador och Gud vet vad.

  Det är ju så, att när andra på grund av dåligt väder går in då går golfarna ut. I vart fall om det är en tävling. Många hävdar - att har man anmält sig till en tävling då ska man stå på första tee när starttiden är inne, om man så ska bäras dit. Om det spöregnar, snöar eller blåser storm betyder inget. Golf är golf och då får tokigt nog allt annat stå till sidan. Vädret tycks vara kryddan i tillvaron för många golfare.


Bara svenska golfare och sjöräddningen (!) går ut i dåligt väder

Vi golfare gör det frivilligt och för vårt inbillade nöje. Sjöräddningen gör det också frivilligt, men i syfte att rädda liv, så det är en viss skillnad på motiven. Allt väder är golfväder hävdar nördarna, men att spela golf i regn och rusk är galet - och är en tvivelaktig friskvård. Det resulterar nog i flera onödiga krämpor hos golfare än det tillstås. Det må vara okej om det börjar regna under spelets gång, men att gå ut i regn är väl närmast dumdristigt - och borde inte förekomma, inte ens på tävling! När jag ser alla golfare ge sig ut på golfbanorna i tid och otid, och i väder som alla vettiga flyr, då undrar jag om det var de skarorna som Johan L Runeberg skådade i sin kristallkula i mitten på 1800-talet. För visst påminner detta utdrag ur Fänrik Ståls sägner om nutidens golfare: Jag såg ett folk som kunde allt, blott ej sin ära svika. Jag såg en här som frös och svalt - men segrade tillika.

Sida 76

Ibland blir tillvaron för oss golfare precis som vi har tänkt oss den, särskilt när vi inte har tänkt oss något särskilt

Golfens hcp-system är alla golfares jämlika rätt att få vara olika duktiga, men att ändå kunna spela mot varandra i samma tävling - och boll. Tanken är storartad, men problemet med jämlikheten är att vi ständigt hetsas till att försöka uppnå den jämlikheten med de som är bättre än vi själva. Vi inbillas alltid, och skräms ständigt i propagandan från PGA med att: Den som inte alltid vill bli bättre i sin golf ... alltid blir sämre.

    Men det finns de som på allvar menar att inget är så odemokratiskt och orättvist som att behandla alla golfare lika. Det är nog därför vi är uppdelade i A, B, C-klass. Vi säger oss acceptera hcp-systemet, men vi tror inte på det. Men hur som helst med jämlikhet, demokrati och rättvisa. Det finns alltid någon som är mer "jämlik" än övriga. Som skiljer sig från mängden och som står där som mest jämlik segrare när tävlingen man deltar i är slut. Och en dag hejdar sig tiden ett slag och något oväntat sker, och att du den dagen då är den som är mest jämlik. Det vill säga att du då hamnar i den situation som denna bok till dels handlar om, att hålla segertalet när man vunnit en golftävling.

 

Som golfare duger du som du är, och systemet med hcp innebär att ingenting i din golf

gör dig underlägsen några andra golfare (!) utan ditt eget samtycke

Därför kan det gå precis hur som helst när du deltar i en golftävling. När du slår ut i golf kan drömmar slå in som du kanske inte trodde att du närde. Det finns då alltid en viss risk för, eller chans till, att du till slut vinner tävlingen. Eller att du vinner din klass.

   Även om du i dina mest optimistiska stunder, eller pessimistiska kanske tror att det inte gäller dig, så kommer den dag då även ditt golfspel kommer att gå enligt instruktionsboken. Den dag då allt går din väg hur du än gör och hur tokigt du än agerar. När den dagen inträffar kommer du in med en fantomscore och du hamnar högst upp på prispallen ... om du vill eller inte. Den dagen står du där som mest "jämlik" segrare med de konsekvenser det för med sig med extra uppmärksamhet på dig ... och med krav på att du ska hålla ett segertal.

