DET NATURLIGA FÖRSTÅNDET kan ersätta nästan ... Sida 92-117

Klicka på rubrikerna ovan för att komma till önskat textblock.

Vid läsning i mobil, och i vissa läsplattor, klicka då på strecksymbolen som visas högst upp till höger om rubriken.


Vill du läsa boken sida för sida som en vanlig bok, öppna länken:

https://www.paperturn-view.com/sv/driva/bldderbok-originalet-pdf-variant-4-8-22?pid=MjY263455

Annars kan du läsa texten i detta avsnitt i sin helhet nedan.

Missa inte 1:a sidan (!) Klicka på rubriken högst upp: En GRATIS bok om golf ...

_______________________

Sida 92 

När jag konsument är osäker, och tvivlar på mig själv, då är säljare och reklamfolk säkra på att nå sina mål

De ser då till att skapa osäkerhet hos mig genom att peka på hur kändisar gör eller inte gör. De skapar medvetet tvivel och dåligt självförtroende hos mig som de sedan vill att jag ska "stärka" genom att bete mig som, klä mig som, dofta som, spela golf med materiel och annat som kändisarna sägs göra. Den tvivelaktiga användningen av påståenden och reklamens makt gör mig till en olycklig människa, som förr eller senare riskerar att konsumera ihjäl mig i min strävan att bli så lika det i den aktuella tiden reklamerade "idealet" som möjligt.

   Men jag har friheten att välja, så länge leve friheten! Reklamen visar du väljer är en slogan som säljare och reklamfolk använder. Reklamen ska bara visa alternativen är det sagt, vilket låter tryggt. Det är sedan jag "frie" konsument som har rätten att välja. Det vill säga rätten att köpa eller att avstå. Men varför gör jag då inte det? Varför väljer jag inte med förnuft? Varför är jag så lättledd, varför går jag ofta och okritiskt dit säljarna och reklammakarna pekar ... dit där de vill ha mig? Jag lägger mig inte i hur du och andra gör när det gäller detta, men i mitt fall kan jag konstatera - att jag har svårt att värja mig mot lockropen i all den säljpropaganda som ständigt våldför sig på mig. Stup i kvarten går jag på myterna om att jag blir  en bättre människa i allmänhet och en bättre golfare i synnerhet, bara jag följer de "goda råd" som sprids i säljande syfte. Vår oförmåga till att tro på oss själva (!) är den bästa grogrunden för alla varumärken som finns i branschen, och i världen. Detta är säljare och reklammakare väl införstådda med, och de agerar skoningslöst för att nå sina säljmål och för att öka sina marknadsandelar.

 

De drack den dyraste konjaken i tron att det skulle ta dem upp till sjunde himlen

På 1960-talet, när jag kom till Hong Kong i jakten på "lycka och välstånd ", slog det mig att invånarna där var "hejare" på att dricka konjak. Dyr konjak - och i mängder! De ståtade med den högsta per capitakonsumtionen av konjak i världen. Det folk som tjänade en femtedel av vad vi vanliga svenskar då tjänade i månaden, drack konjak på samma sätt som vi drack vatten. När jag drack ett glas öl till min Pekinganka drack mina kinesiska vänner Martells konjak i glas i samma storlek fyllt upp till randenDe fyllde på glasen stup i ett och drack tills de ramlade under bordet. Vad kunde detta udda beteende bero på? Jo, i TV, i tidningsannonser och på reklampelare på stan öste man på med reklam för de finaste konjakssorterna och "lärde" där invånarna att man ska göra som västerlänningarna gör: man ska dricka konjak. Reklamens makt och önskan att likna västerlänningar var stor, så det dracks mängder av konjak i Hong Kong på den tiden. Men jag ska inte anklaga Hong Kongborna för oförstånd.

Sida 93

Jag tolkar också reklamen som f-n tolkar bibeln, i vart fall när den avser golfen

I så måtto att jag låter mig ledas och förledas av golfens ekonomiska intressenter så till den grad att jag ibland beter mig som om jag var medlem i en fårskock där alla springer åt samma håll när vallhundarna visar sig. När reklammakarna i sina ansträngningar att kunna sälja på mig ännu mera prylar basunerar ut att jag måste ha den senaste "innovationen" om jag ska lyckas i min golf, då ställer jag mig villigt i kön i shoparna för att köpa det senaste, om jag behöver det eller inte. När det lanseras en ny boll: Som flyger längre än andra och din väg, som det påstås i reklamen, då är det den bollen jag tror mig behöva för att jag ska bli lyckligare. När det kommer en ny klubba som enligt reklamen: Går längst, rakast och är mest förlåtande av alla klubbor då är det den jag köper, trots att jag har förrådet fullt av klubbor som var "senaste nytt och oumbärliga" förra gången tidningen Svensk Golf kom ut. Jag går alltför lätt och okritiskt på det som sägs i reklamen - och jag låter mig utan motstånd ledas till "stupstocken" utan att reagera. Eller att jag ens ifrågasätter en del tokerier och påståenden som ibland presenteras.

 

Det naturliga förståndet och vettiga övningar kan ersätta nästan varje form av "utbildning" i golfen

Under alla år som jag spelat golf har jag i reklamen ständigt inbillats att jag måste ha det nyaste på materielsidan för att bli en bättre och lyckligare golfare. Och säkert som amen i kyrkan kommer det ständigt nytt i marknaden som jag inbillas att jag måste ha för att bli ännu bättre - och ännu lyckligare. Kreativiteten hos tillverkarna är outtömlig, och behovet hos mig golfare tycks vara oändligt. Tillverkarna är fullt medvetna om att jag är benägen att tro på allt det som sägs och skrivs när min egen förmåga ute på banan inte räcker till.


Jag betalar dyrt för "utbildning" i golfen ... men lär jag något (?) av den

Golfare antas tillhöra en troende skara som tror på allt som sägs i reklamen, och vi förväntas lydigt gå dit reklammakarna och säljarna pekar. De räknar med att vi ska förlita oss på förståsigpåarnas teorier om hur golfen ska spelas, och med vilken ny "innovation" den bäst kan praktiseras. Allt i det fåfänga hoppet att vi tror oss ska kunna bli som Parnevik och Sörenstam även om vi saknar de förutsättningar som krävs för att ens komma i närheten av deras kunnande. Vi hänger oss gärna åt de illusioner som vi själva och andra skapar i vårt golfande när verkligheten inte alltid blir som vi tänkt oss den. Men okej då, om golfen är en illusion så åt fanders med verkligheten. Åt fanders med talang, ålder, kropp, känsla och förståelse för spelet. Är det viktigt i sammanhanget!? Det är väl roligare att få leva med i de illusioner som "intressenterna" så generöst förmedlar till mig golfare än att inte göra något alls ... eller? Om jag tolkar budskapen på det sätt som det avses i reklamen - då kan golfkunnande och framgång som golfare enkelt köpas i närmaste golfshop. Det gäller bara att hala upp "lädret" så löser sig allt. Reklammakarna litar helt på att i det avgörande ögonblicket, då det gäller antingen eller, ska det visa sig att jag och andra golfare ofta tycks ha mer pengar än förstånd.

Sida 94

Inget är så gammalt som det som nyss var nytt, och inget är så löjligt som i går,

hundra djärva tankar som allt i fjol betytt är bara dammigt snusförnuft i år, skrev Alf Henriksson

apropå reklamens "våldtäkt" på oss konsumenter. Kan man inte med reklam få oss att köpa tillräckligt då ser man till att R & A St Andrews, United States Golf Association, SGF och andra golfförbund i världen förbjuder oss att använda klubbor som miljoner golfare i världen nyligen investerat stora pengar i, och som påstods vara den stora "lyckan" när de lanserades. Jag tänker på vissa typer av driver med trampolineffekt, fairwayklubbor, hybrider och andra "verktyg". Nu är de inte längre tillåtna och ska ersättas med nya. Allt för vår inbillade lycka och till gagn för omsättningarna.