Sida 77

Att vi förväntas hålla segertal när vi vunnit skapar ofta större problem än det löser

De flesta vill hellre dö än hålla tal, läste jag på Systembolaget.se. Att vinna en golftävling uppfattas därför av många som en katastrof, och som därför får dem att avstå från att delta i tävlingar. En seger innebär inte bara att man får stå där och lapa segerns sötma, att få pris, njuta av konkurrenternas besvikelser och lyssna till publikens jubel. Nej, att segra är att ta steget ut i kylan och upp på toppen av stacken där vinden blåser kallt och snålt. Att segra är att hamna i händelsernas centrum, att få allas blickar riktade mot sig. Då blir det för de flesta plötsligt allvar och det är inte längre lika roligt. 

   Inför detta "djävulska påfund", att behöva hålla segertal, är det många som får kalla fötter och svettbrytningar. Så med tanke på det obehag som detta för med sig för de flesta förstår jag ärligt talat inte varför vi på amatörnivå förväntas ska hålla detta tal när vi har vunnit.

 

Det är väl okej att proffsen förväntas hålla tal, de som genom att vinna en enda tävling kan tjäna

475 *) normala svenska årslöner (!) eller mer, men att vi amatörer  ska göra det är en överdrift

*) Förklaring längre fram. Det vore väl enklare om vi bara hämtade vårt pris och att vi sedan fick gå därifrån i lugn och ro. Att vinna i golf är svårt nog utan att man därtill ska behöva hålla detta för många fruktade tal. Ska det sägas något kan väl prisutdelaren säga något smickrande till segraren. Det skulle förenkla det hela, och alla skulle våga gå för fullt hela ronden utan rädsla för att behöva hålla tal. Då skulle flertalet uppfatta en seger som en belöning och inte som en skräckfylld mara. Men, kravet på segertal är en konsekvens av den människosyn som råder i golfen.

  Golfen främjar egoismen, och kravet ska nog ses som en "hämnd" på den som har snuvat oss andra i tävlingen på konfekten. Det är inget egenvärde i ett segertal, det är egentligen bara dumt. Men det är som det är och bästa möjliga får göras av situationen. Det förväntas ett segertal av dig när du har vunnit. Har du då inte Alf Svenssons (KD) retoriska förmåga infinner sig ett problem som verkar oöverstigligt för de flesta: hållandet av detta tal. Hur ska du då göra, och vad ska du då säga om du hamnar i denna "nödsituation"? Det är inte svårt när du vet hur du ska göra. Till detta längre fram.

Sida 78 

Du håller väl inte igen på de sista hålen av rädsla för att behöva hålla segertalet

Det är många golfare som genom åren har avstått från att tävla, eller som avsiktligt hållit igen för att slippa stå där ensam och övergiven högst upp på stacken, högst upp på prispallen, med kallsvetten rinnande i pannan och hålla detta för många till synes oöverstigliga och skräckinjagande segertal. 

   Men som den optimist du är räknar du nog med att denna olycksdag aldrig kommer att drabba dig. Men pass på, för det är precis vad den kommer att göra, ty även en blind höna hittar ibland ett korn. Helt plötsligt ramlar polletten ner i rätt rör och du finner dig stående där som segrare - och därmed förväntad segertalare. En dag har du kanske större tur än du förtjänat. Då fru Fortuna står på din sida och ser till att ditt spel stämmer till 100 procent. 

   Antislajsplåster på driver och spoon gör full verkan. "Cobrorna" går längre än någonsin, och tack vare plåstren hamnar bollarna på farvajen, som vi säger i Skåne. Träfemman går som en moraklocka, och med järnen klistrar du bollen vid pinnen vid inspelen. Bunkrarna undviker du att hamna i, puttarna går din väg och bollarna rinner ner i koppen utan att du förstår varför. Medtävlarna är stumma av beundran över ditt fina spel, och poängen ramlar in. Vadå att golf är svårt, och vem sa att det inte går att spela med en sving som jag har. Här ser du undantaget som bekräftar regeln, säger du tyst till dig själv. Visst är golfen ändå rättvis så till vida att det alltid är resultatet som räknas, inte hur du har uppnått det. Att delta i golftävling är ingen skönhetstävling där den som håller snyggast i klubban eller har den vackraste svingen vinner racet.

 

Bollen ska bara ner i koppen med så få slag som möjligt. Det betyder inte så mycket hur du hanterar klubborna

på banan för att detta "under" ska inträffa. Hur du gör är av underordnat intresse för alla utom möjligen för klubbens tränare, som kanske tar tillfället i akt och propagerar för sina lektioner när hen ser hur du hanterar verktygen. Det framgår inte på scorekortet hur du har uppnått ditt resultat, eller hur din sving ser ut. Scorekortet berättar bara det nakna resultatet. Tur eller otur, stolpe ut eller stolpe in framgår inte där. Det är nog därför som många efteråt,på det 19 hålet, känner för att i detalj plåga sina vänner och bollkamrater med att berätta hur de gjorde på alla de övriga 18 hålen. Ett omtugg och idissling som är lika inspirerande som att titta på andras semesterbilder, eller som att titta på när färgen torkar på en nymålad vägg.

Sida 79

Ibland snubblar vi golfare över oväntade segrar, och en dag leker livet även för dig - då det mesta går din väg ... 

åtminstone så långt. Det är den dag du kommer in med ett leende på läpparna och med svansen i vädret. Du glider av 18:e greenen med lätta steg och med ett segerresultat i bagaget. Vad då glömde att hålla igen på slutet. Men hörru du du, det vet väl alla att det inte är min stil att hålla igen, mumlar du tyst. Nej, självfallet inte. Du är ju känd för att alltid göra ditt bästa för att vinna, eller? Nåja, hur som helst med viljan. Denna gång vann habegäret över försiktigheten. Den hastiga kollen på tävlingspriserna innan du gick ut lockade dig in i fördärvet. Det är inte gratis att ligga på topp, och hög svansföring kostar. Du gick med öppet visir in under galgen och stack frivilligt huvudet i snaran. Du glömde all försiktighet och lapade i dig poängen. Habegäret är en bra drivkraft men är en dålig herre. Men visst var det kul att komma in med ett bra resultat. Visst svällde bringan när du såg ditt namn högst upp på resultattavlan. Och visst värmde gratulationerna av väluppfostrade konkurrenter som hjälpligt lyckades dölja sin besvikelse över sitt eget misslyckande. Av resultattavlans rader är den översta raden trots allt den mest intressanta raden att se sitt namn på, även om det kostar på i slutänden. Välbefinnande i golf inträffar ibland när man minst anar det. Du har visat dina konkurrenter att du är bäst, visat hur slipstenen ska dras och var skåpet ska stå. Det är en dag som inte går av för hackor, och du har ett resultat som du kommer att leva länge på. Men med ett nytt hcp som du får svårt att leva upp till nästa gång du ger dig ut på banan. Men vad då då, den dagen den sorgen. Just nu är det bara glädje som råder. Och så här kan det gå när man spelar golf; när man minst förväntar sig det så blir det som det blir.

 

Nu står du där övergiven som en snögubbe i töväder, och lika rådvill som en fjärt i en korgmöbel

Ve och fasa! Långsamt går det upp för dig att du har vunnit tävlingen - eller klassen, och att du därmed också förväntas hålla det sedvanliga segertalet till dina besegrade konkurrenter, och till publiken. Hålla tal. Jag ska hålla tal. DET ÄR JU JAG SOM SKA HÅLLA SEGERTALET. O hemska tanke. Jag som aldrig har talat offentligt förut. Jag som nästan får blodstörtning bara jag tänker tanken. Hur ska det gå? Vad ska jag säga, hur ska jag bete mig. Vad kommer folk att tycka. Jag tror jag dör. Jag tror jag sticker huvudet i sanden och smiter från allt.   

Sida 80

Ibland går dina golfdrömmar i uppfyllelse, även om du kanske säger dig inte har haft några sådana

Vad är det här för soppa, undrade Erik XIV när han 1577 fick sin sista ärtsoppa på Örbyhus slott, och du undrar detsamma. Vad är det för soppa du hamnat i? Det var inte meningen att du skulle vinna, du ville bara få några timmars motion. Visst hade du av reklamen för den nya hybriden du köpt blivit övertygad om att den skulle ta dig till sjunde himlen. Men att du skulle hamna högst upp på pallen var en överraskning för dig - och förmodligen också för de andra som deltog i tävlingen. Inte heller kan väl du rå för att ditt handicap är sämre än det spel du i verkligheten presterar, och att du i dag hade flyt och turen på din sida. Ska du nu straffas för detta genom att behöva hålla detta skräckinjagande segertal.