Visst går det att göra lysande affärer när alla "goda säljkrafter samverkar", och ändamålet helgar medlen. Jag anar "argan list" och ska: Grytan hållas kokande, som Frälsningsarmén säger, då kommer nog en del andra verktyg och klubbor som vi har att spela med också förbjudas i framtiden. Stjärnorna ställer gärna upp och påstår att deras framgång är betingad av det ena eller det andra, men de ställer bara upp för de som betalar dem bäst för att de ska påstå det. Sanningshalten i den typen av budskap är noll. De e bare ljug alltihop, sa Jokkmokks Jokke.

   Golfens kommersiella företrädare har så till den grad lyckats i sina uppsåt att jag och andra Svarte Petter ibland beter oss på ett underligt sätt. Hur ska jag annars kunna förklara det fenomen som Tobias Bergman beskriver i tidningen Svensk Golf nr 10/2006, där han skriver:

 

Tänk att det finns så många dårar i ett så litet land

Cirka 150 tusen svenskar tittade på proffsgolf på Barsebäck och Bro – Bålsta för ett par veckor sedan. Det är egentligen en fantastisk siffra. För tänk att vi är så många dårar i ett så litet land. Vad ska man annars kalla människor som hostar upp hundratals kronor för att bli insläppta på en idrottsarena med vetskapen om att det bara kommer att få se ungefär en procent av alla action som kommer att utspela sig under dagen.

   En procent! Det är ju för f-n som att se första minuten av AIK-Djurgården, hälften av fjärde gamet när Björkman möter Nadal eller när Kajsa Bergqvist klarar 1,87 i första försöket - och därefter lämna området glad i hågen, varmt talandes om hur fantastiskt skickliga utövarna är.

   När man dessutom tänker på att man knappt vågar knäppa en skjortknapp eller bita sönder en halstablett, utan att få onda blickar av brittiska medelmåttor eller folkilskna funktionärer blir det än mer obegripligt att vi står där. Eller att vi kan hänga i timtal och vänta in ledarbollen, eftersom vi hittat en kanonplats intill repet, för att när den väl dyker upp varken få en skymt av spelare, boll eller hål på grund av alla fotografer, caddies, tavelbärare, kommentatorer och annat löst folk som tror att det har samma egenskaper som skyltfönster. Att golf på TV är överlägset liveversionen är förstås helt givet. Ändå älskar jag varenda sekund av spektaklet, varje gång jag besöker en golftävling.

 

Vad är det som får oss att bete oss så här? Kan det vara detta med hjärnan (!?) som John Daly sa

Eller är det andra krafter som påverkar vårt märkliga beteende? Vad är vi ute efter när vi så uppenbart låter oss bli dragna vid näsan gång på gång. Men hur som helst med orsaken. Det är ändå ett hälsotecken att det finns någon med insikt i ämnet som reagerar på tokerierna, även om han fegar och tar tillbaka det mesta i sista meningen. Den uppriktiga kritiken fick inte bli alltför framträdande och påtaglig eftersom målet för kritiken vid det tillfället satt på hans egen födkrok. Tobias Bergman visste vad som gällde, han var under 10 år chefredaktör för SGF:s tidning Svensk Golf.

Sida 95

Utmaningen för mig i golfen är att vara mig själv i en värld där många försöker få mig att vara någon annan

Jag gillar golfen, den har bidragit med mycket positivt i mitt liv. Jag har genom golfen träffat många trevliga människor som berikat min tillvaro, och jag har fått fin motion och omhuldad "friskvård", även om en del av den sedan har offrats på det 19:e hålet. Men jag tycker uppriktigt illa om den prestationsångest som ständigt frammanas hos mig golfare. Jag känner ingen större sympati för de som försöker inbilla mig att jag näst intill måste konsumera ihjäl mig för att jag ska bli ännu "lyckligare" med min golf.

   Jag försöker alltid hävda min uppfattning att min golf, och resultatet i mitt golfande beror på mig själv och inte på vems eller vilka verktyg jag använder mig av. Golf för mig är hälsosamma promenader, som jag kanske annars inte skulle gjort, och några timmars socialt umgänge med trevliga människor - som i de flesta fall går åt samma håll som jag, och under samma ledstjärna. Att jag frivilligt skulle delta i det eviga gatloppet för att tillgodose och okritiskt berika leverantörerna till branschen är otänkbart. Mitt syfte med golfen är mycket viktigare än så.


På vems sida stod min medlemstidning Svensk Golf

När jag 2007 skrev detta kom tidningen Svensk Golf i lådan. Den var maffig, 224 sidor fullmatad med reklam och propaganda för nya klubbor, bollar, kläder, skor, bagar och annat + 16 sidor löst ibladad reklam. Mitt husorgan full med annonser och textreklam som basunerade ut att: Allt som var nytt i fjol är gammalt i år! Ett budskap som annonsörerna ville sprida, men att min medlemstidning så helhjärtat stämde in i den kören hade jag svårt att ta in. Det fanns inte ett enda ord i tidningen som ifrågasatte riktigheten i allt det som påstods i annonserna, inte ett kritiskt ord om något. Tvärtom fyllde man på med textreklam och positiva omdömen i det som man ville kalla för redaktionell text: Redovisning, test av drivers och övriga klubbor. Av 25 testade drivers kom ingen sämre än 3:a, alla kom på "pallen"! Det måste vara ett rekord i sig och kvalificerat för Guinness Rekordbok. Man kunde väl ha nöjt sig med att äta tallriken ren ... utan att man dessutom behövde slicka den!   

   Tidningen var så kommersialiserad att jag nästan fick utslag på kroppen. Av de få sidor som ägnades åt annat än annonser och textreklam fanns det inte ett enda kritiskt ord till försvar för mig som stod där med ett år gamla klubbor som jag trivdes utmärkt med, och som sas vara bäst den gången det begav sig. Hela tidningen var ett frontalangrepp, en förödande bredsida och en våldtäkt på mig oskyddade människa och golfare, allt med avsikt att jag skulle konsumera mera. Vilket förtroende förväntade sig Svensk Golf att jag skulle ha för tidningen när de i den så helhjärtat och okritiskt var med i dansen kring guldkalven. Inte ens tidningar som är uttalat kommersiella har mer än 90 procent reklam och propaganda, men det hade de i Svensk Golf nr 5/2007. Men det var inte bara jag som reagerade på det grova "överfallet" den gången.

Sida 96

 Den som är satt i skuld är icke fri, myntade statsminister Göran Persson

När jag betänker vilket engagemang SGF hade i sin egen affärsverksamhet, och vilka risker de där var beredda att ta, då inser jag att de till varje pris måste hjälpa till med att hålla "grytan kokande" och att hålla golfarnas illusioner vid liv. De hade då allt intresse av att hetsa oss medlemmar till att rusa till närmaste golfshop för att köpa det senaste nya. På så sätt kunde tidningen få ännu flera annonser nästa gång, och ännu flera spektakel kunde genomföras i riket. Det var en märklig blandning av idealitet och affärer, där SGF i första hand agerade för sina egna intressen och i andra hand för sina medlemmars intressen. Deras affärsengagemang gjorde dem beroende av de kommersiella intressena, med de konsekvenser det fick för deras handlingsfrihet. De hade fingrarna djupt nere i syltburken, så det var lätt att inse på vilken sida SGF skulle ställa sig i avgörande ögonblick.

Jag kan inte tro att de då ställde sig på medlemmarnas sida. Att sitta på två stolar samtidigt är ett konststycke som inte ens magikern Joe Labero klarar, så jag tror inte heller att de skulle ha lyckats med det. Men de har nyktrat till och insett dilemmat, ty ändring har vidtagits när denna version av boken skrevs 2011. Tidningen Svensk Golf ingår nu 2023 inte längre i SGF. Det "självmordet" överraskar inte mig.