 

Ingen golfare är tryggare än den som bor i ett luftslott, och ingen är så fattig att hen aldrig har ägt ett sådant 

Men nu är tryggheten borta med vinden. Illusionen har spruckit. Luften som höll luftslottet uppe har pyst ut, och nu ska du ut i den råa verkligheten. Plötsligt kommer du till insikt om att du ska stå där i all din glans, i centrum för allas intresse. Högst upp på prispallen och med hög och stadig röst framföra ditt segertal. Du ska stå där som Magnus Ladulås eller Kung Byxlös (drottning Margaretha), med allas blickar riktade mot dig och tala ut över nejden. Tala till den besegrade menigheten, till allmogen, till fotfolket som har kämpat i dryga fem timmar och gått minst 1 mil till ringa nytta.

   Scenskräcken drabbar dig med full kraft. Du känner hotet växa, nackhåren reser sig och skräcken slår sina vassa klor i dig. Ångesten lägger sig som en våt filt över dig och du har svårt att få luft. Benen skakar så att knäskålarna nästan ramlar av, och med sina iskalla fötter kommer paniken smygande utefter ryggraden. Hjärtat bultar och hotar spränga bröstkorgen. Kallsvetten rinner på pannan och oron kryper runt i kroppen som en ettrig svetslåga. Du undrar hur du ska kunna ta dig ur den fasansfulla situationen på ett anständigt sätt. 

 

I golf är illusionerna det mesta nöjet, ibland det enda nöjet

Det där med att vinna hela tävlingen kom som en överraskning för dig. Visserligen har du tänkt tanken någon gång, men att tanken en dag skulle bli verklighet hade du inte förväntat dig, och innerst inte önskat dig. Du överväger nu att hellre fly än illa fäkta; att smita från hela rasket. Du är beredd att offra segerpriset på scenskräckens altare, men hellre det än att behöva hålla det skräckinjagande segertalet. Alla deltagare vet ju ändå att det är du som har vunnit; det syns på resultattavlan. Du kan ange personliga orsaker till att du måste lämna området före prisutdelningen. Skyll på att du har gäster hemma, en tid att passa, akut sjukdom - eller vad som helst. Allt tycks då vara ett bättre alternativ än att stanna kvar under galgen.

   Väljer du den utvägen då är du i gott sällskap. Du är inte den förste som har fallit för det inre trycket, och du kommer att följas av flera i framtiden. Det är ju inte alla golfare som kommer att läsa denna "bok", och att på så sätt få "nödig kunskap" och hjälp med att kunna hålla ett segertal.

   Ibland är det bättre att vara lycklig av dårskap än vis av skada, så: Calmera dig min käre Watson, som Oldsberg sa till Hallberg när han "spårade ur" i På Spåret i TV1. Ta det lugnt och var vid gott mod. Det är inte så farligt som du tror, du har klarat av mycket värre saker än så i livet. Det är många golfspelare som oförskyllt, ibland oavsiktligt, har hamnat i samma situation som du nu har gjort. Och de flesta har kommit ur situationen med både livet och äran i behåll. Även om de efteråt inte blivit ihågkomna som goda talare så har de flesta ändå fått sitt pris, hållit ett "segertal" - och blivit "aktade" medlemmar i skaran med lyckosamma och segrande golfare.

Sida 81

Segertal är ett problem för de flesta golfare, också för storheterna i golfen

Många av dem menar att de har haft större problem med segertalen än med spelet. Att de på grund av kravet på segertal under perioder i sin karriär avsiktligt avstått från att försöka vinna just för att slippa hålla detta skräckinjagande segertal. Så ge inte slaget förlorat, du är i ett förnämligt sällskap.

   I förarbetet till denna bok har jag försökt finna "berömda tal" som hållits vid golftävlingar, men det finns inte mycket att hämta på det fältet. Det är tämligen tunnsått med sådana tal. Det är, som det sägs i Skåne: Lika glest på det fältet som det är gräs på en nysådd farvaj.