Nej, nu är det bäst att jag skärper mig, annars får jag ta i med hårdhandskarna med mig, sa Pippi Långstrump

Nu ska jag vara positiv och tala om roligare saker när det gäller golfen. Nu ska jag sluta gnälla på märkesinnehavarna och på industrin, på alla dem som gärna vill "frälsa" mig med sina prylar. Att hoppa på ikonerna på detta sätt är att: Gå balansgång på slakt kafferep, som Pippi sa i ett annat sammanhang. De som tillverkar och säljer gör väl bara vad de tror sig vara till för att göra. De gör så gott de kan för att tillgodose de "behov" som de själva har skapat hos mig och andra. Så nog om detta så här långt. Tillbaka till golfbanan och åter till segertalen.


Giriga människor tycks sakna både det de har och det de inte har. Small money, small speech, thank you

Är ett av få segertal som har bevarats till eftervärlden. Det hölls av australiensaren Mike Harwood när han vann Naturgas Open i Lund. Talet var inte speciellt fyndigt ... men det var föredömligt kort. Det var hans sätt att oblygt säga att han tyckte att segerpremien i tävlingen var för låg. Girigheten i golfen är ständigt närvarande, och den förnekar sig aldrig. Eller så var det detta med hjärnan, som John Daly sa.

   Jag vill tacka mina föräldrar för denna framgång, och i synnerhet min pappa och min mamma, lär Greg Norman ha sagt i ett segertal. Men det är nog en skröna, ty så inkrökt och urbota dum är han väl ändå inte. Han försökte nog bara vara rolig i en i övrigt trist omgivning. 

Sida 97

Vad ska du säga i ditt segertal, och vad ska du göra för att våga stanna kvar och ta emot hyllningar och pris

Vilken kunskap i ämnet behöver du för att du i framtiden ska våga ställa upp i alla golftävlingar som du har möjlighet till, utan att du ska skrämmas bort av kravet på att hålla segertal om du vinner. Vad behöver du förutom mod för att du ska våga gå fram till stupet ... och sedan fortsätta rakt fram. Svar, fortsätt och läs! Ta segrarna när de kommer och håll segertalet med glädje. När du har läst vad jag skriver börjar ett nytt och enklare golfliv för dig. Där du med gott mod och stort självförtroende ställer dig upp och håller ditt segertal. Aldrig mera behöver du avstå från att tävla, eller att hålla igen på spelet bara för att du inte kan eller vågar hålla segertalet om du vinner. Eller skylla på att du inte vet hur du ska säga, och hur du ska göra.

   Du kommer i fortsättningen att med tillförsikt våga gå för fullt hela ronden, och ditt hcp kommer att förbättras, eller försämras - beroende på hur du ser det, och nå den nivå som du egentligen anser dig vara berättigad till, och förtjänt av. Du får här ett förråd av enkla, raka uppslag och idéer till segertal som du kan använda i många situationer i livet, inte bara i golfen. Passar inget av de färdiga talen så vet du, efter att läst vad jag skriver, hur du ska kunna skapa ett eget tal. Ett tal som passar ditt sätt att tala och ditt sätt att vara. Ett tal som passar som en golfhandske.

 

Att starta sitt tal med en inledning är bra, för då vet folk i alla fall att man har börjat, sa Oscar Wilde

Det finns inga krav på vad som ska sägas, vad som får sägas - eller hur det ska sägas. Nästan allt kan sägas om det sägs med finess, och med glimten i ögat. Låt det sunda förnuftet och anständigheten sätta gränserna för vad du tillåter dig att säga. Börja inte med att säga att du inte är någon talare. Och för allt i världen (!) håll dig borta från rå underlivshumor. Det är inte roligt ens i en herrbastu. Den typen av simpel humor kan du låta TV och "ståuppare" fortsätta med. Finns det damer i publiken då är underlivshumor nästan alltid en katastrof. Det är möjligt att en och annan av dem skrattar lite förläget med munnen, men merparten av dem gråter i djupet av sina hjärtan.

   Segrarna i varje klass förväntas hålla segertal när de får sitt pris. Är du en av dem då är du i centrum för intresset. Pulsen är hög och hjärtat bankar, men det hör till, så se nu till att få talet ur världen så fort som möjligt. Grips inte av panik när du kliver in i "strålkastarljuset". Börja inte tala direkt! Avvakta någon minut, ge publiken tid att beundra dig (!?) och din hjärtklappning tid att lugna sig. Vänd dig mot dem du ska tala till, och se dem i ögonen. Ta några djupa andetag ... och börja sedan lugnt och behärskat säga det du vill ha sagt. Svårare än så är det inte.

Sida 98

Det var nära ögat, sa hen som träffades av en golfboll i pannan

Visst kan du hålla tal även om du inte är segrare. Vinner du närmast hål, längsta drive, närmast mittlinjen - då är det trevligt med några ord när du fått ditt pris. Har det hänt något trevligt under tävlingen så visst kan du berätta om det. Var inte för blygsam och försiktig. Golf är oftast roligt, och det är inte förbjudet att dela med sig av glädjen. Det är inte de blygaste pojkarna som får kyssa de vackraste flickorna - och det är inte de "snällaste" flickorna som får den största uppmärksamheten. Dessutom är det en bra övning till den gång du vinner hela tävlingen och ska hålla segertalet.

   Men kom ihåg, konsten att tråka ut är att berätta allt ... och att säga för mycket. Skickligheten, "storheten" ligger i begränsningen.

 

Ett segertal ska börja bra, och sluta bra (!) och tiden där i mellan ska vara så kort som möjligt

Här följer nu förslag till hur segertal kan gestalta sig. Välj ut ett eller annat tal som passar dig och situationen - och lär dig det utantill. Eller läs direkt ur boken - det är ingen som klandrar dig för det. Dessutom får du här ett antal citat, roliga uttalanden, ordvändningar, ordspråk, elakheter, bra sagt, klurigheter, aforismer, dikter, historier och påståenden av kända och okända tänkare, som du kan använda som idébank och inspiration för att hitta på egna fyndiga tal till att använda vid olika tillfällen i livet.


Somt jag har skrivit här är lånat av andra, och somt har jag själv kommit på

Somt som sägs är sant, och somt som sägs är möjligen inte sant, och somt som sägs är rena fantasier. Somt är med i brist på annat, och somt är med enbart för min lust att vara lite elak mot den golf jag gillar, och mot lika och olika människor som jag möter ute på golfbanorna. Och somt är med i hopp om att det alltid kan reta några och att rubba deras cirklar. Allt och somt är skrivet med ett gott syfte och i hopp om att ändamålet ska helga medlen. Och allt och somt är skrivet med mening att du ska våga satsa till hundra procent, och att våga (!) och att kunna hålla segertalet när du vinner tävlingar. Så ta nu tjurarna och "kassakorna" i hornen och stå på ute på banan och låt sedan fantasin flöda i segertalet. Kom dock ihåg (!) att allt i talet blir vad du gör det till ... och att ingenting efteråt kan göras ogjort. Så var så god, ordet är fritt, ordet är ditt.


Denna seger kom helt oförberett, och oförberedd som jag är så vill jag tacka för mig

genom att citera direkt ur denna bok, sa Allan Persson på Bedinge GK när han vann en tävling

Har du inte ett förberett tal, eller kan improvisera ett tal framför öppen ridå, då kan du göra som Allan gjorde, läsa något av talen direkt ur denna bok. Glöm därför inte att ha boken digitalt tillgänglig i telefonen när du går ut på nästa tävling - ty du vet aldrig när fru Fortuna väljer att vara förlåtande mot just dig och ditt spel. Med resultat att du helst plötsligt står där som segrare och därmed förväntad segertalare.

Sida 99

Tänk på det här när det gäller talet:


Det ska vara som en kvinnas kjol:

tillräckligt kort för att hålla kvar intresset,

och tillräckligt lång(t) för att täcka det mesta.


 Ta det inte så allvarligt, du dör inte av det.


Krångla inte till det, var dig själv, säg det du känner för.


 Tala på ditt sätt, med din naturliga dialekt.


Tala sakta, tydligt, engagerat, och titta på dem du talar till.


 Tala inte för länge, högst ett par minuter.


 Få ord och fyndiga ... är bättre än många och myndiga.


 ”Krydda” gärna talet med humor, om du har sådan ... annars inte.


  Glöm inte att tacka tävlingsledning och sponsorer!


Börja talet med att "samla upp" dem du ska tala till genom att exempelvis säga:


Kära golfvänner....    Bästa kollegor....    Tuppar och hönor....    Kära konkurrenter....    Systrar o bröder....


Eller så går du rakt på sak och öppnar ditt tala förslagsvis så här:

 

Det viktigaste för en operasångerska är att ha bra skor, sa Birgit Nilsson

Och samma gäller för oss golfare.

Jag har just köpt ett par nya skor,

och ni ser på resultattavlan vad det kan leda till.

Tack för god kamp, en trevligt arrangerad tävling,

och ett superfint pris. 


Eller varför inte öppna ditt tal så här ... när det passar geografiskt:

 

Adel, präster, helsingborgare och bönder

Jag är glad att jag har vunnit här i dag...


Så började jag segertalet när jag vann B-klassen i en tävling på Vasatorp GK i Helsingborg för några år sedan. Jag visste att en greve från den skånska adeln deltog i tävlingen, och jag hade en kyrkans tjänare i bollen framför mig. Flertalet i tävlingen var helsingborgare, och att det bland dem också fanns bönder chansade jag på. Inledningen är en omskrivning av öppningsfrasen i Gustav Vasas tal till de fyra stånden vid riksmötets öppnande i Västerås 1527. Där han, om jag minns rätt, och hörde rätt (!!!) öppnande sitt tal med: Adel, präster, borgare ... och bönder.

 

Ett "vanligt" förekommande segertal på golfbanorna kan låta så här:

 

Jag tackar för en trevlig tävling

Med trevliga medspelare i bollen, på en fin bana ... och att vi hade tur med vädret.

Tack så mycket.


Det är inte lätt att vara kreativ när man står i verkligheten och ska prestera ett segertal. Tycka vad man vill om talet, men det var föredömligt kort, och det kunde hållas på en inandning. Och det var ett bättre alternativ än att fly fältet: att inte säga något alls. Vad det tackades för var det kanske inte så många som uppfattade. Men de talarna brukar också få sitt pris - och kan gå därifrån med hedern i behåll och svansen i vädret. Vem som vann och vad som sas? Ja det är det kanske inte så många som kommer ihåg dagen efter. Och att inte tacka tävlingsledning och sponsorer är mera regel än undantag! Glöms det finns till slut inga tävlingsledningar, sponsorer eller tävlingar, och heller inga tillfällen till att hålla segertal.

   Det är för denna "glömska" det är få som vill åta sig jobbet att vara tävlingsledning. Eller att vara sponsorer och skänka priser som ingen tackar för när de delats ut. Segertalet var acceptabelt - och bättre än att inte säga något alls. Att segrare tiger beror ofta på okunnighet om hur det ska göras, vad som kan sägas ... eller av ren eller "nödvändig" glömska. Okunnigheten kommer förhoppningsvis denna "bok" att undanröja.

Sida 100 

Du kan sätta lite mera "kött på benen" - och göra talet lite mera innehållsrikt genom att exempelvis säga:


Jag vill uttrycka min glädje och förvåning över ...

att jag står här som segrare i denna jämna tävling

Och när jag ser det starka startfältet

då blir jag än mera förvånad över resultatet.

Men tack vare golfens handicapsystem kan även

en medelmåttig spelare som jag någon gång

få uppleva glädjen av att vinna en golftävling, 

där så många duktiga spelare deltar. 


   Att jag har vunnit beror inte på skicklighet, 

utan det beror på att jag hade turen med mig hela tiden.

Dessutom har jag haft glädjen av att gå i en boll

med trevliga medspelare, som med glada tillrop

och ett generöst letande efter mina bollar -

såg till att jag kunde hålla flaggan i topp hela vägen in.


   Hjärtligt tack till tävlingsledningen som har skött det hela perfekt.

Och ett stort tack till (NN AB) för ett fint pris,

och för er vänlighet att bjuda in mig till tävlingen.

Jag hoppas kunna upprepa detta nästa tävling ... om jag får chansen.

 

Ett lagom tal som du kan hålla i alla sammanhang. Ingen blir sur, och alla kan känna sig tillfreds och smickrade med att vara: En del av det starka startfältet och: Där så många duktiga spelare deltar. Detta tal kan hållas vid prisutdelningen i ett företags golftävling, eller med lite ändring av innehållet - vid vilken annan tävling som helst.


Kryp inte i stoftet när du håller ditt tal

Ta för dig, det är du som har vunnit, det är du som är bäst. Det är du som bestämmer vad som ska sägas. Håll ett personligt tal nu när du har chansen; ett tal med mera sting och klös i. Du är måhända känd för att säga vad du tycker i andra sammanhang så varför inte också nu? Så: På med pilen Palle, som dansken Otto Leisner hade som slogan i ett svenskt TV-program. Så här kan du också säga om du inte är alltför harhjärtad:

 

Kära medspelare, den generöse sponsorn ... och tävlingsledningen

Det är inte lätt för mig att stå här och försöka vara ödmjuk

när jag ser på tavlan att jag är bäst i klassen.  

Jag är glad att jag har vunnit, och att jag "mansgris" nu kan

lämna denna arena med flaggan i topp ... och med knorr på svansen.

Det här var lättare än jag trodde 

och jag ser fram mot att få möta er igen i en annan tävling.


Tack tävlingsledningen för att ni lagt tid på att hålla ihop denna tävling 

och tack till sponsorn för ett verkligt fint pris.

 

Detta tal retar en del och roar andra. Visst kan det tyckas vara kaxigt att uttala sig så vanvördigt, men är man bäst i klassen så är man ... och då får omgivningen stå ut med lite högmod och en hög svansföring.


Tacka inte dina bollkamrater för segern (!) segern är din och ingen annans

Dina bollkamrater har inte bidragit till din seger. Innerst inne har de hellre sett sig själva stå där som segrare och inte du. För ingen går väl ut i en tävling med önskan om att någon annan ska segra. Och, om de har bidragit till din seger - då är det ett brott mot någon av golfens regler, tolkning eller definition - och då ska du "diskas". Tig därför still, väck inte den björn som sover. Du vet aldrig under vilken keps det döljer sig en värdig representant för den svenska golfdomarekåren - som kanske söker anledning att ta ner dig på jorden igen. 

Sida 101

De är tre saker i livet som jag tycker är svåra att utföra

Att klättra över ett staket - som lutar mot mig.

Att kyssa en flicka (kille) - som lutar sig från mig. 

Och att hålla segertalet när jag oväntat vinner en tävling.

   Jag klarar nästan aldrig de två första sakerna,

men har snart klarat det tredje.

Tack alla för att ni låtit mig vinna.


Och ett stort tack till tävlingsledning och sponsorer

för fina insatser ... och för fina priser.

 

Detta tal bär igenkännandets signum. Alla känner till problemen, och de flesta har råkat ut för detsamma under livets gång.

 

Kära deltagande kombattanter

Tack för att ni har låtit mig vinna denna eminenta tävling,

och för att ni så offervilligt och mangrant lagt er platt på rygg.

Jag hade väntat mig ett hårdare motstånd och är därför ytterst tacksam för,

och överraskad av, att ni, till min förmån ... så samfällt höll igen på ert spel.

Jag är tacksam om ni fortsätter att visa er lika generösa i nästa tävling där jag är med.

Så väl mött igen då.


   Ett stort tack till tävlingsledningen, som osjälviskt offrat sitt eget spel

för att hålla i denna tävling. Och ett stort tack till sponsorn ...

som så generöst har bidragit med fina priser.

 

Ett ödmjukt tal som stryker medtävlarna, konkurrenterna, medhårs. Men varför skaffa flera ovänner än du kanske redan har. Du vinner inget på att strö salt i såren. Visa respekt för dina konkurrenter på vägen upp i karriären, för du riskerar att möta dem igen på vägen ner.