   Men det har genom åren flitigt segertalats på golfbanorna runt om i världen. Mycket har sagts om ingenting och ibland har det uttryckts ganska väl. Men få tycks ha tyckt att det var mödan värt att skriva ner de talen för att spara dem till eftervärlden. Eller så har talen varit för uddlösa och ointressanta. Det är nog ändå så - att golfare i allmänhet är bättre på att spela spelet än att hålla segertalet när de har vunnit.

 

I golf har man ingen nytta av hjärnan, i golfen är hjärnan bara i vägen, sa John Daly

För att skapa ett segertal behövs ett gott uppslag och en fungerande hjärna som kan hålla ihop det. Men det är kanske det som fattas hos en del golfare. För det ligger väl något i vad den välkände, eller ökände amerikanske golfaren John Daly sa. Han är en del av golfcirkusen och bör veta hur det ligger till. Jag återkommer till segertalen, men först något annat som jag vill ha sagt i sammanhanget.

 

För att travestera Winston Churchill: Aldrig har så få haft så många att tacka för så mycket

Golf är en bra "uppfinning". Till glädje och motion för mer än 66 miljoner världsmedborgare 2023. Men inget gott utan ont. I golfen är det pengarna som styr, där råder det osunda förnuftet. Svenska Dagbladet: Golfen svämmar över alla bräddar i form av prispengar, i många gånger ohemula belopp. Martin Hardenberger skrev i Kvp/Expressen: Stjärngolfarna, med hundratals miljoner på bankkontot, ger girigheten ett ansikte. För mig är de stora pengarna snarare något ogreppbart och nästan smaklöst.  

Sida 82

År 2022 var segerchecken i PGA-finalen i USA drygt 18 miljoner dollar (190 miljoner (!) kronor) 

Vilket motsvarar 475 årslöner för en svensk sjuksköterska som tjänar 33 tusen kronor i månaden. Är det vettigt och vad golfen behöver? Nej, inte är den golf som jag vill ha betjänt av denna galenskap. Men golfen är en spegelbild av världen, där det är överdrifter som råder - aldrig underdrifter. 

   Och vi golfare frodas i den bubbla som vi villigt hjälper till att blåsa upp. Med ständigt högre belopp på segercheckarna och med ständigt stigande priser på det materiel vi köper när vi ska spela golf, trots att merparten tillverkas i Kina där det nästan inte kostar något att få det gjort. En bubbla, som när den spricker så är det som vanligt småfolket, vi fotfolket som får ta smällarna. Det är vi naiva tillskyndare av olika avarter som då blir stående där som fåntrattar med tappade hakor och vidöppna munnar, undrande över vad det var som hände, och varför det hände.

   Det blir sedan vi: The small people, som BP:s chef, den tidigare Volvochefen Carl Henric Svanberg så respektlöst sa efter ett katastrofalt oljeutsläpp i USA, som får hantera spillrorna av de brustna illusionerna, som får dra det tunga lasset, och som slutligen får stå för "fiolerna".

 

Pengarna i golfen blir till makt när de är medel (!) och till helvetets glöd när de är målet

Är det rimligt (?) att den som vinner en golftävling får 190 miljoner kronor eller mer för detta. Dessutom kanske miljoner i extra reklamintäkter från sina sponsorer. Jo, jag vet, tävlingen omfattar 5 till 6 dagar med inspelet, och de lägger ner mycket av sin andra tid på att bli bra - och att vara bra. Men ändå; 190 miljoner för 6 dagars "arbete". Plus pengar under bordet som fixstjärnorna enligt uppgift kräver för sitt deltagande. Vinnaren hade nog spelat och kanske varit glad även om prissumman "bara" hade varit 1 miljon kronor.

 

En  sjuksköterska i Sverige måste alltså arbeta i 475 år för att få ihop 190 miljoner kronor

Är det en rimlig och rättvis fördelning av resurserna av underlaget för vår gemensamma välfärd i världen? Är sjuksköterskans arbete och kompetens så mycket mindre värd (?) i jämförelse med golfspelarens. Nej, det är en våldsam orättvisa och en snedfördelning av resurserna i världen som jag inte ställer upp på. Världen kan utan saknad avstå golfarna, men världen kan inte (!) avstå sjuksköterskorna. Denna enorma överdrift är en otillständig glorifiering av de tämligen obehövliga idrottsstjärnorna, och är en grov undervärdering av de absolut behövliga sjuksköterskorna.