Kära utslagna hjältar, alla ni tilltufsade med- och motspelare 

När ni nu sitter där i eftertankens kranka blekhet,

nedtryckta, utslagna och närmast tillintetgjorda,

då kan det kanske vara bra att känna till,

 att för att vara lycklig i livet krävs det bara tre saker:

något att göra, någon att älska - och något att hoppas på.

   Jag är mycket lycklig. Jag har golfen att göra,

jag har min fru (man ) som jag älskar 

 och jag hoppas på en ny vinst i nästa tävling.


Ett ödmjukt och uppriktigt tack till tävlingsledning och sponsor

för ett bra arrangemang ... och för detta fina pris.

 

I nederlagets stund kan det vara skönt för förlorarna att få bekräftat - att det trots förlusten ändå finns hopp om en lycklig framtid.


Du kan öppna ditt tal med att säga som "idrottsmannen, sportkamraten", Leonid Brezjnev, sa när han öppnade sommarolympiaden i Moskva 1980:

 

Sportski tavaritz ... sportkamrater 

I god socialistisk anda har vi i dag kollektivt hackat oss fram

tio kilometer på denna gamla kolchosa potatisåker - och idkat 

"primitiv form av jordbruk", som kapitalisten Hans Wertén sa,

 och det som borgarna kallar golf.

Den som hackat bäst är jag, men det betyder inget i sammanhanget.

Jag tycker vi följer de regler vi har - och korar ingen segrare.

Vi gör som vi brukar, vi delar arbetet,

och vi delar äran ... men belöningen den tar jag.


  Tack till partiledningen, förlåt - tävlingsledningen.

Och tack till sponsorn - som korrumperar och mutar mig med detta värdefulla pris.

 

Ett tal att hålla för den som vinner en tävling där kollektivet bör framhållas. Det finns tillfällen då detta tal passar in. Men det finns tillfällen då de som tror på motsatsen också spelar golf. Det vill säga då de spelar som inte framhåller kollektivet i första hand; då kanske följande tal kan passa:

Sida 102

Kära deltaganda företagare

Vi företagare gör det som bekant dygnet runt - och året om.

I dag är jag den av oss som har gjort det bäst.

Jag har vunnit, jag har fått motion - och friskvård,

och jag har "odlat och vårdat" mina affärskontakter.


   Tack till tävlingsledningen som gjort färden från hål ett till hål nitton lätt.

Och tack (NN AB) som bjudit mig till denna trevliga tävling,

och som så generöst står för hela notan.

 Dessutom ett varmt tack till Staten och Skatteverket,

som på skattebetalarnas bekostnad

medger företag och verksamheter skattefria

avdrag för denna trevliga form av samvaro.


Skogen skulle vara tyst och tråkig om inga andra fåglar fick sjunga än de som sjunger bäst

Och golfen skulle vara tråkig och trist

om bara de kan vinna som har de lägre handicapen.

Jag är glad att handicapsystemet fungerar som det är tänkt,

så att också jag får sjunga med i kören.


Tack tävlingsledningen för ert lysande dirigentskap.

Tack golfgud för dramatiken med att få fram en vinnare,

   och tack till dagens sponsor som skänkt alla de fina priserna. 


Det här kom överraskande, sa hen som kom till himlen

Och jag är också överraskad över denna seger.

Det är inte varje gång jag spelar golf som det går så här bra.

Och jag tackar alla er - som med era startavgifter

har varit med och bidragit till detta fina pris.


   Och tack tävlingsledningen för er uppoffrande insats med arrangemanget.


För att värma upp slog jag en hink bollar på ärans och hjältarnas fält innan jag gick ut i morse

Sedan gick det som på räls hela vägen.

Vanligtvis brukar jag värma upp genom att ha värmen på för fullt i bilen,

men i dag provade jag den här varianten

och som ni märker så går det ganska bra det också.


Tack till tävlingsledningen som hållit igång det hela

 och tack för det fina priset som jag har fått.

Sida 103

Som varande lantbrukare håller jag med Hans Wertén om

att golf är en primitiv form av jordbruk. Och jag konstaterar,

att det är med golfsegrar som med komockor,

att de gläder flera om man sprider dem.

I dag har mockan spridits

vilket torde vara till glädje för flera än mig.


   Tack tävlingsledning och sponsorer

för en fin tävling - och för ett fint pris.


 Jag är en dam som mäktar allt ... blott ej min ära svika

En dam som håller huvet kallt - och som segrar tillika.

Tillika tack till tävlingsledning - och till sponsor tack tillika.


När man spontant vinner en golftävling vill det till att man spontant kan hålla ett segertal

Men ett spontant tal tar tre veckor att förbereda, sa Winston Churchill.

Därför får ni nöja er med att jag bara säger TACK för att jag fick vinna.


Tack tävlingsledning och sponsor för allt det fina.

Det har varit en överraskande dag för mig.


Den som inte ser bakåt, och inte ser framåt, den får se upp, sa Ben Hogan

Därför tack till er som ropade FOOORE på ? hålet.

Hade ni inte gjort det då hade jag kanske inte stått här nu.


   Tack tävlingsledning för ett bra arrangemang

och för ett fint pris därtill.

Sida 104

Jag frågade en vän som är präst 

om det är synd att spela golf på söndagar

Kära du, sa hen, så som du spelar golf är det synd alla dagar.

Det är synd att hen inte var här denna söndag - och såg mitt spel,

för då hade jag nog fått syndernas förlåtelse.

Men, hens frånvaro till trots -

förlåt mina synder och tack för en gudomlig dag.

Ett fint arrangemang ... och ett himla fint prisSvart lyser solen, skogen är blå och sjöarna vita blänka

Grön är violen, rosen är blå

och himlen så röd man kan tänka.

Sådan är tavlan som orsakat schism 

och gjort mig känd på stan, 

som tolkargeni för djup realism ...

 jag färgblinde golfare fan.


   Tack tävlingsledningen för ett färgstarkt arrangemang

och tack sponsorn för tröjan som jag tror är … röd. 


För mig är golfen ett stort nöje

Inte så att jag måste vinna varje gång jag tävlar,

men chansen därtill är onekligen en del av tjusningen.

Så låt mig få säga tack för i dag med att travestera en dikt av Karin Boye:

Måhända det finns mål och mening i golfens värld,

men det är vägen dit som är mödan värd.

Den lätta dagen den är aldrig störst,

den bästa dagen ... det är att komma först.


Tack tävlingsledningen för er genuina insats

och tack för det fina priset som jag har fått

Sida 105

I alla år som jag har spelat golf har jag hoppats på att vinna en tävling

Jag har ansträngt mig många gånger,

men det är först nu som jag har lyckats.

Det som under alla år har fått mig att tro på möjligheten

till seger är en liten dikt som jag läste som barn, 

skriven av någon jag inte vet namnet på - och den låter så här:

Sluta aldrig önska, sluta aldrig be,

sluta aldrig hoppas - ty under kan ju ske.


I dag har det skett ett under.

Tack till er alla för er varma applåd.

   Tack tävlingsledningen som gjort ett strongt jobb 

och tack till sponsorn för ett mycket fint pris


NN? - jag tappre hjälte, jag gick i rök och damm

Drog klubban ur mitt bälte - och bröt i striden fram.

Och se ... det skånska stålet bet - det har ni alla nu fått se.

Ur vägen alla jämtar (kållar, gutar, stockholmare etc.)

här står en gosse blå.  

  *) Länge leve konungen och fosterlandet, som vi sa i armén.

   Och länge leve tävlingsledningen - och sponsorn.

  

*) Alt: Länge leve konungen och fostervattnet, som vi sa i marinen.

       *) Alt: Länge leve honungen och blomsterlandet, som vi biodlare säger.

 *) Alt: Länge leve konungen och potatislandet, som vi bönder säger.


Det är inte ofta som jag lyckas vinna en golftävling

Och med den ringa spelförmåga som jag har

så kommer det kanske aldrig att hända igen.

Men, när det nu äntligen har hänt vill

jag tacka för mig med att citera Alf Henriksson:

*) Det var som det var, tills det blev som det blev.

Och det blir som det blir, när det är som det är.

Och det är som det är, tills det blir som det blir.

Men faran är nog - att det åter blir som det var.


Tack för ett fint pris, och tack för en fin tävling 

med ett bra arrangemang.

 

*) Alt: Ibland liksom hejdar sig tiden ett slag

  och något oväntat sker. 

Min tillvaro förändras ej var dag

men blir nog ändå aldrig den samma mer.

Sida 106

En långt "gången" svensk golfmotionär har sagt

Vill man känna lycka några timmar ska man dricka sig full.

Vill man känna lycka ett halvår ska man gifta sig.

Vill man känna lycka hela livet ska man spela golf.

Jag instämmer i detta. Tack alla ni för en god kamp.


Och stort tack till tävlingsledningen för en bra genomförd tävling

 med många fina priser.


En regndroppe kommer sällan ensam, sa Parnevik

I dag har det kommit många droppar.

Jag var nära att drunkna på det ? hålet.

Och när det är så här kallt och ruggigt

då borde bara vädret få vara utomhus.

Det är skönt att komma in efter en sådan rond,

och jag blir varm igen - och lycklig - av det fina priset. 


   Ett varmt tack till tävlingsledningen,

som i dag säkert inte ville byta plats med oss ute på banan.


År 1964 lyckades en benamputerad amerikan med bedriften

att slå 114 737 golfslag - och förflytta 3 512 golfbollar 550 mil mellan

Kaliforniens strand i väster och atlantkusten i öster.

Det tog honom 384 dygn att utföra den bravaden.


I dag 20?? lyckades jag, med endast tre bollar,

slå en boll rätt upp i himlen - och två bollar rakt åt helvete.

Det tog mig bara två minuter att utföra den bravaden

men sedan gick det ganska bra.


   Och nu står jag här och är mycket tacksam för det fina priset -

och för att jag fått vara med i denna välordnade tävling.


På planet hit till Malaga kom jag att tänka på

att det plan som jag satt i - var byggt av det företag

som hade lämnat den lägsta offerten.

Och att planet dessutom ägdes av det flygbolag

som tog minst betalt för biljetten.

Jag är glad att jag trots detta faktum är här

och att jag har vunnit denna tävling.

Tävlingsledningen kommer inte från samma bolag

och inte heller priserna - det ser jag tydligt.


Så ... muchas gracias señoras och señores.

Sida 107

Detta är min första seger på denna *)SPF-Tour, och den är jag glad för

Nu när jag har gått i pension - och får min ATP,

så finns det lite mera tid till att träna och till att spela -

och det ger ju resultat - som ni ser här på tavlan.

Så jag säger rakt från hjärtat;

tack för buteljen, and thank heaven for 7-Eleven - som sponsrat priserna

och tack till tävlingsledningen som så väl har hållit i allt.

 

 *) PRO-Tour, *)Tanta-Tour, *)Gubba-Tour, *)Käring-Tour


Kära eländes damer ... och eländes herrar

Från eländes tävlingsledning meddelas,

att jag, eländes elände,

i dag klockan 13.57 kom i mål

med 40 eländen i bagaget.

Jag, eländes elände ska nu, i nästa elände,

spela på (??) eländen, vilket i sig är ett elände.

   Jag, eländes elände, tackar alla er närvarande eländen

för en eländes hård kamp, ett eländes fint pris

och ett väl genomfört tävlingselände.


Jag tillstår dock gärna, att jag, eländes elände,

trots detta elände, ser fram mot nästa elände.

Och att detta eländes golf, trots allt, inte är ett elände. 


En travestering på Det stora eländet, av Yngve Gamlin och Lars Ekborg


Sida 108

Avundsvärd och underbar är ålderdomens ro

Så länge man inga plågor har, och så länge man saknar tro.

Somliga tror på helvetets glöd, andra på en himmelsk lön.

Men fruktar man varken liv eller död ... ja, då är ålderdomen skön.


Tack Alf Henriksson för manuset, SPF och PRO för trevlig samvaro, och ett  fint pris.


Segertal av Eskil Svensson, Ystad, vid en SPF/PRO-tävling 2018. Eskil fyllde 90 år i juli 2020.


Viljan drar lasset i golfen, skrev Svensk Golf viljefyllt

Jag vill hålla med om detta. Och tacka vill jag för att jag, trots min oskicklighet,

med min vilja kunnat vinna denna jämna tävling.


Och tacka vill jag tävlingsledningen för god ledning,

och sponsorn vill jag tacka för det fina priset.


Tänk ... att jag med min demens ändå har lyckats vinna denna tävling

Hur detta verkligen har kunnat ske förstår jag inte.

Men låt mig få uttrycka min uppriktiga

tacksamhet för denna ovanlighet

med att citera  Alf Henriksson:

Mycket minnesvärt i mitt golfminnes gömma har glömskan förtärt,

men vad aldrig jag lärt kan jag aldrig glömma - det vore för mycket begärt.


Tack alla deltagare för en god kamp,

för en fin tävling,

och ett för mig mycket minnesvärt pris. 

Sida 109

Kära "lekande" och "helande" kolleger

I dag har vi lyckats gå ronden på knappt fem timmar,

och den som har gått bäst är jag.

Jag konstaterar, att med 38 i temp ... förlåt

38 poäng - så är jag dagens vinnare.

Och att jag därmed också förtjänat

några extra kompdagar - för att vila upp mig.


Tack till landstinget för en väl journalförd tävling,

och tack Astra Zeneca (?) för ett fint pris.


Att betrakta sin egen gloria får man bara ont i nacken av, sa Churchill

Och jag håller med.

Jag har i väntan på prisutdelningen

stått här i timmar och beundrat min gloria,

och min placering högst upp på resultattavlan

... och visst känns det i nacken.


Tack tävlingsledning och sponsorer,

som med blod, svett och tårar

genomfört och sponsrat denna tävling.

Sida 110

Livet för oss äldre gossar kan delas in i tre perioder

En när man tror på tomten,

en när man inte längre tror på tomten, 

och en när man är tomten.

Nu är jag tävlingens bäste tomte,

så jag tror åter på tomten.


Tack för ett bra arrangemang och tack för den fina julskinkan.

God Jul till er alla!


För mycket av det goda ... är helt underbart, sa Mae West

I dag har jag verkligen fått ta del

av det mycket underbart goda.


Därför, ett gott tack till tävlingsledningen

och ett stort och gott tack till sponsorn för det goda priset.


Det är två tillfällen när många golfare säger sig inte begripa sig på golf

Innan de slår ut på första hålet,

och efter att de kommit in på det artonde.

Jag är en av dem.


Ett ödmjukt tack till tävlingsledningen - och till dagens sponsor

som begriper allt, innan, under och efter.


Kära Örebroare, som kung Carl den sextonde Gustaf sa

när han talade till undersåtarna i ... Arboga.

Det är inte lätt att komma ihåg saker och ting, och var man är,

när man har drabbats av demens ... vilket har hänt mig.


Detta till trots hoppas jag komma ihåg denna tävling,

detta fina pris ... och att jag ska komma ihåg var

jag har tillbringat denna vackra dag.

Sida 111

Jag känner mig stolt, glad och ärad av detta fina pris

Och jag tackar sponsorn och tävlingsledningens för

genomförandet av denna tävling med att citera en dikt av Karin Boye:

Det är min rikdoms råga - att ingen ann kan nå det.

Det är mitt armods plåga - att ingen ann kan få det.


Jag har under tävlingen gått och grunnat på en sak - utan att ha nått visshet

*) Visst var det en bedrift när man upptäckte planeterna ute i rymden ...

men hur fick man veta vad de hette.


Bortsett från det så har allt fungerat bra för mig i denna tävling

och jag är mycket tacksam för detta fina pris.


*) Alt: Kan man lita på att lampan inne i kylskåpet slocknat när man har stängt dörren?

*) Alt: Om superlim verkligen fäster på allt, som det hävdas i reklamen; varför fastnar det då inte på insidan av tuben?