Sida 83        

Pengar växer inte på träden och faller inte ner från himlen, så varifrån kommer då den "manna" som föder

golfen, och som övergöder tillverkare och ett fåtal spelare. Jo, den "mannan" kommer från Svarte Petter. Och Svarte Petter i sammanhanget det är du och jag och alla andra miljoner golfare i världen. De pengarna kommer huvudsakligen från vinsterna som tillverkarna gör på de produkter som vi köper när vi ska spela vår golf, och från oljeshejkerna i arabvärlden. För varifrån ska pengarna annars komma? Det är som vanligt vi Svarte Petter, som med våra köp av de varor leverantörerna säljer till oss, är med och finansierar alla ofattbara prispengar och sanslöst generösa reklamkontrakt som florerar i branschen. Utan vår benägna medverkan skulle inte detta frosseri med "våra" pengar kunna förekomma och fortsätta.

 

Är det vettigt? att en av världens nu mest kände golfspelare tros komma att tjäna motsvarande

20 TUSEN MILJONER (!) kronor på sin golf under sin aktiva tid.  

Nej självfallet inte. Det är helgalet, och visar bara hur illa det står till med förnuftet i denna lilla sektor av vår tillvaro. Men att den spelaren förväntas tjäna så mycket pengar på sin golf är inte ett realistiskt mått på hans kunnande, för så mycket bättre än många andra golfare är han ändå inte. Nej, det är väl snarare ett mått på omgivningens totala dårskap. Enligt tidningen Sport Illustrated tjänade den spelaren nästan 800 miljoner kronor 2009. Han var det året världens bäst betalde idrottsman. 

 

En del putsar så mycket på sin image att de till slut inte har någon kvar, sa Danny Kay

Denne mycket skicklige golfare, som gav sken av att vara en hyvens kille - och oralens förkämpe … förlåt, moralens förkämpe ska det förstås vara, visade sig till sist ändå vara en verklig mansgris. Med en kvinnosyn som inte heller den gick av för hackor - enligt vad medierna upplyste om.

   När glorian sedan kasade ner lika långt som byxorna på honom då var den image som han ville ge sken av inte mycket värd. Men han tjänade ändå 670 miljoner kronor året därpå, trots att byxorna nog fortsatt ofta var nere. Eller det kanske var tack vare den ”reklamen” som han ändå drog in så mycket pengar trots att han förlorade ett antal sponsorer, och att han då heller inte placerade sig bra i tävlingar som han deltog i.

   Att han var så benägen att satsa så enormt på pilskhetens altare har jag svårt att förstå. Men det är kanske detta med hjärnan, som John Daly sa. Eller så är det den erbarmliga kvinnosyn som på många håll råder inom golfen. Med så mycket pengar på fickan är det förledande lätt att tappa vett och sans. Då tror man kanske att man kan köpa allt. Detta hans mörkade beteende innebar kanske ändå att andra spelare tappade respekten för honom när det visade sig att han inte var den "Gud" som han och hans uppbackare gärna ville få oss att tro att han var. Dumhet kan i längden inte kamoufleras ens med massor av pengar. Verkligheten brukar som sagt förr eller senare ändå ta ut sin rätt.

Sida 84

Så mycket pengar till en person när stora delar av jordens befolkning svälter, det är väl ändå käpprätt åt h.... (!)

Unga golfare tycks många gånger tro att pengar är allt här i världen, medan vi som är äldre verkligen vet att det är så. Åtminstone är det så i golfen och i finans och företagskretsar. Men enligt mitt sätt att se finns det ingen av kvinna född på vår jord, som i jämförelse med andra människor är värd 20 tusen miljoner kronor för sitt arbete under sin aktiva tid; eller ens bråkdelen av den summan. Detta må gälla företagsledare, entreprenörer, idrottsmän, artister, golfspelare, underbarn och andra. Så mycket pengar till en person när halva jordens befolkning inte kan äta sig mätta (!) det är inte vettigt. Det är sorgligt, djupt beklagligt och grymt orättvist mot världens folk. Det gör mig uppriktigt förbannad att det kan få förekomma utan att vi unisont reagerar, och utan att vi alla ställer oss upp och skriker oss hesa.