Kära närvarande funktionärer ... och kvarvarande deltagare

Det är trist att vara hjälte när bara ett fåtal ser det

och det är dystert att hålla ett segertal när nästan inga hör det.


Men ändå, ett stort tack till er i tävlingsledningen,

och tack till tävlingens generöse sponsor - som är med to the bitter end.


Så här kan du också hålla ditt "segertal”

Dela ett eller flera A4 pappersark på längden. Klistra ihop delarna så att det blir minst dubbelt så långt. Skriv ut texten på en skrivare - eller texta med en tuschpenna, och du har ett schysst segertal som du kan "veckla ut" om du oförhappandes råkar vinna den tävling du deltar i. 

 

Jag har vunnit, jag är bäst, jag är den som scorat mest. Tack för det fina priset, och tack för god tävlingsledning!


Detta är ett tal som är lätt att "hålla" om du känner scenskräck. Du får "sagt" det du vill säga på ett fiffigt sätt, som ingen kommer att glömma. Förbered detta "segertal" och ha det med när du går ut i nästa tävling. Att talet är färdigt att använda om du vinner gör dig lugn och harmonisk, och du kan då gå för fullt hela ronden utan rädsla för att hamna högst upp på prispallen. Lycka till! 

Sida 112

Som sagt, du kan säga "nästan" vad som helst i ditt segertal 

Här följer nu bevingade ord, oneliners, bra sagt, elakheter, sanningar, påståenden, åsikter, synpunkter, insinuationer och annat om golfen som du kan använda för att ”baka” in i ditt eget skapade segertal, eller som inspiration till tal i andra sammanhang.

 

I min golf är det ändå så, att med fötterna stadigt på jorden och med blicken högt i det blå

då är jag bortom tankar och orden - för i golfen finns saker som jag inte förstår ... eller ens förmår

 

Sannolikheten för att allt ska hända i golf är femti procent: antingen händer det ... eller så händer det inte 

 

Vi som spelar golf skjuter ofta upp saker och ting till en dag i framtiden som i de flesta fall aldrig kommer

 

I golf ska man inte stå  för länge med båda fötterna på jorden, för då kommer man ingenstans

 

Man ska lära av andras misstag i golfen, för man lever ju inte så länge att man själv hinner begå alla


I golf gäller det att ha mod att vara den man är - och att inte tappa modet för att man är just den man är


Misstag som kloka golfare gör ... är att vara klok vid fel tillfälle

 

Om man funderar för länge på att göra något blir det till slut för sent, sa fallskärmshopparen - och drog i snöret. Den visdomen gäller ock i golf

 

Hemligheten med framgång i golf är att slå bollen långt, rakt och inte för ofta - så som jag har gjort i dag

 

Vilken jäkla dumbom som helst kan hantera en simpel puttfrossa i golfen ... det är det vardagliga livet som tröttar ut mig

 

Den som vilse vandrar nya stigar leta - varav sedan andra hava gagn att veta, sa hen som valde fel klubba ... och slog för långt

 

Detta är en solskensdag för mig - och jag är glad att ni lyser upp den med er närvaro. Det tycks bara vara solen som lyser med sin frånvaro

 

Man anar inte vad det innebär att vara satt under press i golf ... förrän man spelar om en tjuga per hål med bara en tia i fickan

 

Att läsa greenen innan man puttar är som att läsa den finstilta texten i ett kontrakt, gör man det inte noggrant så råkar man troligen illa ut

 

För att ha behållning av glädje behöver man någon att dela den med, sa Mark Twain.

Jag delar gärna glädjen över min seger med er ... för det är väl inte så många av er som vill dela den med mig

 

 Det är skönt att veta, att oavsett om jag tror att jag kan en del om golf, eller tror att jag inte kan en del om golf - så har jag alltid rätt

 

I golf ska man inte ha stora förväntningar, eller som det sägs på golfsvenska: no big before waitings

Sida 113

I går smidde jag tusen planer för min golf i dag, men när jag sedan gick ut i morse då var allting som vanligt igen

 

Hinder är de skrämmande tingen man ser när man flyttar blicken från målet. Så håll huvet still och grip löst i stålet, då bär det hela vägen till hålet


Det är bara en sak i golfen som jag är helt säker på, och det är, att det finns inte en enda sak i golfen som jag är helt säker på

 

I golf gör optimisten lika ofta fel som pessimisten, men optimisten har mycket roligare av sina fel

 

Försumma inte det lilla du förmår för det myckna du inte mäktar med, det är en god regel när det gäller golf

 

Bättre gå på hal is och ha det glatt än att gå i lera och sörja. Och visst har väl ändå dagen varit bra - frosten till trots

 

Jag måste medge att jag har haft mer besvär med mig själv och med min golf - än med någon annan golfare jag träffat

 

Snälla flickor kommer möjligen till himlen, andra kan komma hur långt som helst. Se på mig ... jag har ju kommit högst upp på pallen

 

Att fråga en medspelare vilken klubba man ska välja är lika klokt som att fråga fienden hur man ska vinna kriget

 

Golfsegrar går inte alltid till den bäst spelande mannen eller kvinnan, men segern går oftast till den som tror att den kan vinna

 

Att våga ett djärvt slag i sin golf är måhända att förlora fotfästet en stund, men att inte våga är att förlora självförtroendet

 

När man tror att det inte kan bli värre i ens golf - då blir det ofta så


Trötthet och leda försvinner på freda, olust och vånda är tillbaka på månda, skrev Alf Henriksson. Han visste hur en golfares vecka ser ut

 

De Lättstördas Kamratförening i Grönköping GK kräver att kringstående ska hålla andan vid golfares utslag - och vid deras puttning.

Och att vindens sus i träden, myggornas inande och fåglarnas kvitter ska förbjudas på golfbanorna i riket

 

Stackars mig som golfare är, som vandrat mellan hålen, händer och fötter känns mest till besvär, och ögonen är fulla av tåren.

Jag är sliten och trötter, och kall om mina fötter, men strunt i det ... jag är i mål med 38 nötter

 

Om vi golfare lär oss inse, att allt som hörs om golf - är inget annat än luft som rörs,

och som utplånas raskt likt en våg på vatten, då sover vi golfare bättre om natten

 

Om du vill höra något om hur man spelar golf då ska du fråga en man, men vill du ha något bra gjort i golf då ska du satsa på en kvinna

Sida 114 

Att byta till en sämre boll när man ska över ett vattenhinder - är lika klokt som att stanna klockan för att vinna tid

 

Börja varje golftävling med ett leende så har du det överstökat, för du vet ju inte om du får anledning till att le efteråt

 

Kristna Golfares Förening har som slogan: Säll är den som har till rättesnöre - att i golf bör man noga tänka efter ... före


Att ta medicin är inte roligt, men att ha roligt det är bra medicin. Golf är oftast roligt - och är då en bra medicin

 

Först kommer våren, sedan kommer sommaren. Eller som vi väl lärde? i tyskan: erst kommen unser, dann kommen löwen unt bären

 

Regelkommittén i Grönköping GK meddelar: Inget i vår golf ska längre vara som förut, 

utan allting ska i fortsättningen i stället vara precis som tidigare

 

Verklig vältalighet består i att säga det som bör sägas, och bara det - därför säger jag bara tack till alla och envar

 

Föreningen För Värdefullt Vetande I Golfen meddelar: Om man inte gör några fel i sin golf då gör man förmodligen för lite

 

I vår boll var det någon som fick saker att hända, någon som registrerade det som hände, och så jag ... som fortfarande undrar vad som hände

 

Hur jag gör för att vinna i golf är enkelt, sa Parnevik: Först gör jag det ena först ... sedan gör jag det andra först

 

Om man aldrig smickrade sig själv skulle man ha få nöjen i livet,

så eftersom ingen annan säger det så säger jag det själv: Stig, i dag har du varit riktigt duktig

 

Låssmedernas Golfansvarige säger i ett remissvar till Svenska Golf: Det är bättre att spelet går i baklås än att det inte alls går i lås

 

Man ska aldrig vara rädd för att prova något nytt i golf om det gamla inte går som man har tänkt sig, för kom ihåg ...

 det var amatörer som byggde Noaks ark - och yrkesmän som byggde Titanic

 

Man ska inte ta golflivet alltför allvarligt, man kommer ju ändå inte från det levande

 

Det finns två sätt att få glädje av sitt resultat i golf: att aldrig göra det man ångrar - och att aldrig ångra det man gör

 

Visdom? Det är väl den sällsynta egenskap som hindrar oss golfare från att hamna i situationer där vi behöver den

 

Man kan alltid lära sig att stå ut med motgångar i golf, andras motgångar vill säga 


 Spelrådet, som alltid anar ugglor i mossen, säger: Frukta inget när motspelarna berömmer dig, men se upp när de applåderar

Sida 115

Bättre omkörda och bortkomna än omkomna och bortkörda, sa Salon Gahlin. Det tyckte vi också och släppte igenom en stressad boll på hål ?

 

Lägesförbättringsrådet i SGF förklarar för de oförstående: Man ska spela banan som den är - och bollen där den ligger,

utom i de fall då lägesförbättring råder, då ska man spela banan där den ligger ... och bollen som den är

 

 Inte konstigt att man blir paranoid i golfen när varenda jäkel på banan förföljer en: jag var i första bollen ut i morse


Vem som helst kan hysa medkänsla med en golfare i hens lidanden, men det krävs en verkligt fin natur

för att sympatisera med en golfare som har framgång. Hur många gläds med mig i denna stund

 

 Lyckosamma golfare tros vara de största, men golfare ger ofta skickligheten äran för framgångar som ofta beror på slumpen

 

Det fina med golf är att det alltid finns utrymme för att göra tokigheter - och att man trots det ändå kan vinna

 

Det finns två sätt att vinna i golf: genom egen duglighet, eller genom andras misstag

 

Golfens Framsynta Bakåtsträvare säger i sitt medlemsblad: Det är svårt att spå om golfen, och i synnerhet om dens framtid

 

Det är inte det man läser och lär om hur golf ska spelas som gör en till bra spelare, utan det är det man efteråt kommer ihåg

 

Kloka Golfgummors Gäng sprider ett rykte som säger: Den som inte hoppas på att vinna i sin golf har redan förlorat

 

Golfglädje utan avundsjuka - och golf utan skadeglädje ... det är konstlad glädje


Golfänkornas Veckoblad skrev: Om Gud hade velat att vi kvinnor skulle förstå oss på män - då hade golfen aldrig uppfunnits

 

Golfens Visa Råd hävdar med bestämdhet: Den som går banan fram i andras fotspår kommer aldrig först

 

Golf är en märklig företeelse, där alla andra bara tänker på sig själva ... det är bara jag som tänker på mig


Inga segrare tror på tillfälligheter, och det gör inte heller jag ... jag tror att jag är så bra som det framgår på pristavlan

 

Svenska Golfs regelråd ger rådet att inga råd får ges utan att råd rådes, och eller efterrådes ... i synnerhet när äkta makar spelar tillsammans

 

Så även i golf ska man vara aktsam om sina vänner när man är på väg upp, för man riskerar att möta dem igen på vägen ner

Sida 116

Det bästa beviset för att erfarenhet inte hjälper i golf är, att hur många gånger jag än har avslutat en dålig golfrond

 så hindrar det mig inte från att kasta mig in i en ny nästa gång  jag slår ut


Strunt är strunt och snus är snus om än i gyllen dos, men segerns ros i ett sprucket krus är ändå alltid en ros 

 

En del golfare är så förhärdade i sin självgodhet att de kan hålla sig upprätta även om de saknar ryggrad

 

När Bokskogen GK:s blandade gosskör hade gastat FOOORE flera gånger, och i olika stämmor, då släppte vi igenom dem


Golf är en labyrint där man måste gå vilse många gånger innan man kommer rätt. Denna gång kom jag rätt


Diplomati? Det är väl konsten att be någon dra åt helvete på ett sådant sätt att hen ser fram emot resan.

Den konsten hade jag haft nytta av i dag när NN pliktade mig på hål ?

 

Jag tänker inte på allt elände som har varit utan på allt det underbara som ska komma ... nu när jag vet hur man spelar golf

 

Alla avdrag avseende golf som jag gör i min verksamhet är olagliga, omoraliska och ... fettbildande


I min golf är det inte allt som blir bra gjort, rätt gjort, eller gjort i tid. Men so what, även en klocka som står still visar rätt tid två gånger per dygn


Golf, som tillämpas utan sunt förnuft, är inget annat än dårskap


För mig, som alltid ser svårigheter i golfen, är ingenting lätt: i dag blundade jag för den verkligheten

 

Om alla motgångarna i min golf inte funnes ... vore denna framgång inte lika njutbar

 

Det enda jag har lärt av min golfhistoria är - att jag inget har lärt av min golfhistoria

 

I min golf är det alltid en hårsmån mellan himmel och helvete

 

Den golfare som tror att den inte har något med golfens problem att göra är ett av dem

 

I min golf säger jag mig inte begära någonting ... men jag vill ändå ha allt

 

I golfen, som annars, kastar man gärna skit på de levande - och blommor på de döda

 

För att ha verklig behållning av att spela golf behöver man någon att dela den med

 

 Golfhandicap är en märklig företeelse: går jag på det anses jag ha fel handicap, går jag inte på det då har jag fel handicap 

Sida 117

I min golf är det ofta så ... att i brist på goda skäl brukar jag gärna undanflykter

 

Visst är lärdom i golf bra, men erfarenhet är bra mycket bättre


Den golfare som älskar sig själv mest har inga rivaler

 

Sparsamhet i golf är en stor inkomstkälla


Jag säger som Kal sa apropå att lägga tid på träning: Allt ordnar saj i min golf ... och gör de inte de så kan de la kvetta


 En förändring i golfen är inte alltid en förbättring, men en förbättring i golfen är alltid en förändring 


Glöm aldrig, att ock i golfen är en klapp på axeln bara en dryg halvmeter från en spark i ändan

 

I golf ska man härma havet; man ska våga

 

 Just när jag under tävlingens gång började få fason på mina slag ... då var tävlingen över


Logik i min golf tar mig bara från punkt A till punkt B, men fantasin kan ta mig vart som helst


I golf ska man inte gå in ... när allt hopp är ute


När alla tänker lika mycket i golfen tänker ingen särskilt mycket


Om jag i min golf väntar tills jag är säker på att göra det enda rätta - kommer jag förmodligen aldrig att göra särskilt mycket 


I golf är den rikare vars klubbor kostar minst


När man lite försöker i golf får man uppleva mycket


Skillnaden mellan geni och dumskalle i golfen är att geniet har sin begränsning


Lycka i golf är att vara glad … varje jävla gång


Skratt är en god början på en rond - och är alltid den bästa avslutningen


Min golf är mestadels en irrfärd i ett väglöst land, utan guide, utan karta, utan kompass 


Apropå många golfares bristande intresse för bokläsning: En bra sak med många golfböcker är att det ibland finns bilder i dem


Kunskap om golfens regler och krav är till ingen nytta - om den inte paras med sunt förnuft

 

Det är inte det jag läser om golf som gör mig golflärd - utan det är det som jag efteråt kommer ihåg

 

Vad som är väsentligt eller inte i min golf har ändrats med åren

 

Jag som aldrig tänker färdigt vid mitt golfande får nästan aldrig något vettigt gjort


Det svåra med framgångar i min golf är att hitta några som gläds med mig

 

Alla vi golfare borde få bli berömda och rika - och kunna göra allt vi drömmer om ... så att vi då kan inse att det inte är lösningen på allt

 

Det är svårt att bli nöjd med sin golf om man ständigt förväntar sig att man ska göra under


 Att idka friskvård genom att spela golf - är ett långsammare sätt att dö på, hävdar SGF

_________________________


Vill du läsa texten sida för sida som i en vanlig bok, vilket gör det lättare att hitta sidor du kanske

vill återkomma till. Klicka då på den blå länken högst upp (!) så kommer du till "blädderboken".